Főkép Vásárolni járni egész kisgyermek korban elkezdünk, igaz, akkor még csak szüleink társaságában, és valószínűleg legtöbbször csak azért, mert nincs, aki addig vigyázna ránk. Ám ezen időszak alatt tanulunk a legtöbbet, hiszen elsajátítjuk, hogy melyik üzletbe milyen áruért megyünk, hogy a pénztárnál sorba állunk és, hogy mindent ki is fizetünk.
 
A legkisebbeknek szóló könyv különböző vásárlási helyszínekre kalauzol minden olvasót, vagy nézelődőt. Először a piacon járunk, majd a péknél, a könyvesboltban, a szupermarketben, a ruhaboltban, végül a bolhapiacon. Útközben pedig azt is megtudjuk, mi a dolga az eladónak a pékségben, ki tölti fel a polcokat a szupermarketben, vagy hova viszi apa a kiürült üvegeket.
 
Vásárolni mindenkinek kell, ha akar, ha nem. Vásárolni lehet azért, mert szeretünk, és muszáj azért, mert nincs más választásunk. Léteznek emberek, akik mindig szívesen, örömmel, hosszasan vásárolnak, legyenek akár piacon, akár ruhaboltban, vagy éppen szupermarketben. De léteznek olyanok is, akik nem szeretnek vásárolni, ezért szigorúan célirányosan veszik meg azt, amire feltétlenül szükségük van.
 
Máshogy vásárolnak a férfiak, mint a nők, máshogy a gyerekek, mint a felnőttek, na meg persze az idősek is. Van, aki beosztja, melyik napon hova, milyen üzletbe megy, és van, aki mellőz mindenfajta rendszerességet. Ám nem csak vásárlási szokásaink különbözőek, hanem az egyes termékek megvétele is, vagyis máshogy vásárlunk a piacon, mint a szupermarketben, sőt, máshogy is fizet(het)ünk az egyes helyeken.
 
A sorozat ezen kötete a már megszokott módon tömören, több témakört is felölelve, átfogóan mutatja be és tanítja meg minden kisgyermeknek, hogy hol, mit, hogyan tudunk beszerezni. A könyvet nézegetve ismét játszva tanulhat minden gyerkőc egy, az életben elengedhetetlen mindennapi tevékenységről. A könyv témaválasztása most is telitalálat, hiszen a fontos dolgok elsajátítása minél korábban történik, annál jobb... és ez a kötet ehhez nyújt kiemelt segítséget.