FőképKevés annyira rövid életű, mégis korszakos zenekart ismerek, mint a Nirvanát. A hardcore punkból és indie rockból némi heavy metalos beütéssel kialakult grunge egyik zászlóshajója 1992. augusztus 30-án, a readingi fesztiválon adta legismertebb, és sokak által legjobbként számon tartott koncertjét, melynek egyik különlegessége, hogy az akkori pletykák szerint az együttes utolsó fellépése lett volna.
 
Cobain még az év elején vette feleségül a Hole frontasszonyát, Courtney Love-ot, akitől nem sokkal Reading előtt született meg közös gyermekük, a tagok pedig kimerültségre hivatkozva nem vállalkoztak hosszabb koncertsorozatra, és a mendemondák szerint felmerült a szétválás lehetősége is.
Cobaint erre rájátszva egy kerekes székben tolták be a színpadra, a házasságára és a Courtney körüli botrányokra pedig az „All Apologies” előtt tért ki.
 
Maga a koncert egyértelműen megmutatja, miért a Nirvana lett a nyolcvanas és kilencvenes évek fordulójának egyik meghatározó csapata.
A trió felállásnál keményebbet elképzelni sem lehet a rockzenében, mivel egy ily mértékben leredukált produkció megköveteli a tömörséget; hogy ne legyen hiányérzetünk, a gitár a végletekig torzítva szólal meg, a dobok pedig sűrű ritmusszövettel biztosítják az alapokat.
 
A lényeg mégis Kurt Cobain lehengerlő egyénisége, mely elfeledteti velünk a technikai hiányosságokat, és még néhány félrenyúlást, a ritmusból való kiesést is elnézünk neki.
Erre persze rá is játszik a virtuóznak, klasszikus értelemben véve átgondoltnak vagy harmonikusnak még véletlenül sem nevezhető „szólókban”, a koncert végi színpaddöntögetésre és hangszertörésre pedig kitűnően rímel a gerjesztett zajból botladozva, néhol hamisan kibontakozó amerikai himnusz.
 
Ami a Nirvanából lényeges: az elemi erő, az ellenállhatatlan, szélsőségesen rendhagyó zeneiség, az ikonszerűség mind-mind átjön a felvételen, amely mindenekelőtt Kurt Cobain közelijeiből áll, időnként a zenekar tagjainak dinamikusan váltogatott képeivel.

S mivel a színpad egészen minimalista koncepciót tükröz, ahol kizárólag a fények és egyetlen, időnként pogózni kezdő vendégelőadó visznek változatosságot az aréna-bandákéhoz képest szinte teljesen mozgásmentes előadásba, sok szempontból szerencsésebbnek tűnik a hátsó sorok helyett DVD-n végignézni a bulit, még akkor is, ha az eredeti élmény semmivel sem pótolható.
 
Úgy érzem, ezen a koncerten, és annak képben és hangban rögzített anyagán minden összejött; tökéletes korlenyomatot kapunk egy kiemelkedő csapat kiemelkedő korszakáról. Bűn lenne nem megnézni.
 
Az együttes tagjai:
Kurt Cobain – ének, gitár
Kris Novoselic – basszusgitár
Dave Grohl – dob, vokál
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Breed
2. Drain You
3. Aneurism
4. School
5. Sliver
6. In Bloom
7. Come As You Are
8. Lithium
9. About A Girl
10. Tourette’s
11. Polly
12. Lounge Act
13. Smells Like Teen Spirit
14. On A Plain
15. Negative Creep
16. Been A Son
17. All Apologies
18. Blew
19. Dumb
20. Stay Away
21. Spank Thru
22. Love Buzz
23. D-7
24. Territorial Pissing
 
Diszkográfia:
Bleach (1989)
Nevermind (1990)
Incesticide (1992)
In Utero (1993)
MTV Unlugged in New York (1994)
Sliver: The Best of the Box (2005)
Live at Reading (2009)