FőképA Ghymes szlovákiai magyar zenészekből alakult 1983-ban, azóta számos albumot adtak ki, amiknek zöme platina-, vagy minimum aranylemez lett, rengeteg díjat kaptak, és mindenképp ők az egyik (ha nem a) legsikeresebb zenekar, amelyik magyar- illetve közép/kelet-európai népzenét játszik. Már úgy a saját szájíze szerint, igen szabadon, olyannyira, hogy szokás őket a világzene kategóriába is sorolni.
 
Ghymes-ék nem csak felnőtteknek zenélnek, gyerekkörökben szintén nagy táboruk van. Bennünk van a kutyavér címmel  1995-ben már adtak ki egy gyereklemezt, csakhogy az elfogyott, a kiadójától rég eljöttek, de meg amúgy sem ők lennének azok, akik szimplán újra kiadták volna ugyanazt a felvételt.
Nem, a 2010-es Kutyavér új felvételeket tartalmaz, és 3 dal helyett 3 másikat játszanak. Ez is koncertfelvétel, méghozzá a celldömölki Kemenesaljai Művelődési Központból, és az alapító Szarka testvérpáron és aktuális társaikon kívül gyerekkórus is szerepel rajta. Meg egyébként a közönség is jókora zajjal van. Bizony, enyhe kifejezés, hogy forró hangulatú a koncert!
 
A Ghymes felnőtt lemezein sokszor érzek valamiféle lázasságot, valami szilaj, megzabolázhatatlan erőt, ami tulajdonképpen itt is jelen van, csak másként. Itt egyrészt abban, hogy náluk nincs különösebb bratyizás a gyerekekkel, a játszott dalok zöme régi népdal, s egy részük nem is kimondottan gyerekekhez szól.
Ami azt is jelenti, hogy például Halász Judit vagy az Alma lemezei bizonyos értelemben gyerek-központúbbak.

Másrészt abban is érződik a Ghymes tüzessége, sajátossága, hogy ezeket a régesrégi, alapvető népdalokat, amiket tényleg mindenki ismer (például „Sárga csikó”, „Egyszer egy királyfi”, „Bennünk van a kutyavér”, „Így kell járni”), olyan frissességgel játsszák, meg úgy, hogy attól az ember, legyen bár apró vagy nagyobb, menthetetlenül táncra perdül.

Akármennyi saját ízt, improvizációt, bármi egyebet vigyenek is ezekbe a dalokba (úgy általában véve), mégis az az ember érzése, hogy eredetiben, például ha valami falusi táncmulatságon felcsendültek-bongultak, pontosan ugyanilyen lehetett a hatásuk.

Ugyanakkor meg Szarkáék még a „Kiskacsa fürdik”-et is képesek egyénien előadni, hogy nem azt érzem, hogy ezt azért nem kellett volna, mert ez már tényleg a könyökömön jön ki, hanem azt, hogy de jó.
Meg hogy nincs ebben semmi tudományos, semmi öltönyben karótnyelten ücsörgős és jól nevelten tapsolós. A Ghymes nem papol értékmentésről, hanem csinálja, de úgy, hogy az helyenként már gyakorlatilag rock & roll.
 
Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy ez a CD kiválthatja az igazi koncert élményét. Arról azért szó nincs. Az ilyesmit igenis élőben kell megtapasztalni. De arra kiválóan megteszi, hogy az ember odahaza nekiálljon ugrándozni rá a gyerekével/anyjával-apjával. Vagy csak úgy, magába’, ha jobb ötlete nincsen.
 
Az együttes tagjai:
Szarka Gyula - ének, gitár, tamburin
Szarka Tamás - ének, hegedű, koboz, dobok
Jelasity Péter - szaxofon
Kún Csaba - szintetizátor
Lau János - dobok
Varga Bori - szaxofon, ének, furulya
Farnbauer Péter – szintetizátor
 
Közreműködők:
A komáromi Munka Utcai Alapiskola diákjai: Fehér Dalma, Kamocsai Anna, Vas Zsuzsanna, Karácsonyi Chiara, Balog Bernadett, Kláriš Mária
Pedagógus: Szigethi Ágota Mgr.
Celldömölki óvodások és általános iskolások
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Sárga csikó
2. Ajándék
3. Kétkrajcáros dal
4. Pünkösdre
5. Egyszer egy királyfi
6. Bennünk van a kutyavér
7. Kiskacsa
8. Rövid az eszetek
9. Gergelyjárás
10. Így kell járni
 
Diszkográfia:
Az ifjúság sólyommadár (1988)
Ghýmes (1991)
Üzenet (1993)
Bennünk van a kutyavér (1995)
Tűzugrás (1996)
Rege (1998)
Smaragdváros (2000)
Üzenet (2001) újrakiadás
Héjavarázs (2002)
Ghymes koncert (82003) koncert
éGHYMESe (2004)
Csak a világ végire... (2005)
Messzerepülő (2006)
Mendika (2007)
Álombálom (2008)
Bennünk van a kutyavér 2010 (2010) koncert
Szikraszemű (2010)
 
Egyéb Ghymes lemezek:
A nagy mesealbum (2001) mint közreműködő
Bakaballada (2002) Hobo-val)
A nagy mesealbum II (2003)
Üvegtigris 2 (2006)
 
Szólólemezek:
Szarka Gyula
Alku (2004)
Bor és a lányka (2007)
Toldi (2009)
 
Szarka Tamás
Anonymus (2004)
Anonymus hangoskönyv I. (2008)