Főkép

Britney Jean Spears 17 évesen robbant be a popzenei életbe és kérdés nélkül vált egy csapásra világsztárrá. Persze ez így, ebben a formában túl szép, hogy igaz legyen. És nem is igaz. Azon zenerajongók számára, akik 1992-ben nem az amerikai Mickey Mouse Club műsorán szocializálódtak, Britney a Baby One More Time című dalával és névadó albumával debütált 1998-ban. Az énekesnő első stúdió albuma 12 hétig vezette a toplistákat, talán ennek köszönhető, hogy tizenkétszeres platinalemez lett. Ez aztán a lenyűgöző entrée!
 
1999-ben a még csak 18 éves fiatal amerikai tehetség elnyerte az MTV Europe Music Awards legjobb női énekes, legjobb popénekes, és legjobb új tehetségnek járó díját. 2000-ben jelent meg második nagylemeze, Oops!...I Did It Again címmel, ami az USA-ban rögtön az első helyen debütált, több mint 1,3 millió eladott példányszámmal. Ezt követte édesanyjával koprodukcióban írt két könyve, valamint 2001-ben első filmje Crossroads címmel.
 
Kicsit nehéz lenne elhinnem, ha azt hallanám, hogy Britney zenei karrierje nem volt mérnöki pontossággal megtervezve. A fent említett események csupán zenei pályafutásának első három évét ismertetik dióhéjban. 2001-ben már harmadik stúdióalbumát adták ki Britney címmel, melyet 2003-ban az In The Zone követett. Természetesen számos fellépés, minden rekordot megdöntő lemezeladási számok és pár világkörüli turné színesítette Britney Spears életét két lemezkiadás közben.
2004-ben családalapítási tervei miatt zenei karrierjét háttérbe szorította, de még a szülési szabadsága előtt kiadta Greatest Hits: My Prerogative című válogatás albumát. Nem csalás, nem ámítás, közel 5 év alatt sikerült annyi slágert magáénak tudnia, amiből válogatás album készülhetett.
 
Ekkorra már régen túl voltunk azon, hogy tudjuk, kicsoda Britney Spears, hiszen zenei karrierjétől volt hangos az egész világ. Már magánélete is a fókuszba került, hiszen kisiklottnak tűnt élete túlszárnyalt minden érdeklődést. Pár viszontagságos év után, 2007-ben új számával, a Gimme More-ral tért vissza a színpadra az MTV Video Music Awardson. A kislemez annak ellenére ért el világsikereket, hogy Britney MTV fellépése számos negatív kritikát kapott. Ötödik nagylemeze 2007-ben Blackout címen jelent meg, melyről 4 kislemez is napvilágot látott; 2008-ban pedig Circus című lemeze került kiadásra.
 
Spears 2009-ben világkörüli turnéra indult, ez volt a The Circus Starring: Britney Spears. Ugyanezen év augusztusában, tíz éves munkásságának elismeréseként a Teen Choice Awards átadási ünnepségén életmű díjat kapott. Azért a harmadik x előtt ilyen teljesítményt kevesen raktak le az asztalra. De számomra mégis olyan hihetetlennek tűnik. Túl amerikai, és túl sok rajta a cukormáz.
2009-ben The Singles Collection című válogatáslemeze tíz éves pályafutásának dalait kötötte csokorba.  
 

 
És máris elérkeztünk napjainkba, amikor két éves stúdiómunkát követően, 2011 márciusában a boltokba került Britney Spears hetedik nagylemeze Femme Fatale címmel. Ha nem is törvényszerű, de azért felmerül a kérdés, hogy mit lehet még villantani ennyi termékeny év, és egy ekkora mélyrepülés után. Hát igen, a kérdés esetünkben helytálló.
 
Számos producer, többek között Max Martin, Dr. Luke, Benny Blanko, Billboard és will.i.am, működött közre a 2009 és 2011 között készült albumon. A „Hold It Against Me” az album fő dala, ami hét országban is felkerült a listák élére, sőt, a „Till The World Ends” második kislemezként szintén nagy sikert aratott.
 
A Femme Fatale albumról számos kritika elismerően nyilatkozik. A Rolling Stone 4 csillagot adott az ötből az új nagylemezre, melyet Britney vélhetően legjobb albumának tituláltak. A People Magazin három csillagot adott a négyből az albumra, melyet Spears karrierjének egyik legjobb start to finish albumának vélnek. A Us Weekly négyből négy csillagot adott a Femme Fatale lemezre, mert szerintük Britney a eddigi legütősebb albumát adta ki.
 
Meglepő fordulat, vitathatatlanul elsöprő ováció övezi Spears hetedik pop, dance-pop, electropop nagylemezét. Az énekesnő elmondása szerint a dalok hűen tükrözik őt, azt az érzelmi töltetet, ami benne dolgozik. Az album hangzása nagyon karakán, erőteljes és néhol már túlságosan domináns.
A „Toxic”-ot kimondottan kedvelem, mert kellően lendületes és az effektek egyáltalán nem túlzóak. A „Hold It Against Me” erre a zenei vonalra hajaz, de már túlzónak tűnik. Nem véletlenül titulálják ütősnek ezt az albumot, hiszen ez a lendület szinte mindegyik számban visszaköszön. Nem leszek megdöbbenve, ha az album számos dalát remixek sokaságában és dj-k közkedvelt feldolgozásaiban fogom viszonthallani, hiszen ezek a dalok ritmusukkal, hangszerelésükkel remek alapot adnak ennek a zenei műfajnak. Kicsit kétlem, hogy ennél erőteljesebb visszarobbanást várhatunk még Britney Spears munkássága folyamán… de ha nem ez, akkor mi jöhet még?
 
Buli alapozáshoz, előre megfontolt sebesség túllépéshez, esetleg egy zúzós nap feszültségének levezetéséhez elengedhetetlen alapmű a Femme Fatale. Ha a szomszéd toleráns, akkor már csak a hangfalnak kell bírnia a hangerőt...
  
Előadó: 
Britney Spears - ének
 
A lemezen elhangzó számok listája: 
1. Till The World Ends (Produced by Dr. Luke, Max Martin and Billboard)
2. Hold It Against Me (Produced by Dr. Luke, Max Martin and Co-produced by Billboard)
3. Inside Out (Produced by Dr. Luke, Max Martin and Billboard)
4. I Wanna Go (Produced by Max Martin and Shellback)
5. How I Roll (Produced by Bloodshy, Henrik Jonback and Magnus)
6. (Drop Dead) Beautiful featuring Sabi (Produced by Benny Blanco, Ammo, JMIKE and Billboard)
7. Seal It With A Kiss (Produced by Dr. Luke, Max Martin and Dream Machine)
8. Big Fat Bass featuring will.i.am (Produced by will.i.am)
9. Trouble For Me (Produced by Fraser T Smith)
10. Trip To Your Heart (Produced by Bloodshy, Henrik Jonback and Magnus)
11. Gasoline (Produced by Dr. Luke and Benny Blanco)
12. Criminal (Produced by Max Martin and Shellback)
 
Diszkográfia:
…Baby One More Time (1999)
Oops!… I Did It Again (2000)
Britney (2001)
In The Zone (2003)
Blackout (2007)
Circus (2008)
The Singles Collection (2009) válogatás
Femme Fatale (2011)