FőképMindig vegyes érzésekkel hallgatom a Queen második válogatáslemezét, hiszen korai nagylemezeivel és slágereivel az együttes hamar belopta magát a szívembe, második nagy korszakukban azonban egyre több olyan album akadt, melyeket egészében már nem tudtam élvezni, elfogadni. Így azonban, hogy a legsikerültebb számokat kicsipegetve tálalják elém, csupa jól ismert dallammal, csupa kellemes emlékkel találkozom.
 
Nyilvánvalóan nem véletlen ez, ugyanis a nyolcvanas éveket, pontosabban az 1982 és 1991 (vagyis a Hot Space és az Innuendo) között eltelt időszakot egyértelműen az MTV hegemóniája jellemezte, vagyis a zenéket immár elsősorban nem LP-k, később pedig CD-k formájában fogyasztottuk, hanem azok apró részleteiben, hiszen a részben mesterségesen slágerré avatott videoklipeket láthattuk heteken át naponta többször is. Pontosan ezek a vizuális körítéssel szinte belénk tömött számok azok, melyek oly mélyen belénk ivódtak, és ez talán nem is oly nagy csoda, mivel képi világuk valóban meghatározta azt, később hogyan gondolkoztunk erről a leginkább a reklámokkal rokonítható populáris művészeti ágról.
 
Ki ne emlékezne például a „Radio Ga Ga” Fritz Lang Metropolisából kiemelt képsoraira, valamint a szintén futurisztikus, ugyanakkor az elnyomó rendszerekben oly szívesen használt fekete-vörös-fehér színkombinációjú öltözetben előadott, jelképes, hipnotikus gesztusokra? Nem hinném, hogy nagyot tévedek, ha azt feltételezem, hogy az „I Want To Break Free” alig leplezetten transzvesztita beütésű „családi” idilljének humora hasonlóan mély nyomokat hagyott mindazokban, akik először akkoriban szembesültek ezzel a komikusan sokkoló alkotással, de ugyanilyen hatásosak voltak az A Kind Of Magic albumot (lényegében a Hegylakó filmzenéjét tartalmazó korongot) promotáló, valóban varázsos hangulatú klipek is.
 
Ám talán még ennél is fontosabb volt, hogy hosszas és nem egy tényleg feledhetetlen számot produkáló útkeresés után a zenekar végre magára talált, és megállapodott valamiféle erősen popos beütésű, szintetizátorokkal telerakott, rockos stílusnál. Mi sem bizonyíthatná ékesebben ezt, mint a David Bowie-val közösen készített „Under Pressure”, mely hatásában és kidolgozottságában is a válogatás egyértelműen legjobban sikerült száma. Ez azonban a művészi prioritások alapvető átértékelődését jelzi, ami nem feltétlenül negatívum, hiszen meglátásom szerint a „Bohemian Rhapsody”-tól, a szinte összenőtt „We Will Rock You”-tól és a „We Are The Champions”-tól és talán a Jazz egy vagy két számától eltekintve elsősorban ezekkel a könnyedebb, naponta akár tucatszor is felcsendülő videoklipek révén agyunkba égetett számokkal marad meg majd emlékezetünkben a csapat.
 
Ugyanakkor a keménység sem tűnt el teljesen a Queen zenéjéből e második korszakban. Jó példa erre az „I Want It All” és a „One Vision” riff-alapú építkezése, vagy épp az „Innuendo” flamencóból hard rockba átcsapó gitárszólója. Ám még ezekben a dalokban is inkább valamiféle glam rockos csillogás dominál valódi súlyosság helyett – miközben Brian May a „When Death Calls”-ban még a Black Sabbathnak is besegített az 1989-es Headless Cross albumon, márpedig Tony Iommi csapatát még véletlenül sem lehetne nyálassággal megvádolni.
 
Összességében furcsamód mégis e második slágerválogatást érzem sikerültebbnek, egyrészt mert itt már az érett, kiforrott arcát mutatja a Queen, másrészt mivel egységében is sokkalta változatosabb az anyag – és talán itt érdemes megjegyezni, hogy a keverés minősége nem mutat akkora különbségeket, mint az első, eredeti Greatest Hits esetében –, egyszóval ez tűnik maradandóbbnak és reprezentatívabbnak. A legszerencsésebb megoldás persze mégis az, ha mindkét válogatáslemezt magunkénak tudhatjuk, hogy valóban átfogó képünk maradhasson egy rendkívüli pályafutásról.
 
Az együttes tagjai:
John Deacon – basszusgitár
Brian May – gitár, billentyűs hangszerek, ének
Freddie Mercury – ének, zongora, gitár
Roger Taylor – dob, ütőhangszerek, ének
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. A Kind Of Magic
2. Under Pressure
3. Radio Ga Ga
4. I Want It All
5. I Want To Break Free
6. Innuendo
7. It’s A Hard Life
8. Breakthru
9. Who Wants To Live Forever
10. Headlong
11. The Miracle
12. I’m Going Slightly Mad
13. The Invisible Man
14. Hammer To Fall
15. Friends Will Be Friends
16. The Show Must Go On
17. One Vision
 
Diszkográfia:
Queen (1973)
Queen II (1974)
Sheer Heart Attack (1974)
A Night At The Opera (1975)
A Day At The Races (1976)
News Of The World (1977)
Jazz (1978)
Live Killers (1979) – koncert
The Game (1980)
Flash Gordon (1980)
Greatest Hits (1981) – válogatás
Hot Space (1982)
The Works (1984)
A Kind Of Magic (1986)
Live Magic (1986) – koncert
The Miracle (1989)
Innuendo (1991)
Greatest Hits II (1991) – válogatás
Live At Wembley ’86 (1992) – koncert
Made In Heaven (1995)
Greatest Hits III (1999)
Queen On Fire – Live At The Bowl (2004) – koncert
Return Of The Champions (2005) – koncert
Queen Rock Montreal (2007) – koncert
The Cosmos Rocks (2008)
Absolute Greatest (2009) – válogatás

Kapcsolódó írások:Hegylakó (DVD)
Koncert: Queen + Paul Rodgers – 2008. október 28., Papp László Budapest Sportaréna
Freddie Mercury élete saját szavaival