Főkép

ekultura.hu: Ha jól tudom, a kiadó története egy matematika könyvvel kezdődött. Hallhatnánk bővebben a kiadó indulásáról?
Scolar: 1993-ban, apósommal, Obádovics J. Gyulával saját kezűleg felépítettük azt a házat a Balatonnál, amelyben ma is laknak. Munka közben született meg a gondolat, hogy apósom közel húsz könyvének kiadására létrehozzunk egy kiadót. Így természetesen a legismertebb kötettel, az Obádovics-féle Matematika átdolgozásával kezdtük. Egy évi előkészítő munka után, tizenötezres induló példányszámmal vágtunk bele, a hályogkovács szerencséjével.
 
ekultura.hu: A 2010-es Szép magyar könyv versenyen egy könyvük díjat kapott, míg egy másik elismerésben részesült. Mit jelent ez a kiadónak és személy szerint Önnek?
Scolar: Mindig különösen nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy könyveink ne csak tartalmasak, hanem szépek is legyenek. Emellett a kis magyar piacon felvállaltuk a vizuális kultúra fejlesztését a Scolar Design-sorozat harminc kötetével. Mindig nagy öröm, ha látjuk, hogy más is értékesnek tartja a munkánkat. Mivel kiadványaink művészeti munkálatait én irányítom, így közvetlenebbül is megérintett az elismerés.  
 
ekultura.hu: Az előbb említett könyvek közül Maczó Péter az infodesignról írt, míg Sofi Oksanen regénye szépirodalom. Számomra ez jelzi, a kiadó több lábon áll. Pontosan hány lábról is beszélhetünk?
Scolar: Mi független, általános kiadóként jellemezzük magunkat. A család kiadója – így hangzik a szlogenünk. Vagyis igyekszünk széles olvasóréteget elérni kiadványainkkal. Egy lehetséges felosztás: gyerekkönyvek, szépirodalom, tankönyv, művészeti és design könyvek és szórakoztató kiadványok, de honlapunkon sokkal pontosabb kategóriák találhatók.
 
ekultura.hu: Ki és mi alapján választja ki a kiadásra kerülő könyveket?
Scolar: Többnyire szerkesztőségi egyeztetés előzi meg a könyvek kiválasztását. Az első szűrőt szerkesztőink, súgóink jelentik. A rostán átjutott könyvek piacképességét üzlettársammal Sugár S. Andrással mérlegeljük. Természetesen sok esetben nem piaci szempontok alapján választunk. Néha nagyon gyors döntést kell hozni, ilyenkor felvállalom a döntés kockázatát.
 
ekultura.hu: Amennyire látom, nem állandó illusztrátorokkal/fordítókkal dolgoznak. Mindig az adott kiadványhoz legmegfelelőbb embert kérik fel?
Scolar: Tényleg igyekszünk mindig „testhezálló” munkákat adni a munkatársaknak, így a folyamatos bővülés és a különböző témák miatt újabb és újabb emberek jelennek meg a kiadó körül, de valójában egy nagyon stabil magra támaszkodunk. Saját fejlesztésű könyveink döntő többségét Máthé Hanga tervezi, az ő művészete határozza meg a kiadó arculatát indulása óta, az ő gondolkodásával azonosultam én is. Szépen bezáruló ívet jelképez, hogy Hanga az idén a Szép Könyv versenyen három díjat is learató Maczó Péter tanítványa. Első fordítóinkkal, Nagy Mártával és Nagy Györggyel is a mai napig együtt dolgozunk. Az első illusztrált könyvünket készítő Paulovkin Boglárka is éppen most dolgozik a negyedik kötetén. Állandó stáb nélkül lehetetlen lenne folyamatosan magas szinten teljesíteni. Az új embereket sokszor a jó hírük alapján kérjük fel, de néha menet közben derül ki, hogy PR-ban erősebbek, mint teljesítményben, ilyenkor duplán dolgozunk, és az állandó stáb feladata a korrigálás. 
 
ekultura.hu: Mintha ez lenne a helyzet a magyar szerzőkkel is, hiszen példának okáért, ha jól sejtem a Budapesti kis boszorkány című képeskönyv esetében sem a véletlenen múlt, hogy Bosnyák Viktória írta a szöveget?
Scolar: Mi kifejezetten sorozatokban gondolkodunk, de a kiadó sokszínűsége miatt újabb és újabb jó szerzőket próbálunk megnyerni. Bosnyák Vikit a könyv illusztrátora hozta, és nem volt okunk nemet mondani. Jó választás volt.
 
ekultura.hu: Bár tudom, hogy Ungvári Tamás visszatérő vendég a Kiadónál, azért az Új Beatles-biblia megjelenése meglepett. Miért tartották fontosnak az újrakiadást, hiszen ezt a könyvet évekkel korábban több alkalommal is kiadták, ráadásul manapság már messze nem akkora sztár az együttes, mint mondjuk a hetvenes években?
Scolar: Viszont Ungvári Tamás fénykorát éli. Józan gondolkodásával, pozitív életszemléletével, hihetetlen munkabírásával népszerűsége csúcsán van. A mi példánk jól szemlélteti, milyen az, mikor kiadó és szerző egymásra talál és erősíti egymást. Mivel Tamásnak a könyv első megírásától számított közel negyven év alatt rengeteg mondanivalója halmozódott fel, így lehetőséget kellett adnunk, hogy újraírhassa a Beatles-bibliát. Ez egy másik könyv, ez a ma emberének szól. Tudunk mit tanulni a könyvből, és a szerzőtől is.
 
ekultura.hu: Érzésem szerint mostanság meglehetősen kevés ifjúsági regény jelenik meg magyarul (a vámpíros műveket nem sorolom ide). Mennyire tekinthető hézagpótlónak és sikeresnek az Idődetektívek sorozat?
Scolar: Ritkán van olyan szerencséje egy kiadónak, hogy versenytárs nélkül legyen a piac valamely szegmensében. Itt is komoly versenytársaink vannak, de úgy gondolom, hogy azért sikeres a sorozat, mert jó alapanyagból, jó fordítással szép kivitelű könyvet készítettünk. Emellett a kötetekből rengeteget lehet tanulni. Ősszel jelenik meg a sorozat kilencedik és tizedik kötete.
 
ekultura.hu: Melyik a legsikeresebb kiadványuk?
Scolar: Szerencsére sok sikeres kiadvánnyal büszkélkedhetünk. A legnagyobb példányszámban eladott könyvünk az Obádovics-féle Matematika. A legsikeresebb sorozatunk az eddig 37 kötettel rendelkező Mit? Miért? Hogyan? sorozat.
 
ekultura.hu: És melyik könyvre a legbüszkébb?
Scolar: A három gyermekemet is egyformán szeretem, így vagyok a könyveinkkel is, bár a könyvek közül nem mindegyik váltotta be a hozzá fűzött reményeket.
 
ekultura.hu: Számomra meglepő módon két sci-fi könyv is szerepel a katalógusukban. Ezzel kapcsolatban két kérdésem is van. Egyrészt Kovács Ákost mi alapján választották ki, másrészt nem tervezik a Zsoldos Péter életmű gondozását?
Scolar: Nem tervezünk jelentős sci-fi kiadóvá válni, de ígéretes kéziratokat továbbra is várunk. Kovács Ákoshoz régi barátság fűz. Korábban csak novellákat publikált. Hogy jó választás volt, mutatja, hogy a Vágyálmok ligája című könyve néhány napja nyerte el Stockholmban a 33. Eurocon alkalmával az európai sci-fi szövetség által a legígéretesebb elsőkönyves szerzőknek adott díjat.
 
ekultura.hu: Manapság egyre népszerűbb az e-book. Mi a véleménye erről a formátumról?
Scolar: Valószínűleg sikeres lesz. De egy másik hordozónak gondolom, ami párhuzamosan fog létezni a papír mellett. Egyelőre ugyan nem látom, hogy hogyan tudják megvédeni a szerzőket és a kiadókat az illegális másolásoktól.
 
ekultura.hu: A Scolart többnyire kicsi vagy közepes méretű kiadónak gondolják az olvasók, pedig a megjelenő kötetszám alapján a nagyok között a helye. Hova méretezzük a kiadót?
Scolar: Közel ötszáz kiadványunk van a könyvesboltokban, és évente kilencven-száz címet nyomunk. De ennél fontosabb, hogy mennyire vagyunk értékteremtők. Tudunk-e hozzátenni a kulturális sokszínűséghez, jó irányba tudjuk-e terelni a közízlést, és milyen könyveket adunk a gyermekeink kezébe.
 
ekultura.hu: A Kiadó milyen újdonságokat tervez az év hátralévő időszakára?
Scolar: A bőség zavarával küzdök, így csak néhány a második félévi közel ötven újdonságunkból. Hamarosan jön a C. G. Jung-életmű sorozat hetedik kötete az Archetípusok és a kollektív tudattalan. Nagyszerű új regényekkel jelentkezünk, például Linn Ullmann Stella zuhan, Erlend Loe Vegyesbolti csendes napok, Jane Teller Semmi, Németh Andor Egy foglalt páholy története és egy briliáns Wolf Haas-kötet. A világ húsz legbefolyásosabb személyisége között számon tartott Niall Ferguson Civilizáció című könyve, Ungvári Tamás újabb enciklopédiája, a Scolar Design-sorozatban megjelenő két új kötet az 1000 egyedi ékszer és a Divattitkok. Csodálatos gyerekkönyveink közül pedig Ionesco négy csodálatos meséjét és Rebecca Deutremer Hercegnők című könyvét említeném kedvcsinálónak.
 
ekultura.hu Melyik kiadóval olvasna szívesen hasonló interjút?
Scolar: Kocsis Andrást, a Kossuth Kiadó vezetőjét javaslom.
 
ekultura.hu Köszönjük a beszélgetést.
Scolar: Nekem volt megtiszteltetés a megkeresés.