Főkép

Két hónappal megjelenése után aranylemez lett a Szikraszemű. Ez még akkor is nagy szám a mai világban, ha hozzáteszem, ezt a címet manapság 5000 darab eladott példány után osztogatják, míg húsz évvel ezelőtt még 100.000 darab volt a kötelező mennyiség. Hiába, megváltozott a világ, megváltoztak a zenehallgatási szokások, és ahogy látom, a zeneipar még tartozik a helyzetre adott, valóban előremutató megoldással. Addig pedig maradnak a folyamatosan csökkenő számokat mutató statisztikák.
 
A Ghymes ellenben dacol a barátságtalan gazdasági környezettel, hiszen ebben az évszázadban ez már az ötödik aranylemezük, s ezen felül még két platina korongot is magukénak tudhatnak (a MAHASZ listája szerint). Ez azért nem semmi teljesítmény, úgy tűnik, ennyit jelent a folyamatos koncertezés, valamint a minőségi zene.
 
Hetek óta a Szikraszeműt hallgatom, és nem mondhatok mást, mint azt, hogy tetszik. Kivált a zene, ugyanis a szövegek egy részénél csak sejtem a mondanivalót – és akkor sem lennék meglepve, ha felesleges időtöltés mögöttes tartalom után kutakodni, mert minden az, ami.
 
Zeneileg az album nagyon sokszínű lett, és mégis megmaradt jellegzetesen Ghymes muzsikának. A Szarka testvérek úgy vélem, egyszerűen azt játsszák, amihez kedvük van, és módfelett szeretik a változatosságot, viszont esetükben ehhez megfelelő tudás társul. Az tény, mára nagyon messzire jutottak az első lemezek hangulatától, a tiszta népzene náluk időközben annyi hatással ötvöződött, hogy tudományos laborra lenne szükség az összetevők pontos arányának meghatározásához.
 
A végeredmény leginkább az utóbbi pár év „termésére” hajaz: van itt rock, jazz, pop és még jópár műfaj, többnyire népzenével kiegészítve. Ezt hívják manapság jobb címke hiányában world music-nak, de szerintem teljesen felesleges a rájuk vonatkozó kategóriát keresni, ez egyszerűen a 2010-es Ghymes.

A tucatból hét szerzemény korábbról ismerős lehet, mivel a Dózsa című darabban már hallhatóak voltak. Ettől függetlenül nem érzem úgy, hogy a Szikraszemű koncept album lenne. Igazi nagy meglepetések nem várnak a hallgatóra: igényes zene, minőségi felvétel, jó hangszerelés, a különféle stílusok élvezetes, harmonikus keveredése jellemzi az albumot.
 
A „Szemet szemért!” rockja azért messze kilóg a többi közül, és gyakorlatilag bármelyik menő rockbanda koncertprogramjába beleférne. Miként a pajzán szövegű „Boszi” is megfogja az embert, van húzása és a női kórus csak fokozza az élményt. Kicsit kaotikus, amit aztán a hegedű terel a megfelelő irányba, de ezzel még nincs vége, ugyanis nagyjából a második harmad végén újabb tempóváltás csavar egyet a nótán. Fogós, húzós – nagyon tetszik.
 
A lemez mindazonáltal nagyon egységes lett, igazából nem tudok kiemelkedő „slágert” megnevezni róla. Ez persze nem baj, számomra jelzi, mennyire egységes és jó lett az album. Az olyan jazzes betéteket pedig, mint amilyenek mondjuk a „Hóban fürdő madár” című számban hallhatóak, kifejezetten élveztem. A legszebb az egészben, hogy minden számnak saját egyénisége, hangulata van, hol vidám, hol szomorkás, hol indulószerű.
 
Nem ragozom tovább, a Szikraszemű egy jó kis album, ami többszöri hallgatás után is tud újat nyújtani.
 
Az együttes tagjai:
Szarka Gyula – ének, gitár, tamburin
Szarka Tamás – ének, hegedű, koboz, dobok
 
Közreműködők:
Jelasity Péter – szaxofon
Jász András – szoprán-, altszaxofon, vokál
Farnbauer Péter – szintetizátor
Lau János – dobok
Fekete Zsuzsanna – ének, vokál
Bíró Anna
Deffend Irén
Endrődi Anna Sára
Hajdú Sarolta
Tóth Beatrix
Vincze Zsuzsa
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Szikraszemű
2. Szemet szemért!
3. A bor a vér
4. Boszi
5. Hóban fürdő madár
6. Hozsanna
7. Vaskor
8. Ződ hajnal
9. Lement a Nap
10. Fabula
11. Ki vigyáz?
 12. Ég a Hold
 
Diszkográfia:
Az ifjúság sólyommadár (1988)
Ghýmes (1991)
Üzenet (1993)
Bennünk van a kutyavér (1995)
Tűzugrás (1996)
Rege (1998)
Smaragdváros (2000)
Üzenet (2001) újrakiadás
Héjavarázs (2002)
Ghymes koncert (82003) koncert
éGHYMESe (2004)
Csak a világ végire... (2005)
Messzerepülő (2006)
Mendika (2007)
Álombálom (2008)
Bennünk van a kutyavér 2010 (2010) koncert
Szikraszemű (2010)
 
Egyéb Ghymes lemezek:
A nagy mesealbum (2001) mint közreműködő
Bakaballada (2002) Hobo-val)
A nagy mesealbum II (2003)
Üvegtigris 2 (2006)
 
Szólólemezek:
Szarka Gyula
 
Alku (2004)
Bor és a lányka (2007)
Toldi (2009)
 
Szarka Tamás
Anonymus (2004)
Anonymus hangoskönyv I. (2008)