FőképSzámomra, kivétel nélkül minden alkalommal, amikor számmal találkozom egy szerzemény címében, szembesülök feltörő, egyben töretlen kíváncsiságommal: vajon mi az, ami megér második, esetleg harmadik verziót?
Esetünkben szinte ordít a kérdés, milyen album az, ami már az ötödik sorszámmal büszkélkedhet?
 
Valljuk be, nem sok produkció van, ami a harmadik kiadás után, még színvonalasat tud nyújtani. Legalábbis én még nem találkoztam olyan műremekkel, ami ne fáradt volna meg nagyjából a harmadik verziónál. És ez alól a Terminátor sem kivétel.
Sajnos hajlamos vagyok azt hinni, hogy nagy dolgok csak nagy helyeken születhetnek. Tulajdonképpen hol máshol? Esetünkben a sztereotípiám megállja a helyét. Szóval, nagy amerikai daloskönyv, ötödik rész, Rod Stewart.
 
Rod Stewart neve az 1960-as évek vége, 70-es évek eleje óta közismert. A Jeff Beck Groupban, valamint a Faces nevű együttesben kezdte karrierjét, amit 1969-ben szóló énekesi pályafutás váltott fel.
Mindkét együttessel a blues-rock műfajban alkotott, továbbá munkásságuk, a heavy metal és a punk-rock műfajok alakulásában is meghatározó volt. Tehát újabb kérdés merül fel: miért Rod Stewart?
 
Egy kis visszatekintés az elmúlt Great American Songbook albumokról. Az első Songbook-ot It Had To Be You…-t 2002-ben adták ki és kapásból a Billboard Top 200 listájának negyedik helyén landolt.
As Time Gose By… a második rész 2003-ban jelent meg, és az előző albumot felülmúlva a második helyen debütált. Az első három „Songbook” album mindegyike Grammy jelölést kapott, a Legjobb Tradicionális Pop Vocal Album kategóriában. Részemről egy kérdéssel kevesebb, közelebb érzem magam a csoda megértéséhez.
 
Kétség sem fér hozzá, hogy Amerika sok mindenben nagyot, de mindenképpen meghatározót alkotott. Legyen szó akár filmről, akár zenéről.
A Great American Songbook Volume: V című lemezen számos dallal találkozhatunk, amiket ki tudja miért, de olyan ismerősnek érzünk. Nyugodtan támaszkodhatunk remek memóriánkra, hiszen ezek a melódiák számos filmben és reklámban szerepeltek.

Függetlenül attól, mikor szerezték ezen műremekeket, az indok egyszerű: dallamos, magával ragadó melódiákról beszélünk. Itt van például a „Moon River”, amit 1961-ben írtak, és a méltán híres Breakfast at Tiffany`s filmben hallhatunk, többek között az elbűvölő Audrey Hepburn előadásában. A dal 1962-ben elnyerte a legjobb eredeti dalnak járó Oscar szobrot.
 
A „What A Difference A Day Makes” című szám pedig remek aláfestője, és egyben kiegészítője volt egy varázslatos pillanatnak, amit a reklám szerint, csak egy tea társaságában élhetünk át. Micsoda különbség.
 
Az ötödik album gyökeresen eltér az előzőek hangulatától, ennek köszönhetően a legtáncolhatóbb Songbook-hoz van szerencsénk, szinte nem lehet megállni, hogy ne perdüljünk táncra, véli Clive Davis, a sorozat producere.
Kétség kívül igazat tudok adni neki. Nagyon kellemes zene egy fárasztó, elgyötört nap után, egy pohár rosé társaságában, vagy éppen egy meghitt vacsora, esetleg baráti csevej aláfestőjeként.
 
Nem tekinthetünk el a ténytől, hogy az albumon található zeneszámok népszerűségüknek köszönhetően már számos előadót megihlettek.
Sajnos így elkerülhetetlen az összehasonlítás és a mérlegelés, valójában melyik énekes hangszínéhez, stílusához passzol legjobban az adott dal. Sajnos be kell látnom, hogy Rod Stewart számomra nem tudta megugrani Frank Sinatra és Bono kettősét az „I’ve Got You Under My Skin” számban.

Kétség sem fér hozzá, hogy Stewart hangszíne egyedi, szinte összetéveszthetetlen más előadóéval. De mindennek ellenére, talán karcos hangjának köszönhetően, bennem némi hiányérzetet keltett elvékonyodó énekhangja, ami erőtlennek tűnik, kimondottan a magasabb hangtartományokban.
 
Remekül hangszerelt albumnak lehetünk részesei, amit egy felejthetetlen hang tesz páratlanul egyedivé. Ha függetlenítem magam a Sinatra effektustól, akkor be kell látnom, hogy a lemezzel kapcsolatos kértségeim utólag bizony alaptalannak tűnnek.
Közeleg a karácsony, az év vége, és annyi pörgős, rohanós nap után igazán megérdemlünk egy kis nyugalmat és pár perc léleksimogatást… Micsoda különbség.
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. That Old Black Magic
2. Beyond The Sea
3. I’ve Got You Under My Skin
4. What A Difference A Day Makes
5. I Get A Kick Out Of You
6. I’ve Got The World On A String
7. Love Me Or Leave Me
8. My Foolish Heart
9. September In The Rain
10. Fly Me To The Moon
11. Sunny Side Of The Street
12. Moon River
 
Diszkográfia:
Stúdió albumok:
An Old Raincoat Won`t Ever Let You Down (1969)
Gasoline Alley (1970)
Every Picture Tells A Story (1971)
Never A Dull Moment (1972)
Smiler (1974)
Atlantic Crossing (1975)
A Night On The Town (1976)
Foot Loose & Fancy Free (1977)
Blondes Have More Fun (1978)
Foolish Behaviour (1980)
Tonight I`m Yours (1981)
Body Wishes (1983)
Camouflage (1984)
Every Beat Of My Heart (1986)
Out Of Order (1988)
Vagabond Heart (1991)
A Spanner In The Works (1995)
When We Were The New Boys (1998)
Human (2001)
It Had To Be You... The Great American Songbook (2002)
As Time Goes By... The Great American Songbook II. (2003)
Stardust... The Great American Songbook III. (2004)
Thanks For The Memory... The Great American Songbook IV. (2005)
Still The Same... Great Rock Classics Of Our Time (2006)
Soulbook (2009)
The Great American Songbook: Volume V. (2010)
 
Koncert albumok:
Absolutely Live (1982)
Unplugged...and Seated (1993)
 
Válogatás lemezek:
Sing It Again Rod (1973)
The Best of Rod Stewart (1976)
Greatest Hits 1. (1979)
Storyteller - The Complete Anthology: 1964-1990 (1989)
Downtown Train - Selections from the Storyteller Anthology (1990)
Lead Vocalist (1993)
If We Fall In Love Tonight (1996)
The Story So Far - The Very Best Of Rod Stewart (2001)
The Complete American Songbook (2007)
Some Guys Have All The Luck (2008)
The Rod Stewart Sessions 1971-1998 (2009)