FőképAzoknak, akik kedvelik a vokális jazzt és szeretik a szinte szirének módjára csábító női énekhangokat, igazi csemegét jelent Susie Meissner közelmúltban megjelent albuma, az I’m Confessin’. Mivel az énekesnő neve vélhetően csak keveseknek cseng ismerősen hazánkban, ezért ejtsünk róla néhány gondolatot, mielőtt a hangzó anyaggal ismerkednénk.
 
Susie Meissner a New York állambeli Buffaloban született egy zenepártoló családban, ezért nem meglepő, hogy már kisgyermek korában kapcsolatba került a zenével és ezen belül is a jazz műfajával. Az iskolaévek alatt kórustagként, musical színészként valamint különböző zenekarok tagjaként gyakran volt színpadon. Az énekesi pályát hivatásszerűen egy zenés színházban kezdte, ahol – az önéletrajza tanúsága szerint – esténként 7 dolláros gázsiért dolgozott.
 
Első albumát (All The Things You Are) 2008 augusztusában a John Shaddy Quartet-tel közösen készítette. Erről a kiadványról minimális információ áll rendelkezésre, olyannyira, hogy a 2009-ben megjelent I’ll Remember April című korongot tekintik az énekesnő hivatalos debütálásának. Kétségtelen, hogy ez hozta el Meissner számára az ismertséget és a hőn áhított népszerűséget. A lemezt a Jazz Újságírók Szövetsége a 2009-es év 20 legjobb albuma közé választotta. Az idén jelent meg az énekesnő legújabb albuma, ami az elődjéhez hasonló sikerekre pályázik.

A repertoárt szemlélve számomra úgy tűnik, hogy Meissner a kis kockázatra játszott és ezért jól ismert, szinte alapműnek számító dalokkal töltötte meg a korongot. A 70 perces játékidő alatt olyan örökzöldeket hallhatunk többek között, mint pl. az „I Love You” (Cole Porter), a „Just Squeeze Me” (Duke Ellington-Mack David), a „Skylark” (Hoagy Carmichael-Johnny Mercer) és az „Embraceable You” (George és Ira Gershwin).
Bevallom nem igazán értem az albumszerkesztési koncepciót, méghozzá azért, mert olyan hanggal, amit az énekesnő birtokol és egy ilyen ötcsillagos zenekarral, amelyik őt kíséri, már bátran túl lehetne lépni a 100%-ban feldolgozás lemez szintjéen. Úgy vélem, hogy nem lenne túl nagy kockázat egy olyan kiadvány, amelyen kifejezetten neki írt dalok kapnak helyet.

Bízom benne, hogy előbb-utóbb a piacra kerül majd egy „saját” album, addig is hallgassuk ezeket a már sokat bizonyított kompozíciókat. Tegyük ezt egyrészt azért a magas szintű produkcióért, amivel Susie Meissner és csapata most megajándékozott bennünket, másrészt pedig az örökzöldek szeretetéért.
 
Előadó:
Susie Meissner – ének
 
Közreműködők:
Wycliffe Gordon – harsona
John Shaddy – zongora
Dean Johnson – nagybőgő
Tim Horner – dobok
Greg Riley – tenor és szoprán szaxofon
Freddie Hendrix – trombita
Paul Meyers – gitár

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Close Your Eyes
2. I’m Confessin’
3. I Love You
4. Just Squeeze Me
5. I’m Just a Lucky So and So
6. Tangerine
7. The Nearness of You
8. How About You
9. Skylark
10. On a Slow Boat to China
11. Embraceable You
12. Detour Ahead
13. Day by Day
14. A Time for Love
 
Diszkográfia:
All The Things You Are (2008)
I’ll remember April (2009)
I’m Confessin’ (2011)