Főkép

Az Európában vívott spanyol örökösödési háborút 1715-ben lezáró Uthrechti béke a Karib-tengeren virágzó kalózkodás alkonyát is jelentette. A világ addig soha nem látott tempóban zsugorodik, egymás után tűnnek el a térképekről a fehér foltok, az imperialista britek és franciák lassan betöltik a spanyol és portugál gyarmatbirodalmak összeomlása után keletkezett hatalmi űrt, végveszélybe sodorva a tengeri banditák utolsó nagy nemzedékének fiait. Azonban az öreg kontinensen bekövetkezett politikai és gazdasági változások csak apránként jutnak el a megszelídítetlen, esőerdővel borított szigetekre, melyeken egyelőre csak néhány, vastag fallal körbevett erődítmény utal a fehérek jelenlétére. A szárazföld belseje ép elmével felfoghatatlan titkokat és kincseket rejt, és az utolsó nagy kalózvezérek elhatározták, hogy maguknak szerzik meg ezeket a kincseket, kerüljön bármibe is.
 
Ebbe a gyorsan változó, ellentmondásos világba csöppen bele John Chandagnac, ahol a varázslás olyan hétköznapi dolog, mint Angliában a tűzgyújtás. A szegény sorból származó ifjú személyes bosszúját üldözve utazik a Lármás Charmachiel fedélzetén, amikor a hajót elfoglalják a kegyetlen kalózok. John vakmerő hősiessége miatt a rablók megkímélik az életét, és kényszerítik, hogy csatlakozzon hozzájuk. Bár eleinte csupán a szökésre tud gondolni, és már évek óta tervezett bosszújára, a kalózok által Sanda Jacknek keresztelt fiú lassan kénytelen lesz beismerni, hogy régi életének örökre vége. Ugyanis nem egyszerű tengeri rablókkal van dolga, hanem a félelmetes Feketeszakáll mindenre elszánt csapatával, akik nem kevesebbet akarnak maguknak, mint az örök élet titkát. Minden idők legkegyetlenebb kalózvezére senkit és semmit sem kímélve a legborzalmasabb fekete mágiát is hajlandó csatasorba állítani, hogy elérje célját. Sanda Jackra azonban a rablás, a gyilkolás és a mértéktelen ivászat mellett egy felbecsülhetetlen kincs is vár a kalózok sorai között, ami számára sokkal értékesebb, mint az örök élet titka. Az ifjú kalóz ugyanis rátalál igaz szerelmére, akivel azonban csak akkor lehet együtt, hogyha felégeti az utolsó hidat maga mögött, amin keresztül visszatérhet becsületes életéhez.
 
A regény főszereplője John Chandagnac vagy Sanda Jack minden szempontból különleges karakter, aki elképesztő mértékű jellemfejlődésen megy át a regény folyamán. A történet előrehaladtával megismerhetjük legbenső gondolatait, megérthetjük bonyolult elméjének működési mechanizmusát. Chandagnac egyértelműen romantikus jellem, a történet elején naiv, ellenben idealista és önzetlen, későbbi cselekedeteit érzelmei vezetik, legtöbbször a lángoló szerelem. Először cselekszik, és csak később gondolkozik, és ennek számos alkalommal kénytelen viselni a következményeit. John a regény folyamán hatalmas változásokon megy át, egy naiv, éretlen, idealista ifjúból tapasztalt, mindenre elszánt vezetővé válik, fejlődése teljes mértékben hihető és koherens. Összeségében szimpatikus karakter, akivel könnyedén tud azonosulni az olvasó az első oldaltól az utolsóig.
 
Az Ismeretlen vizekent teljesen egyedi, misztikus atmoszféra lengi be, amely sötét, hátborzongató alaphangot ad a történéseknek. A regény különleges hangulatát három elem: a kalózok életvitele, az Újvilág háborítatlan élővilága, és a mindent átható mágia teremti meg. Tim Powers regényében egyébként a kalózokat furcsa kettőség jellemzi. A felszínen törvényen kívüli barbárok, akiket csak a rablás és a gyilkolás hoz lázba, azonban a jellemük mélyebb rétegeiben személyes tragédiák végtelen sorával találkozunk. Legtöbbjük akarata ellenére lett kalóz, becsületes életüket ellehetetlenítették az őket illegalitásba kényszerítő nagyhatalmak. A regény olvasása közben egymást követik a részletgazdag, élénk leírások, amik által a tenger, az időjárás, illetve a szigetek élővilága az önálló akarattal bíró jellemek sorába emelkedik, és erősen befolyásolja a cselekmény alakulását. Az író teljes magabiztossággal tárja elénk a 18. századi vitorláshajók működését, ezzel azt a látszatot keltve, mintha egy veterán matróz tollából származnának a sorok.
 
Az ismeretlen vizeken legkülönlegesebb eleme a mindent átható mágia. A történet folyamán egymást érik a hátborzongató, sötét szertartások, azonban a kalózok mindennapi életének is szerves részei a kisebb igézések, rontások, varázslások és ráolvasások. Az Újvilágban mindenhol jelen lévő mágia működésének elveiről az ismereteink hiányosak és sokszor egymásnak ellentmondanak. Nem csoda, hiszen az egyetlen részletes beszámolót egy szenilis, angolul alig tudó, részeg vénember szájából halljuk, azonban ha lenne egy egyértelmű rendszer, akkor a regény mágiához kapcsolódó részei messze nem lennének ilyen misztikusak. A regény vitathatatlanul legérdekesebb része az Ifjúság Forrásához vezető út leírása, ami mellett a legszürreálisabb avantgárd vers is lényegre törő leírásnak tűnhet. A forrás környezetében a fizika alapvető törvényei elvesztik jelentésüket, egy vad álomhoz hasonló világot hozva létre. Tim Powers ennél a résznél késhegyen táncol, azonban végig sikerül megőriznie az egyensúlyt az érthetőség, és a kaotikus, szabályok nélküli világ aprólékos leírása között. Ez az író számára igencsak kockázatos rész koherens egésszé áll össze, és nem hullik szét érthetetlen zagyvaságok kötegévé.
 
Mindenkinek ajánlom az Ismeretlen vizekent, aki kedveli a fantasy elemekkel tűzdelt klasszikus kalandregényeket, azonban ebbe a mozgalmas, részletgazdag regénybe csak akkor érdemes belekezdeni, hogyha legalább négy-öt nap pihenés előtt állunk, mert John Chandagnac története annyira magával ragadó, hogy több órányi olvasás után sem szívesen szállunk le a Lármás Charmachiel fedélzetéről.

Részlet a regényből

A kötet itt is megvásárolható