FőképJorge Semprún következetesen spanyolnak vallotta magát, bár franciául írt. A spanyol polgárháború után Franciaországba menekült, ahol csatlakozott a a francia ellenállási mozgalomhoz. A németek elfogták és a buchenwaldi koncentrációs táborba szállították. Az itt szerzett élményeiből született 1963-ban világhírű regénye, A nagy utazás.

A világháborút követően Franco bukásáig Franciaországban élt, majd hazatért Spanyolországba. 1945 és 1964 között a a spanyol kommunista párt tagja volt, azonban - mint oly sok másan - nézeteltérése támadt a mozgalommal és kizárták soraikból. Ezen élményeiből bontakozik ki másik nagy témaköre: a kommunizmus eszméinek és módszereinek csődje a Nyugat baloldali mozgalmaiban.

1970-ben a Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája című film adaptált forgatókönyvéért Oscar-díjat kapott. 1988 és 1991 között spanyol kulturális miniszter volt. Számos irodalmi díj birtokosa és elsőként került be nem francia íróként 1996-ban az Académie Goncourt-ba. Jorge Semprún 2006-ban a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége volt.

Fotó:
Jorge Semprun, a La Comédie du livre de Montpellier, 23 mai 2009
Author: Dinkley