Főkép


Több mint egy tucat újabb nemzetközi produkció fellépése vált biztossá kedvenc fesztiválunkon, a Szigeten. Lesznek, kikkel itt találkozhat először a magyar közönség, jönnek legendás nevek és akad „ínyes finomság” is szépszámmal. Itt lesz – mások mellett – a Jared Leto színész és frontember vezette Thirty Seconds To Mars, a legendás német alter-díva, Nina Hagen. Jön továbbá Calvin Harris, a Yeasayer, a Major Lazer, Charlie Winston, a Fear Factory és sokan mások.

A YouTube-on 34 millió nézője volt a „The Kill” című dal klipjének, és ez a szám napról napra gyorsabban növekszik, mint a Mars-utazás lehetősége. Az „I’ll Attacknak” 3 millió nézője volt, körülbelül annyian látták, mint élőben az újkor talán legsikeresebb zenekarát, a Thirty Seconds To Mars-t. Ez a zenekar a bizonyíték arra, hogy a Kívánsággép igenis működik: most már tény, a Thirty Seconds To Mars az idei Sziget egyik dédelgetett sztárja lesz.

Nina Hagen mindig teljes erővel adja át magát a zenének, kreatív energiáit a nyugalom megzavarására alkalmas, provokatív performanszokban éli ki, és a színpadon még közel a hatvanhoz is olyan produkciót nyújt, melyre egyetlen mai alterdíva sem képes. Nevéhez egy tucat kultalbum köthető, karrierje során a legnagyobb német és külföldi előadókkal, művészcsoportokkal, illetve excentrikus zsenikkel létesített munkakapcsolatot és a kétezres években is változatlan minőségben állítja elő formabontó alkotásait.

A Major Lazer formáció első szigetes balhéja nemcsak hangban, hanem látványban is komolynak ígérkezik, hiszen a Major Lazer „Hold The Line” című számából készült videó is méltó volt arra, hogy tavaly az MTV Video Awardsra is jelöljék.

Calvin Harris huszonhárom évesen már olyan zenekarokkal járta a világot, mint a Groove Armada vagy a Faithless. 2009-ben jelent meg második nagylemeze Ready For The Weekend címmel, amely szintén aranylemez lett és első helyen végezett a brit album chartokon. Az NME a Dizzee Rascallal közösen készített „Dance With Me” című számot az év slágerének választotta 2009-ben. A tavaly a The Music Producers Guilden az év remixerének választott Calvin Harris nem spórol majd az energiákkal első szigetes buliján, amely minden poprajongó számára kötelező program idén nyáron.

A tavaly a legjobb indie-folk albumot alkotó 32 éves angol Charlie Winston érdekes módon nem szülőhazáját, hanem Franciaországot hódította meg először, ahol Hobo című albuma No.1 lett, akárcsak az erről kimásolt első sláger, a „Like a Hobo”. Winston, aki a hűvös Londonból a romantikus Párizsba tette át székhelyét, pillanatnyilag is egyre feljebb kúszik a listákon „I Love Your Smile” című dalával, és azt ígéri, az idei Sziget abszolút sztárfellépőjeként több ezer rajongó arcára csal mosolyt. ... S hallhatjuk az idei Szigeten Los Angeles metál közösségének büszkeségét, a Fear Factoryt is. A zenekar a februárban megjelent Mechanize-zal folytatta a világ felszántására és újragépesítésére indított koncertturné-sorozatát – 2010-ben az ausztrál-új-zélandi koncerteken túlléptek a 2000. előadáson is -, és némi otthoni erőgyűjtést követően kirobbanó formában érkeznek majd hozzánk.

Az is biztos, hogy a Pitchfork-univerzum egyik legkülönlegesebb zenekara, a brooklyni Yeasayer elképesztő hangmintákkal és látvánnyal érkezik és bemotorozik a Death Valley Screamers, a kelet-európai motorkultúrából induló zenekar, amely alig öt éves fennállása során már átgázolt az Eurovíziós Dalversenyen, forgatott videóklipet a Boryspil repülőtér kifutóin mínusz húsz fokban, valamint több mint kétszázötvenezer ember előtt adott koncertet Kijev főterén az ukrán függetlenség napján. ... Az eddig több mint tíz albumot megjelentető Rada & Ternovik zenekar énekesnője csodálatos hangjával Puskin, Tolsztoj és Dosztojevszkij Oroszországát idézi meg lebilincselő és nagyszabású koncertjei során, így remélhetőleg a Szigeten is.

A brit Young Punx klasszikus French house-, 80-as évekbeli pop-, hard-glam-diszkó--rock elemekből összegyúrt mash-up partykavalkáddal készül, míg a jelenleg Norvégiában új albumán dolgozó, lírai metalszimfóniáiról és sodró lendületű hajráiról elhíresült Kamelot is bevonul a Szigetre fekete seregével.

A kaliforniai funk-kollektíva, a Breakestra várhatóan a legendássá vált Root Down klubestjeinek atmoszféráját idéző koncerttel lepi majd meg a fesztiválozókat.

A kritikusok által dicsért első Simian Mobile Disco-lemeznél is jobban teljesítő Temporary Pleasure-t idén a Delicatessen & Delicascies váltja, melynek megjelenését az SMD-rajongók már legalább annyira várják, mint a brit elektronikus zenei szcéna egyik legtehetségesebb keverőpárosának első szigetes koncertjét.

Forrás: www.sziget.hu