FőképMagyarországon számos települést sújtott az elmúlt időszak szélsőséges időjárása. Sokan váltak hajléktalanná, még többen szenvedtek kisebb-nagyobb károkat.
Ez történt az 522 lakosú Nógrád-megyei község, Hont lakosaival is, akik a medréből kiöntött Ipolytól szinte házról-házra visszaszorulva próbálták megvédeni értékeiket – sajnos nem sok sikerrel.
 
A településen élő Jung Zseni fotóművész segítséget kért barátaitól. Neki, és a Maloschik házaspár áldozatos munkájának köszönhetően 2010. augusztus 18-án 19 órai kezdettel Zsámbékon jótékonysági koncert lesz, melyen egyes művészek alkotásai is árverésre kerülnek.
Emellett a művésznő egyik képéből képeslap készül, melynek megvásárlásával bárki hozzájárulhat a honti árvízkárosultak megsegítéséhez.
 
A 2010. július 28-án tartott sajtótájékoztatón elhangzott néhány fellépő neve (Zádori Mária, Lovász Irén, Virágh László, Beregszászi Olga, Káldi-Kiss András, Galambos Lívia, Szvorák Katalin), ám híreink szerint még most is folynak tárgyalások és egyeztetések, többek között a hazai jazz-élet jeles képviselőivel.
 
Lovas Lajos, Zsámbék polgármestere (aki szintén jelen volt a sajtótájékoztatón) teljes támogatásáról biztosította mind a hontiakat, mind pedig a koncert szervezőit.
És hogy nyomatékot is adjon szavainak, rögtön felajánlotta saját éves polgármesteri keretét, és arra kérte, kéri kollégáit, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, és saját keretüket ajánlják fel az árvízkárosultak megsegítésére, akik egyedül képtelenek megbirkózni az őket ért veszteségekkel.
 
A segélykoncert és a képeslap mellett a szervezők adománygyűjtést is kezdeményeztek. Ennek részleteiről később adunk tájékoztatást.