Főkép Emlékszem, nyolc évesen külön kis kampányt dolgoztam ki, hogy teljesüljön dédelgetett álmom. Levél a Jézuskának, rajzok tucatjai, melyek mind arról árulkodtak szüleimnek, hogy egy dalmata kölyökkutyánál kevesebbel nem érem be a karácsonyfa alatt.
Valahogy aztán nem sikerült kipumpolnom a kutyát (talán mert már három eb is volt akkoriban otthon), így aztán hamar le is csengett a 101 kiskutya hatására kialakult láz nálam. Inkább golden retrievert kunyiztam később...
 
A könyv főhőse éppúgy egy nyolc éves kislány, Emily, aki kurta kis karácsonyi listát állított össze. Csupán egy vágy szerepelt rajta, egy kiskutya. Szinte el se hiszi, mikor teljesül az álma, szülei meglepik egy arany labradorral.
Emilyből hamarosan igazi jó kis gazdi válik, nehezére is esik a téliszünet leteltével iskolába menni Sam, a kis kedvenc nélkül. Féltékeny is egy kicsit kis az öccsére, aki egész nap otthon van és Sammel játszik délelőttönként... pedig még csak nem is az ő kutyája...
 
A kislány következetesen és felelősségteljesen nevelgeti Samet, édesapjával hétvégente még kutyaiskolába is elviszik. Sam pedig okos, szép kutya, olyannyira, hogy két furcsa idegennek is feltűnik, milyen kis kincse van Emilynek.
A kislány rosszat sejt. Miért érdeklődik az a különös pár ennyire a kutyája után, és miért olyan szomorú az ő ebük?
 
A baj, amit a gazdi és a kutyus is éreznek, hamar bekövetkezik. Egy délelőtt kisöccse mellől, a kertből ellopják Samet. Emily úgy érzi, összedőlt a világ. Mindent megtesz, hogy megtalálja kedvencét, iskola után napokig keresgélik, még plakátot is készít...
Sam azonban nem kerül elő. Emily gyanúja egyre inkább a két idegenre terelődik, és egy nap játék közben el is szökik édesapja mellől, hogy kövesse őket. Vajon beigazolódik a kislány gyanúja és megtalálja eltünt vagy ellopott kedvencét?
 
Az ellopott kiskutya kedves kis regény kutya-ember barátságról, detektívesdit játszó kislányról és gyermeki vágyak teljesüléséről - nagyjából hat-tíz éves korosztálynak. Nem rugaszkodik el teljesen a valóságtól, mondhatni hétköznapi gyerek története olvasmányos, rövid formában, helyes illusztrációkkal, melyek Sophy Williams keze nyomát dícsérik.