Főkép A Kossuth Kiadó újságosoknál is megvásárolható Népek meséi sorozatának második, immáron drágább darabja a Székely népmesék. (Az Indián népmeséket még bevezető áron lehetett kapni.) Ez nem egy külföldi könyv fordítása, hanem Kriza János népmese gyűjtéséből válogattak ki összesen hat darabot.
 
És ez az egyik problémám a válogatással: a hat nem sok, de még csak elégnek sem mondanám, pláne, hogy az előző kötet 10 oldallal hosszabb volt. Magukba a mesékbe persze nem lehet belekötni.
Kriza János nevéhez számos népmese gyűjtemény fűződik (nagy kedvencem a gyerekkoromban, még az iskolában kapott A csóka lányok, aminek címadója ide is bekerült), mindegyik ízes, gyönyörű nyelvezetű, úgyhogy eme kötet is aranyat rejt.

Az meg a Magyar népmesék rajzfilmsorozat hatása, hogy ha magamban olvasom is, mintha csak Szabó Gyula hangján, hangsúlyozásával hallanám. Hogy ez rossz vagy jó úgy általában véve, nem tudom, de én nem bánom. Nyilvánvaló, hogy Kriza János is a régi nagy mesemondók stílusában írta le a meséket, amik olvasva is nagy élményt jelentenek.
 
A mesék közül egy, „A fortélyos lány” számunkra talán inkább Mátyás király meseként ismerős, de persze a többi sem idegen a magyarországi magyar olvasó számára. Mégis vannak apróságok, elemek, amik talán inkább Erdély szláv szomszédaitól származhatnak, mintsem a magyar folklórból és legendákból.
És persze a csavaros székely észjárás is megmutatkozik itt-ott, bár aki a székely viccek humorát reméli e könyvtől, az csalódni fog. Ezek alapvetően csudálatos, szép mesék, melyekben fel-felvillan Erdély borongós hangulata is.
 
Bár kiállításában a sorozat egységes, úgy tűnik, minden könyvet más-más illusztrátor fog díszíteni. M. Nagy Szilvia képeit láthatjuk a Székely népmesék mellett, és vannak köztük szépek és jók, de kevésbé sikerültek is.
Ez természetesen csak az én saját személyes véleményem, de nyújtott emberábrázolásai nekem néha nem tetszenek, valahogy úgy érzem, hogy például egy anorexiás testalkatú királylány nem illik a székely folklórhoz. Összességében azonban rendben vannak az illusztrációk.
 
És ugyanez igaz a könyvre is. Szép papírra, ízlésesen nyomtatták, és bár kevés mese került bele, belépőül a népmesék világába nagyon is jó lehet ez a könyv. Ajándéknak is jó, ez magától értetődik, de itt is csak azt tudom remélni, hogy arra sarkall aprót-nagyot, hogy további mesekönyveket vegyen a kezébe.