Főkép

Még ha pusztán néhány hónapig van távol egy előadó a színpadtól, visszatérnie oda akkor is nehéz. Ebben a cipőben járt jazzénekesnőnk – a japán jazzklubok ünnepelt sztárja –, Szőke Nikoletta is, aki a tavalyi év novemberében anyai örömök okán távozott a reflektorfényből, és május 10-én a Jazztavasz 2011 rendezvénysorozat keretében állt újra a közönség elé a MÜPA-ban.
 
Néhány hónappal ezelőtt készült el az énekesnő új albuma, a Shape Of My Heart, ezért a mostani (visszatérő) koncert ennek a lemeznek az első élő bemutatója is volt egyben. A közelt telt ház előtt zajló produkcióban most is a megszokott zenekara (Szakcsi Lakatos Róbert - zongora, Barcza Horváth József - nagybőgő, Mohay András - dobok) kísérte Nikolettát. Annak érdekében, hogy még ünnepibbé váljon a műsor, az énekesnő egy vendégmuzsikust is hívott, méghozzá a világpolgárnak számító szaxofonosunkat, Tony Lakatost.
 
Az est folyamán nem csak az derült ki számomra, hogy Nikolettának jó hangja van (véleményem szerint az egyik legjobb női hang a mai magyar jazzéletben), hanem az is, hogy jó humorérzékkel bír. A dalok között rövid, többnyire mosolyt fakasztó sztorikat mesélt a zenekar életéből; ráadásul ezt olyan ügyesen tette, hogy produkció nem vált „töredezetté”.

A lemezről jól ismert számok mellett kaptunk egy kis ízelítőt az énekesnő ősz környékére tervezett új hanghordozójáról is. A dolog érdekessége, hogy azon nem jazzt, hanem R&B-t fog énekelni. A váltástól függetlenül az elhangzó két új szám is arról tanúskodott, hogy az énekesnő az új produkcióban is azt a lírai, mély érzelemmel átszőtt gondolatvilágot viszi tovább, ami láthatóan és hallhatóan nagyon közel áll hozzá, és ami a Shape Of My Heart-ot (valamint korábbi lemezeit) is jellemzi.
 
A zenekar bennem egy nagyon jól összeszokott csapat benyomását keltette. Valamennyi muzsikus nagyon jól teljesített az est folyamán, a vendég, Tony Lakatos pedig a budapesti közönségnek is megmutatta, hogy miért számít olyan népszerű muzsikusnak Észak-Európában.
 
A visszatérő koncert nem csak Nikolettának volt öröm (aki ráadásul ezen a napon ünnepelte a születésnapját is), hanem nekünk, a nézőtéren ülőknek is, mivel egy kellemes zenei élménnyel lehettünk gazdagabbak ezen a tavaszi estén.