Főkép Az utolsó kötet méltó befejezése lett ennek a korszakalkotó sorozatnak: pont olyan, mint amilyennek vártuk, sőt még olyanabb. Röpködnek benne a szellemes fricskák és a videojátékos pofonok, másfelől viszont olyan párkapcsolati kérdéseket feszeget, amelyekből bizony sokan tanulhatnánk.
 
Scottot ugyanott találjuk, ahol az ötödik kötet végén hagytuk: a kanapén fekve teljes letargiában, miközben mérföldes léptekkel szalad el mellette a világ. Ha Ramona távozása nem lett volna elég nagy pofon, hősünknek szembesülnie kell vele, hogy az élet bizony nélküle is zajlik: Stephen Stills új zenekart alapított, és Knives Chau is abbahagyta az utána való epekedést. Wallace kitartó rugdosása végül meghozza gyümölcsét, és Scott rászánja magát, hogy meglátogassa Kimet a Nagy Semmi Kellős Közepén.
 
Ezzel párhuzamosan kezdetét veszi egy belső utazás is, amelynek során hősünk legyőzi a legnagyobb ellenségét: Scott Pilgrimet. Ahogy szép sorban elbeszélget a volt barátnőivel, Scott ráébred, hogy azért ő sem mindig volt az a fényes páncélzatú gáncstalan lovag. Kemény dolog, amikor az ember szembesül a saját baklövéseivel, de ez az egyetlen módja, hogy ne kövesse el őket újra. A múlt hibáiból okulva Scott végül összekapja magát és elindul visszaszerezni Ramónát, Gideon Graves hátsó fertályának szétrúgásával egybekötve.
 
A nagy leszámolás remekre sikeredett, bármely akciófilmes rendező megnyalná utána a tíz ujját. Egyetlen szívfájdalmam így a végére (persze azon kívül, hogy nem lesz folytatás) az, hogy Gideon karaktere elég egydimenziósra sikerült. Ő a Főgonosz – és pont. Azért ennél többet ígértek a korábbi utalások. Viszont Envy Adamsről megtudjuk, hogy mégsem ő az ördög maga (Prada cipő ide vagy oda).
 
A hazai rajongóknak külön ínyencfalat a három vendégrajzoló képregénye a kötet végén. Gróf Balázs Tarr Béla A torinói ló című filmjének zárójelenetét értelmezte újra kanadai vonatkozásban, Lakatos István pedig Kicsi Neil és a zombi hörcsög heroikus küzdelmét örökítette meg. Csordás Dániel kis hazánkba utaztatja Scottot, ahol hősünk a Burzsoá Nyugdíjasok vendégzenészeként alkot maradandót.