Főkép

Először is fontos megjegyezni, hogy Alan E. Nourse története a címazonosság ellenére nem sok közös vonást mutat fel Ridley Scott Blade Runner-ével. A könyv megjelenése után Hollywood ugyan megszerezte a jogokat a megfilmesítésre, és William S. Burroughs meg is írta egy lehetséges film forgatókönyvét, de végül Ridley Scott csapott le rá és csak a címet megtartva készítette el a Szárnyas fejvadászt. Valóban, a két sztori egyáltalán nem egyezik semmiben sem, ha leszámítjuk, hogy mindkettő sci-fi, illetve, hogy mindkettőben repülő autókkal és egy némileg negatív, nyomasztó hangulatú utópiával találkozhatunk. Nourse könyve ugyanis egy kevésbé akciódús, de szintén elgondolkodtató sztorival szolgál a sci-fik kedvelőinek.

A nem túl távoli jövőben furcsa megoldást találnak az egészségügyi rendszer javítására és a túlnépesedés megállítására: a krónikus betegek orvosi ellátását szigorú szabályokhoz kötik, melynek értelmében a jogosultságért cserébe sterilizáltatniuk kell magukat. Az egészségügyi program vonzataként a háttérben létrejön a földalatti orvoslás; az orvosok illegalitásba vonulva végeznek akár életmentő műtéteket és látnak el betegeket azok otthonaiban, illegális rendelőkben. Őket alvilági szereplők sora segíti munkájukban: beszállítók, akik orvosi eszközökkel és berendezésekkel üzletelnek, valamint a pengefutárok, akik némileg kevesebb kockázatot vállalva eljuttatják ezen eszközöket az orvosoknak. A másik oldalon pedig ott az Egészségügyi Ellenőrzés, aminek legfontosabb feladata a renegát orvosok leleplezése és az eugenikai program felügyelete, betartatása. A rendszernek azonban óriási fenyegetéssel kell szembenéznie, amikor egy új, enyhének induló, ám halálos kimenetelű járvány üti fel a fejét...

A könyv egy roppant érdekes, manapság is aktuális és fenyegető kérdéssel foglalkozik, de nem igazán ad megoldóképletet a kezünkbe. Vajon lehet jogunk megtagadni valakitől a szaporodás lehetőségét, csak mert úgyis továbbörökítené saját hibás génjeit? Ha valóban pont a legbetegesebbek szaporodnak legnagyobb mértékben, akkor vajon merre tarthat az ember evolúciója? Ezekre a kérdésekre ugyan nem kapunk választ a könyvből, helyette azonban kapunk egy közepesen izgalmas sci-fi-thrillert és elgondolkodhatunk további hasonló kérdéseken. A kötet végén pedig érdekességképp megtaláljuk Burroughs jócskán átdolgozott és kissé provokatív forgatókönyvét is.

Részlet a regényből