Főkép

2010-ben nagy port kavart az X faktor című tehetségkutató show indulása. A remek marketing azzal csigázta fel a közönséget, hogy vajon kiben van meg az a bizonyos X faktor, ami megkülönbözteti őt a többiektől? Erre a kérdésre tulajdonképpen a műsor végéig nem kaptam megnyugtató választ, de ezzel talán együtt tudok élni. Főleg azért, mert helyette az előválogatókkal együtt több mint két hónapnyi remek show műsorban részesültem, melynek során a számos magát énekesnek valló résztevevő közül kitűntek azok a hangok és személyiségek, akik már első prudukciójukkal magukkal ragadóak voltak. Rögtön dobja magát a kérdés: vajon hol bujkáltak eddig? Lényegtelen. Énekeltek, odarakták magukat és már villogtak is a keresztbetett kezek. Benne megvan az X faktor!!!
 
Janicsák Veca a válogatáson kissé félénken, rettentően izgatottan lépett a színpadra, és nemes egyszerűséggel elénekelte Alicia Keys Empire State Of Mind című dalát. Magasra rakta a lécet, de megugrotta.

 

Veca 2007-ben már indult tehetségkutató versenyen, ám az akkor még csak 17 éves lány a középdöntő során kiesett a versenyből. A műsort követően a Pop & Roll formációban énekelt és pár produkcióban is részt vett, de az igazi lehetőség mégis a X faktorban nyílt meg előtte. A középdöntőt, majd a Mentorok Házát követően tárt karokkal várta az élő adás. Az albumon a teljesség igénye nélkül, pusztán csak ízelítőt kapunk azokból a számokból, amelyeket a show-ban énekelt Veca.
 
Mint minden tehetségkutató verseny, az X faktor is lehetőséget nyújtott, hogy az énekesek különböző zenei stílusok között lavírozva megmutathassák repertoárjukat. A lelkes mentorok támogatását élvezve a versenyzők a hangszínükhöz és néhány esetben a képességeikhez közel álló dalokban csillogtathatták meg tudásukat.
 
A Veca által előadott számoknál vitathatatlanul érezhető, hogy a kiválasztott dalok passzolnak az ifjú énekesnő hangszínéhez, ennek ellenére merész választásnak tartom a két Whitney Houston dalt, hiszen sem az I Always Love You, sem az I Have Nothing nem való képzetlen hangú előadónak. De ide sorolnám Sinead O’Connor Nothing Compares To You, illetveChristina Aquilera Fighter című dalát is. Kétség sem fér hozzá, hogy mind a négy dallal remekül boldogult, de a kritikus részekben érezhető, hogy Veca hangja kissé gyengébb, mint amit az adott dal megkívánna.
 
A show-ban látott produkciókban valahogy a lassúbb számok előnyt élveztek Janicsák Veca portfóliójában. Talán azért, mert a személyiségéhez közelebb állnak a lágyabb dalok. Például a Piramis és Demjén Ferenc már-már klasszikus számainak vecás verziója nekem jobban tetszett, mint az eredetiek. Ha innen nézzük, akkor elfogadjuk, igen, neki valók a lelket megérintő, andalító dalok. Erre az állításra pedig a Quimby Most múlik pontosan című dalának jelen verziója sem cáfol rá, épp ellenkezőleg, Veca előadásában ez a népszerű dal új életet kapott. Elbűvölő, lenyűgöző produkció. Engem a mai napig megbabonáz, ha hallom, és az élménytől bódultan nyúlok a lejátszó gombjához - legalább ötször végighallgatom, mert nem tudom megunni. Hatalmas gratula Veca! 
 
Annak ellenére, hogy az album nem tartalmazza az összes dalt, amit a show-ban Janicsák Vecától hallhattunk, átélhetjük az fiatal énekesnő kibontakozását, hangjának kiteljesedését, fellépésnek egyre magabiztosabbá válását. Ha Veca vágya beteljesül, és ígéretéhez híven még hallani fogjuk őt énekelni, akkor csodás élményeket remélhetünk. Legyen így!
        
Előadó:
Janicsák Veca - ének
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. If I Ain`t Got You 
2. Fighter 
3. I Have Nothing 
4. I Will Always Love You 
5. Ha volna két életem 
6. Szerelem első vérig 
7. Nothing Compares To You 
8. Most múlik pontosan 
9. Bad Boys 
10. Hangokba zárva (February Song)
 
Diszkográfia:
Az első X – 10 dal az élő showból (2010)

Édes szavakkal (2013)