FőképA legendás amerikai zeneszerző, szövegíró és gitáros, Chuck Schuldiner (1967–2001) a metal zene egyik legkiemelkedőbb alakja volt, aki lefektette a death metal stílus alapjait.
A folyton változó felállású Death nevű zenekar központi figurájaként hét, a maga nemében páratlan stúdiólemezt készített olyan profi vendégzenészek közreműködésével, mint Gene Hoglan (Dark Angel, Strapping Young Lad, ma Fear Factory), Steve DiGiorgio (Sadus, Testament, Iced Earth, stb.), Andy LaRocque (King Diamond), James Murphy (Testament, Obituary, stb.), Ralph Santolla (Millenium, Iced Earth, Deicide, Obituary, stb.) és Richard Christy (Iced Earth).

Chuck a leginnovatívabb metalgitárosok közé tartozott, akinek témái és technikai megoldásai a stílus követői számára példaértékűek, az általa alkotott zene pedig hírhedt durvasága mellett méltán viselte az intelligens és progresszív jelzőket is, amelyhez a mester filozofikus dalszövegei párosultak.
 
Chuck egyedül az énekléshez nem értett eléggé, és bár síron túli károgásával és hörgésével a tipikus death metalos vokalizálás terén is utat mutatott, pályája végén arra törekedett, hogy egy képzettebb hangú énekes segítségével szélesebb körben is élvezhető produkciót tegyen le az asztalra.
Így született meg a Control Denied nevű projekt és a The Fragile Art of Existence című lemez, amely zeneileg a Death világát idézi, ám jóval emészthetőbb, vokális téren is melodikusabb formában teszi azt.
 
A több mint egy évtizede megjelent lemezről már sokan leírták a véleményüket, magasztalták több helyen előttem is, a korong pedig nem is hiányozhat egyetlen olyan metalrajongó gyűjteményéből sem, aki szereti az összetett dalszerkezetű, váltásokkal tarkított durva gitárzenét.
A most megjelent újrakiadás néhány értékes meglepetéssel is szolgál a lemez felvételének idejéből, így találhatunk itt olyan demófelvételeket is, amelyekben még Chuck vokálozik, vagy pedig nincs is bennük ének, továbbá egy „Tune of Evil” című tételt, ami tulajdonképpen akár egy death-metal paródia is lehetne.

Persze a demófelvételek hangzása nem tökéletes, de alapvetően másban nem nagyon tér el a végleges verzióktól, kivéve nyilván az instrumentális nótákat, de a Chuck által felénekeltek is eléggé hasonlítanak a befejezett dalokra, amiből jól látszik, hogy a mester minden egyes részletet megálmodott, Tim Aymarnak csak annyi dolga volt, hogy felénekelje a megkapott témákat.
 
Sajnos ez a projekt mindössze ezt az egyetlen lemezt érte meg, aminek a címe szomorú aktualitássá vált a zenei géniusszal kapcsolatosan: Chuck Schuldiner 2001 decemberében elvesztette a harcot a rákkal folytatott küzdelemben, mielőtt rögzíthette volna a második Control Denied-korongot. Halálával a zenésztársadalom egy páratlan tehetségű művésztől volt kénytelen búcsút venni.
 
Az együttes tagjai:
Tim Aymar – ének
Chuck Schuldiner – gitár
Shannon Hamm – gitár
Steve DiGiorgio – basszusgitár
Richard Christy – dobok
 
A lemezen elhangzó számok listája:
CD1:
1. Consumed
2. Breaking The Broken
3. Expect The Unexpected
4. What If...?
5. When The Link Becomes Missing
6. Believe
7. Cut Down
8. The Fragile Art Of Existence
 
CD2:
1. Consumed (1999 Demos)
2. When The Link Becomes Missing (1999 Demo)
3. The Fragile Art Of Existence (1999 Demo)
4. Breaking The Broken (1999 Demo)
5. Breaking The Broken (1999 Demo) 
6. Believe (1997 Demo)
7. What If…? (1997 Demo)
8. Cut Down (1997 Demo)
9. Tune Of Evil (Comedy Demo)
 
CD3:
1. What If...? (1996 Demo)
2. Cut Down (1996 Demo)
3. Expect The Unexpected (1996 Demo)
4. Believe (1996 Demo)
5. The Fragile Art Of Existence (1996 Demo)
6. What If...? (1996 Demo)
7. Expect The Unexpected (1996 Demo) 
8. What If...? (1996 Demo) 
9. Cut Down (1996 Demo)