Főkép A kötet szerkesztője némileg szubjektív módon összeválogatta a történelem nagy hadvezéreit, majd a szócikkek megírására neves szerzőket kér fel, hogy azonos tematika alapján megírják a nekik kiosztott emberek jelentőségét.
 
A szigorú szerkesztői elvnek köszönhetően nagyjából mindenkire azonos terjedelem jut, ami nem csupán egy rövid életrajzot tartalmaz, hanem az illető katonai jelentőségét és háborúit, valamint a legjelentősebb csatáját.
 
Kivételek persze vannak. Hiszen például Sunzi (a korábbi helyesírás szerint Sun Ce) jelenléte pusztán annak köszönhető, hogy nagyjából kétezerötszáz évvel ezelőtt megírta A háború művészete című művét. Az itt leírtak szerint más nem is köthető a hadvezér nevéhez, lévén egyetlen csatája vagy hadjárata sem szerepel a szövegben.
 
Szintén egyedi Jeanne D’Arc bemutatása, ugyanis ő az egyetlen nő, aki helyett kapott a kötetben. Ráadásul hozzá bizonyítottan egyetlen sikeres katonai megmozdulás köthető, Orleans felmentése.
Szerepe ettől kezdve egyre kisebb a Százéves háborúban, és VII. Károly megkoronázása után már vallási vezetőként sem volt rá szükség. Ettől függetlenül jelentősége vitathatatlan, nélküle ki tudja, ki birtokolná ma Franciaországot.
 
Számomra a legnagyobb meglepetést Nagy Akbar (1542-1605) okozta, mivel korábban még nem hallottam róla. Pedig lett volna miért, hiszen a Mogul Birodalom neki köszönhetően erősödött meg annyira, hogy egészen 1707-ig fennmaradt.
 
Bár mint a bevezetőben említettem, szubjektívnek érzem a válogatást (Alekszander Nyevszkij esetében erősen vitatott a névai csata megtörténte, a Teuton Lovagrend elleni „jégcsata” esetében pedig a résztvevők létszáma), ezt leszámítva azonban igényes, informatív kötetet született, ami főként a hadtörténet iránt érdeklődők számára lehet hasznos.
 
A kötetben szereplő hadvezérek:
III. Thotmesz
II. Ramszesz
Józsué, Nún fia
Dávid király
III. Tukulti-Apar-ésarra
Sunzi
II: Nagy Kürosz
Leónidasz
Themisztoklész
Thuküdidész
Alkibiadész
Xenophón
II. Philipposz
Nagy Sándor
Hannibál
Scipio Africanus
Júdás Makkabesus
Pompeius
Július Caesar
Arminius
Traianus
Zhugou Liang
I. Alarik
Aetius
Attila
Theodorik
Chlodvig
Belisarius
Mohamed
Nagy Károly
Nagy Alfréd
Hastein
Hódító Vilmos
I. Bohemund
Barbarossa Frigyes
Dzsingisz kán
Kubiláj kán
Alekszander Nyevszkij
Bajbarsz
Tamerlán
Fekete Herceg
V. Henrik
Jeanne D’Arc
II. Mehmed szultán
Hernando Cortez
Nagy Szulejmán
Gonzalo de Córdoba
Nagy Akbar
Oda Nobunaga