Főkép Állatkertbe minden (na jó, majdnem minden) gyermek szívesen megy. Gyereknapon, szülinapon, vasárnapon. A MI MICSODA mini sorozat 7. része egyformán alkalmas a jövendő élmények előkészítésére és az emlékek felidézésére, miközben betekintést nyújt az állatok rács mögötti mindennapjaiba.
 
A MI MICSODA mini környezetismereti sorozatnak készült, s 3 éves kortól ajánlott. A vastag, strapabíró lapoknak köszönhetően már előbb is nyugodtan kézbe vehetik az érdeklődő, állatmániás tipegők. Akár egy valóságos állatkerti séta előtt, közben, vagy után is. Azonban ebben az életkorban még valószínűleg nem jutunk túl a képek nézegetésén, és a brummogáson-sziszegésen.
 
Ám egy óvodás már kíváncsi lehet az állatok nevén túl sok minden másra is. Miközben képzeletbeli sétára kísérhetik el a négyéves Anikót és barátait, Fecót és Viktort, sok-sok kérdésre választ fognak kapni. Nem csoda, hiszen ez egy különleges állatkerti séta, amelyre kísérőjük állatgondozó barátja vezeti el a gyerekeket. Ő igazán sokat tud a ketrecek és kifutók lakóiról, ráadásul szívesen magyaráz a kicsiknek.
 
Melyik állat mit eszik? Miért van az elefántnak olyan fura, hosszú ormánya? Milyen állatok élnek Afrikában? (Mi az az Afrika, hol van az? - erre remélhetőleg megtaláljuk majd a választ egy másik könyvben.)
Továbbá, repülnek-e a pingvinek, mivel játszik legszívesebben egy oroszlánfóka, miért ügyesek a majmok, ki lakik a pálmaházban, hol tartják az állatkölyköket? Kígyók, pókok is feltűnnek, melyek két nagy csoportra osztják a gyerektársadalmat: vagy kiemelt rajongással tekintenek rájuk, vagy szörnyülködés és továbblapozás lesz a reakció. Talán a viszolygás leküzdésében is segíthet, ha velük is megpróbálunk megbarátkozni, legalábbis a képeken keresztül...
 
A könnyen emészthetően adagolt ismereteknek köszönhetően a kis könyv a természetismeret előszobája is egyben. Miközben a gyerkőcök hallgatják a felolvasást, a szemük sem marad tétlen: a vidám, színes ábrák között kalandozva egy szökevény szurikátát is elő lehet keríteni - több képen is elbújt. A könyv utolsó oldalán pedig, mint a sorozat minden részében, rövid tudáspróba található. A kicsiny röpdolgozat apró ablakok formájában teszteli, mennyire figyelt csemeténk. Ha felelt a kérdésre (vagy nem), a fülecskét felhajtva meglesz a helyes válasz, és ehhez még olvasni sem kell tudni.
 
Aztán lehet énekelni: „Kimegyek holnap az állatkertbe, várnak a majmok a vasketrecbe...” (Állatkert - Makám: Ákom Bákom, 2006)