FőképKlaus Badelt 2003-ban az új évezred első évtizedének egyik legtöbbet hallgatott és talán legtöbbször feldolgozott főcímzenéjét írta meg A Karib-tenger kalózai – A Fekete Gyöngy átka című filmhez. Nyilván nem tudhatta, hogy mekkora siker lesz, mint ahogy azt sem, hogy egy négyrészesre növő széria alapmotívumát írta meg ezzel – amit aztán egykori mestere, Hans Zimmer fejlesztett tökélyre.
 
Zimmer a második rész, A Karib-tenger kalózai – Holtak kincse forgatásakor vette át a stafétabotot Badeltől. Az eredeti zeneszerző érdemei vitathatatlanok, mégis, ahhoz, hogy négy részen át friss és szórakoztató tudjon maradni ez a zene, kellett napjaink egyik legtöbbet foglalkoztatott, és legjobbnak tartott filmzeneszerzője. Zimmer, aki 1995-ben Oscar-díjat kapott Az oroszlánkirály zenéjéért, és további 8 jelölést tudhat magánénak (Az esőember, Kinek a papné, Lesz ez még így se, Egyiptom hercege, Az őrület határán, Gladiátor, Sherlock Holmes, Eredet), a negyedik mozi soundtrack-jéhez a mexikói Rodrigo y Gabriela gitárduót hívta segítségül.
 
A Rodrigo Sanchez és Gabriela Quintero alkotta duó napjaink egyik legnépszerűbb gitárduója; több mint egymillió eladott lemezzel és számtalan teltházas koncerttel a hátuk mögött tettek kirándulást a filmzene területére – és nem is akárhogy! A lemez első hallgatásra a kifejezetten latinos gitárhangzással lep meg minket – a jól ismert dallamok mellett a mexikói duó által komponált könnyed, játékosabb számok hivatottak ellensúlyozni a drámaibb zenéket.
 
Amikből azért itt is akad. A film eleji bohóckodást aláfestő, a kalóztémát viccesen felelevenítő Guilty of Being Innocent of Being Jack Sparrow, a tüzes tangónak is beillő Angelica és az érzelmesebb The Pirate That Should Not Be után a Mermaids meglepően hipnotikus, egyszerre éteri és borzongató női kórusával méltó aláfestése a sellők filmbeli jelenetének. A sötét, drámai Blackbeard és On Stranger Tides már igazi csatázós-ágyúzós nagyszabású kalandfilmzene. Amit aztán pontosan helyre tesz az Angry and Dead Again egyvelege, illetve az End Credits – hiszen ez mégis csak egy kardozós-kalózos vígjáték, nem kell annyira komolyan venni.
 
Mint ahogy számomra azt is nehéz komolyan venni, ami az End Credits után következik. A CD-re ugyanis Hans Zimmer és a Rodrigo y Gabriela zenéjén kívül felkerült mintegy félórányi remix a filmzene főbb témáiból. Az ötlet nem meglepő, hiszen az első résztől kezdve divat volt bulizós zenét csinálni például a He’s A Pirate-ből (a leghíresebb minden bizonnyal DJ Tiesto remixe), mégis, a hivatalos soundtrack albumon kicsit váratlanul éri az embert ez a hét szám.
 
Amik között azért vannak nagyon jól sikerültek is. Nyilván abszolút ízlés kérdése, hogy az egyes DJ-k keveréseiből ki mit tud jóízűen megemészteni – engem, mint a műfajtól (meg a partizástól) alapból idegenkedő hallgatót például simán ki lehet kergetni a világból az olyan ütemes, elektronikus darabokkal, mint a Photek által remixelt The Pirate That Should Not Be vagy a Super Mash Bros & Thieves Blackbeard-verziója. Ellenben nagy élvezettel hallgattam a Ki:Theory által gregorián kórussal megbolondított Angelicát (Grant Us Peace Remix).
 
Bár egy sorozat negyedik részéhez készült, a filmzene mégsem csak a megszokottat hozza – a jól ismert dallamok mellé újak is kerültek, az új szerzők és a latinos temperamentum pedig felfrissítették az egész vállalkozást. A ráadás remixeknek pedig biztos örülnek a partizenék rajongói – akik meg nem, azok simán átléptethetik, hiszen a megelőző mintegy háromnegyed óra megéri a többszöri újrahallgatást.
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Guilty of Being Innocent of Being Jack Sparrow
2. Angelica (közreműködik: Rodrigo y Gabriela)
3. Mutiny
4. The Pirate That Should Not Be
5. Mermaids
6. South of Heaven’s Chanting Mermaids
7. Palm Tree Escape (közreműködik: Rodrigo y Gabriela)
8. Blackbeard
9. Angry and Dead Again (közreműködik: Rodrigo y Gabriela)
10. On Stranger Tides
11. End Credits
12. Guilty of Being Innocent of Being Jack Sparrow (DJ Earworm Remix)
13. Angelica (Grant Us Peace Remix)
14. The Pirate That Should Not Be (Photek Remix)
15. Blackbeard (Super Mash Bros & Thieves)
16. South of Heaven’s Chanting Mermaids (Paper Diamond Remix)
17. Palm Tree Escape (Adam Freeland Remix)
18. Angry and Dead Again (Static Revenger Remix)

Kapcsolódó írások:A Karib-tenger kalózai – A Fekete Gyöngy átka
A Karib-tenger kalózai: A holtak kincse
A Karib-tenger kalózai 2. - A holtak kincse (DVD)
A Karib-tenger kalózai: A világ végén (mozifilm)