Főkép Talán a kezdetektől, mióta az ember házikedvencévé formálta a kutyát, felmerült egy, a felelőtlenségünkből fakadó probléma. Tömött menhelyek, sintértelepek, fajtatiszta és keverék kutyák az utcán.
Mert nem ivartalanították házikedvencüket, mert nem vették figyelembe, hogy a kiskutya nagy lesz és kevésbé cuki, mert gyerek született és a hatvan kilós dög kétszer felborította, meg mert rájöttek, hogy a munka mellett mégsincs ideje foglakozni a blökivel, aztán meg a múltkor még meg is harapta postást és még sorolhatnám... Következetesség... no az nem sok van.

Rendben-rendben, talán javulóban van a helyzet, évek óta menhelyes örökbefogadási napok vannak, alapítványok, tenyésztők és gazdák kampányolnak annak érdekében, hogy négylábú kedvenceink ne nélkülözzenek többet. Remélhetőleg eljutunk oda, hogy nem lesz szükség sintérre.
 
Léteznek kedvesebb formában is kampányok, mint a radikális állatvédők akciói. Például kisregények gyermeknek, melyek rámutatnak, hogy mit is vállalnak, ha kutyust kérnek a szüleiktől.
Ilyenek Holly Webb művei is. Nyilván nem az elsődleges célja ez a fajta nevelés, de mint minden jó gyerek könyvből, meséből néminemű tanulság itt is leszürhető, mégha egy bájos kis történetbe is van ágyazva.
 
A magányos kiskutya főhőse a nyolc éves Evie, akinek szülei végre-valahára beleegyeznek egy kiskutyába. Hamarosan el is hoznak egy kis westi kölyköt, Bobbyt. Bobby Evievel alszik, minden kényeztetést megkap, a kislány imádja és a kutyus is boldog új gazdájánál. Evienek azonban kistestvére születik, Sam.

Bobbyról hamarosan mindenki elfeledkezik, a baba körül sürög-forog a család. Elmaradnak a séták, a játékok, Bobby magányos lesz, sőt egyszer még félre is értik, mikor egy légy után kap Sam arcánál.  A szülők pedig döntenek: a kutyus menhelyre megy.
Evie később rádöbben felelőtlenségére és mélységesen szomorú kiskutyája hiányától, Bobby pedig a menhelyen bánkódik Evie elvesztése miatt. Vajon érte jön kisgazdája? Jóra fordulhatnak a dolgok egy rossz döntés után?
 
Ebben a kötetben  a 6-10 éves korosztály találhat kedves történetet a házikedvencért vállalt felelősségről. Egyszerű kis sztori, helyes illusztrációkkal - éppen ideális olvasmány kezdő könyvmolyoknak, ami remélhetőleg mind a kutyák, mind az olvasás szeretetét segít megalapozni a lurkókban.