FőképMár megint egy szőke kiscsibe, aki a hangja helyett a bájaival akarja eladni a lemezét – gondolhatná az átlag magyar halandó. És való igaz, Taylor Swift igencsak szemre-, mi több, címlapra való előadó, és ténylegesen szerepelt is több férfi és női magazin borítóján, míg a People magazin 2009 legizgalmasabb személyiségei közé választotta.
No de talán ez elégséges magyarázatot adhat arra, hogy a most huszonegy éves énekesnő előző albuma, a Fearless idén az év legjobb country lemezének kijáró Grammy-díjat kapta meg, a Speak Now-ból pedig rögtön az első héten több mint egymillió példány fogyott?
 
Aligha. Sokkal valószínűbb, hogy sikerének titka a Rolling Stone magazin által is kiemelt „már-már személytelen professzionalizmus” és a bensőséges, vallomásos szövegek kombinációja, amit a műfaj, a nagyjából a múlt század utolsó évtizede óta reneszánszát élő country pop több más befutott képviselője, például Shania Twain, Faith Hill vagy LeAnn Rimes is ügyesen kamatoztatott, habár a szintén Grammyvel jutalmazott, és szintén közvetlen elődnek tekinthető Dixie Chickshez inkább zenéjének hangulata, mint a kemény szövegek tekintetében összevethető.
 
Ennek ellenére, mivel idehaza nem igazán ehhez szoktunk, nem adja meg magát elsőre a lemez. Az ismerkedés óvatos pillanataiban engem inkább a „Back To December”-hez és a „Last Kiss”-hez hasonló, intim hangvételű, finoman kidolgozott balladák fogtak meg, talán épp azért, mert ezekben érvényesül legtisztábban a kegyetlenül magas színvonalú produceri munka és a lélekben gazdag, kitárulkozó dalszerzés kombinációja (a tradicionalistákak ugyanakkor a bendzsóval és hegedűvel teljes hangszerelésű „Mean”-t ajánlhatom).
 
Lassanként aztán egyre több dal mászott bele a fülembe, míg végül minden dal jó baráttá avanzsált, és szinte minden hangjukat tökéletesen ismertem már. Közben ráismertem elődökre, hatásokra, néha egészen meglepő hasonlóságokra is, mint amilyen a „Better Than Revenge”, amelynek stílusából önkéntelenül fakad a párhuzam Taylor Swift és Avril Lavigne között.
Igen a power pop punk nem is áll annyira távol a sokszor lágy rockba hajló country poptól, Taylor hangformálása pedig akár kísértetiesen is képes hasonlítani alig valamivel idősebb, popzenei mértékkel mégis egy korábbi generációhoz tartozó kanadai pályatársáéra.
 
És ugyan az album első és legnagyobb slágere a „Mine” volt – megjegyezném: joggal –, a legütősebb dal mégsem ez, hanem a countrytól a legmesszebb elkalandozó, és ezért a lemez egészére igazából nem is jellemző „Haunted”.
Ebben a számban benne van minden, amitől zene szerethető. Elismerem, hatásvadász, sőt, kifejezetten bombasztikus elem a ténylegesen űzött hangulatú vonószenekar beépítése a hangszerelésbe, amitől úgy érezhetni – de csak érezhetni –, mindjárt szimfonikus metalba megy át a zene, ám ez a lendületes, dögös dal kétségtelenül a legütősebb szerzemény, amit mostanában amerikai előadótól hallottam.
 
A country és annak poposabb változatának rajongói azonban inkább a többi számért hallgassák meg ezt a profin, ugyanakkor szívhez szólóan szórakoztató, nagyszerűen összerakott, változatos anyagot.
Taylor Smith talán még nem Shania Twain és nem a Dixie Chicks, az ígéret viszont egyértelműen benne van, ráadásul már nem először bizonyít. Hát ismerjük csak meg és élvezzük minél többen ezt a remek kis muzsikát. Persze ha úgy adódik, a videoklipeket nézve akár még a szépségében is elgyönyörködhetünk.
 
Előadó:
Taylor Swift – ének, akusztikus gitár, vokál, taps

Közreműködők:
Nathan Chapman – akusztikus gitár, elektromos gitár,12-húros elektromos gitár, bendzsó, mandolin, basszusgitár, Rhodes zongora, zongora, szintetizátor, orgona, program, vokál, taps
Bryan Sutton – akusztikus gitár
Grant Mickelson – elektromos gitár
Paul Sidoti – elektromos gitár
Mike Meadows – elektromos gitár, taps
Smith Curry – steel gitár
Rob Hajacos – hegedű
Tim Marks – basszusgitár
Tommy Sims – basszusgitár
Amos Heller – basszusgitár
Tim Lauer – zongora, B3 orgona
Eric Darken – ütőhangszerek
Al Wilson – ütőhangszerek, taps
Nick Buda – dob
Shannon Forrest – dob
John Gardner – dob
Caitlin Evanson – vokál
Liz Huett – vokál
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Mine
2. Sparks Fly
3. Back To December
4. Speak Now
5. Dear John
6. Mean
7. The Story Of Us
8. Never From Up
9. Enchanted
10. Better Than Revenge
11. Innocent
12. Haunted
13. Last Kiss
14. Long Live
 
Diszkográfia:
Taylor Swift (2006)
Fearless (2008)
Speak Now (2010)