Főkép

Az olvasó, aki kezében tarthatja Michael Gruber fantasztikus meseregényét, soha többé nem tud ugyanolyan szemmel nézni a jól ismert klasszikusokra: Csipkerózsikára, Hamupipőkére, Piroskára, Jancsira és Juliskára, vagy éppen Hófehérkére és törpéire.

 

A regény fő cselekményszála egy kedves élettörténet Miróról, melyet sok-sok oldalon tesznek még színesebbé a mesevilág ismert sztárjai, kiegészülve koboldokkal, tündérekkel, de legfőképpen egy boszorkánnyal, és a beszélő állatokkal. Egy tavaszi napon az Asszony szörnyen csúf kisfiút talál azon a helyen, ahol eddig csak élelmet hagytak neki a falubeliek. Úgy dönt hazaviszi a csöppséget, de kevés ideje lévén a nevelést Ysulra, az anyamedvére bízza. Miró hiába kap meg mindent, és védi őt varázslat bajtól, szerencsétlenségtől, ahogy cseperedik, egyre többet akar; az emberek társaságára vágyik, de nevelési módja szerint játszótársai csak az erdő állatai lehetnek. Hiába minden tilalom, egy nap sikerül gyerekek közelébe férkőznie. Torz kinézete miatt viszont szinte azonnal szembesül az emberi kegyetlenséggel, amire - közvetve ugyan -, de kegyetlenséggel válaszol. A felbőszült falubeliek elől menekülniük kell, ráadásul tetteiért a boszorkány felel, így a Rend megfosztja anyját varázserejétől.
 
Hármasban járják ezután a világot: Miró, az Asszony és Murr, a macskából lett ember, aki Úrnőjének hű szolgája, bármi is történjék. Közös vándorlásuk egy idő után véget ér, útjaik szétválnak, és Miró magára marad az anyjától útravalóul kapott új lehetőséggel - egy varázslattal. A felcserepedett fiatalember van, mikor éhezik, van, mikor dúsgazdag, és van, hogy a szerelem is megérinti. Kedvező alkalmait azonban elszúrja, és hosszú éveket kénytelen eltölteni kőbe zárva egy barlangban. Végül kap még egy esélyt ... és minden megváltozik: megnősül, dolgozni kezd, leveti végre a csúfságát takaró álarcot, melyet még gyerekkorában öltött magára ... és végre felkutatja az Asszonyt, aki esélyt adott neki az életre...
 
Az író csodálatos képzeletvilágba repít bennünket, melyben kicsik, nagyok, és még nagyobbak is szívesen merülnek el, habár érdemes a legkisebbekkel megvárni, hogy maguk fedezhessék fel a könyv rejtett csodáit. Mesehőseink ugyanis elbújva, titkon jelennek meg az egyes oldalakon, és eredeti történetük felismerése mindenki számára szórakoztató élménnyel szolgálhat.