Főkép Nemrégiben került a kezembe egy másik da Vinci-album, a Világhíres festők című sorozat második kötete, így akarva-akaratlanul összehasonlítottam a kettőt, és ezt a kötetet egy kicsit a másikhoz is viszonyítom majd.
 
Amíg a Kossuth Kiadó-féle albumban abszolút a művész egyénisége dominált, addig ebben a könyvben inkább a képek elemzése és a történelmi adatok dokumentálása. Ám ez nem jelenti azt, hogy szárazabb vagy kevésbé érdekes lenne.
Bár az első fejezetben a két tucat Leonardo-kódex részletes leírása kissé elbátortalanító, utána már olvasmányosabb részek következnek.
 
A szerző úgy mutatja be a képeket, mint egy vérbeli tárlatvezető: nem adatokkal és évszámokkal dobálózik, hanem figyel arra, hogy fenntartsa a közönség érdeklődését.
Elmeséli a festmények születésének történetét, megfejti a szimbólumok jelentését, összeveti más hasonló témájú alkotásokkal. Minden műalkotáshoz fűz valami legendát vagy érdekes háttérinformációt, amitől az jobban megmarad az emlékezetünkben. Megismerhetjük többek között a Mona Lisa 1911-es elrablásának történetét is.
 
Amennyire unalmas a könyv első része, az utolsó pont annyira érdekes. A Leonardo-kultusz címet viselő fejezet azt tárgyalja, hogyan hatott Leonardo életműve a későbbi korok művészeire.
A Mona Lisa, mint a klasszikus művészet szimbóluma az avantgárd festők kedvenc céltáblája volt, s ennek köszönhetően a világ legtöbbet parodizált festménye lett. A könyv egy egész sor Mona Lisa-parafrázist mutat be, a mulatságostól a botrányosig.
 
Habár da Vinci élete önmagában is elég kalandos volt, az elmúlt évszázadok során újabb és újabb legendákkal gyarapodott. Volt idő, amikor neki tulajdonították a bicikli feltalálását is. „Leonardo biciklije” olyannyira elterjedt a köztudatban, hogy még ma is vásárolhatunk ezt ábrázoló ajándékpólót a firenzei piacon.
A könyv jó diplomáciai érzékkel kerüli a Dan Brown-féle elméletek tárgyalását, a rejtély megoldását ne innen várjuk.
 
Leonardo személyisége nem csak festőket, hanem filmrendezőket is megihletett. A kötet áttekintést ad a mester előfordulásairól a filmvásznon. Ha valaki még ennél is részletesebben kíváncsi a nagybetűs Reneszánsz Ember életére, az kedvére válogathat a filmcsemegék közül.

Kapcsolódó írások:
Leonardo da Vinci
Leonardo da Vinci találmányai