Főkép

Amikor Agatha Christie megöregedett, és már a nyolcvanadik születésnapjáról is múlt időben beszélt, bizony nem tudott minden évben új könyvet írni. A hiány pótlására (elvégre addig már bejáratódott a Christie karácsonyra szlogen) az angol kiadó előbányászta az 1920-as és 30-as évek magazinjaiban megjelent Christie novellákat (szám szerint tizennyolcat), és egy kötetbe szerkesztve 1974-ben megjelentették.

Korai történetekről van szó, ami nem Poirot képességeire, vagy pályafutásának kezdeti szakaszára vonatkozik, hanem az írások színvonalára. Az ötletekkel nincs semmi baj, csak a kidolgozottság hagy időnként kívánnivalót. Nem egyszer éreztem úgy, hogy bizony hiányzott egy határozott szerkesztő, aki kiegészítés végett visszaküldte volna a novellát.

Ezt az tényt is figyelembe véve azt mondom, kellemes gyűjteményt vehetnek kézbe a rajongók. Az esetek többségét Hastings kapitány meséi el nekünk, s ez mintegy keretet ad a kötetnek. Rajta kívül még Miss Lemon bukkan fel az utolsó írásban, ami egyrészt ezen szimpatikus mellékszereplő jobb megismeréséhez segít hozzá bennünket, másrészt abban a ritka élményben lesz részünk, amikor ő látja el a tudatlan segéd feladatát.

A kötet korábban, más fordításban és címen (Poirot bravúrjai) már megjelent, azonban az új fordításnak köszönhetően például a kerekded belgánk (meglehetősen gyakran elhangzó) francia mondatainak jelentését is megtudjuk. Ez például teljesen hiányzott a korábbi kiadásból. Azon senki se lepődjön meg, ha a történetek többsége ismerős, hiszen a tévéfilmsorozat majd mindegyiket feldolgozta. Viszont az is igaz, hogy a forgatókönyvírók hozzátették azt a pluszt, amire az írónőnek nem volt érkezése, így azzal a ritka esettel állunk szemben, amikor a filmes feldolgozások jobbak, teljesebbek, mint az eredeti novellák.

A kötetben szereplő írások:
A győzelmi bál esete (The Affair of the Victory Ball)
A claphami szakácsnő kalandja (The Adventure of the Clapham Cook)
A cornwalli rejtély (The Cornish Mystery)
Johnnie Waverly kalandja (The Adventure of Johnnie Waverly)
A kettős bűnjel (The Double Clue)
A treff király (The King of Clubs)
A Lemesurier-örökség (The Lemesurier Inheritance)
Az elveszett bánya (The Lost Mine)
A plymouthi gyors (The Plymouth Express)
A csokoládés doboz (The Chocolate Box)
A tengeralattjáró tervrajza (The Submarine Plans)
A harmadik emeleti lakás (The Third-Floor Flat)
Kettős bűn (Double Sin)
A Market Basing-i rejtély (The Market Basing Mystery)
Darázsfészek (Wasps’ Nest)
A fátylas hölgy (The Veiled Lady)
Probléma a tengeren (Problem at Sea)
Hát a kerted hogy van? (How Does Your Garden Grow?)

A szerző életrajza

Kapcsolódó írások:

Hadnagy Róbert-Molnár Gabriella: Agatha Christie krimikalauz
Agatha Christie képregények
Interjú Mathew Prichard-dal, Agatha Christie unokájával – 2010. november