FőképTizenöt éve, hogy az UNESCO és az International Publishers Association közös kezdeményezését az akkori magyar kormány, valamint a köztársasági elnök egyaránt elfogadta, így azóta április 23-át, a Könyv és a Szerzői Jog Világnapját Magyarország is megünnepli. Göncz Árpád volt az első, aki a Shakespeare és Cervantes halálának évfordulójához kapcsolódó nemzetközi könyves ünnepet, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált szép katalán szokás szerint virág és könyv ajándékozásával nyitotta meg. Idén az egy nappal korábban, azaz április 22-én kezdődő, immár XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált ezzel a már tradícióvá vált gesztussal nyitja meg dr. Paczolay Péter, a Magyar Alkotmánybíróság elnöke, Aliza Bin-Noun, Izrael budapesti nagykövet asszonya társaságában.  Csehország, Lengyelország, Olaszország, Franciaország, Németország, Oroszország, Spanyolország, Kanada, Kína és Románia nagy sikert arató díszvendég-bemutatkozása után ugyanis idén Izrael kultúrája, kortárs irodalma és könyvkiadása vendégeskedik Budapesten, gazdag programmal, s egy világhírű íróval, Amos Ozzal, akinek Élet és halál rímei című új kötete a fesztiválra időzítve lát napvilágot magyarul, az Európa Könyvkiadó gondozásában.

Neves elődök után Amos Oz veszi át Budapest főpolgármesterétől a Budapest Nagydíjat, Konrád György laudációja után.

A könyvfesztiválon Izrael nagyon sok arcát fölvillantja, tucatnyi könyvbemutató, irodalmi est, pódiumbeszélgetés ad képet a hagyományait őrző és ápoló Izraelről, történelméről, kultúrájáról, és a hat évtizedes modern állam gazdaságáról, politikájáról. A díszvendég-bemutatkozáshoz koncertek és két fotókiállítás is kapcsolódik. Az izraeli nemzeti standon nem csupán a kortárs izraeli könyvkiadás termésével ismerkedhetnek meg a látogatók, hanem azokkal a magyar nyelven megjelent könyvekkel is, amelyeket az elmúlt években vagy éppen a könyvfesztiválra időzítve jelentettek meg magyar kiadók izraeli szerzőktől, illetve a judaisztika témakörében.

Az idei könyvfesztiválra 24 országból érkeznek íróvendégek és kiállítók, s a díszvendég Izrael mellett először állít ki arab ország, Szaúd-Arábia, először köszönthetünk brazilokat, vietnámiakat, valamint osztrák kiadót Budapesten. Régi kiállítóinkként üdvözölhetjük a lengyel, a spanyol, az orosz, a görög, a román, a japán és a kínai partnereinket. Sajnos a világ könyvkiadását is sújtó gazdasági válság miatt bár több német kiadó, illetve könyvkereskedő cég is standot állít Budapesten, a vásár történetében először nem lesz német nemzeti stand, ugyanis a Frankfurti Könyvvásár Igazgatósága ebben az évben nem kapott támogatást a német Külügyminisztériumtól.

Jubileumához érkezik viszont az egy évtizede, a Budapesti Francia Intézet remek javaslatára elindított Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja, amely máig az Unió legszélesebb körű összefogásával megvalósuló kulturális rendezvénye. Idén is 17 országból jönnek el Budapestre a legsikeresebb elsőkötetes prózaírók, soraikban az elmúlt évtizedek egyik legjobb magyar történelmi regényével az irodalmi köztudatba berobbanó Horváth Viktorral. Az elmúlt 10 évben – az idei vendégekkel együtt – több mint 140 fiatal író ismerkedett meg egymással és mutatkozott be az irodalomszerető közönségnek, s közülük sokan azóta nemcsak országuk irodalmának meghatározó alkotói lettek, de a budapesti fesztivál révén sok külföldi fordítással is büszkélkedhetnek, hogy csak egyetlen példát említsünk, Dragomán Györgyét, akit már több mint 100 országban olvashatnak anyanyelvükön.

Az elmúlt 20 évben a kortárs magyar irodalom rendkívül sokat köszönhetett a német könyvkiadás és szellemi élet értő, közvetítő támogatásának, mindenekelőtt német könyvkiadók vitték sikerre a kortárs magyar irodalom legjobbjait. Az egyik legigényesebb könyvpiacnak, a németnek köszönhető, hogy íróink ismertté és elismertté válhattak Európában és a tengerentúlon, s hogy a legjelentősebb irodalmi díjakat magyar szerzők kaphatták meg az elmúlt másfél évtizedben. Ezért is örvendetes, hogy a könyvfesztivál idén is otthont ad egy nagysikerű, kétoldalú irodalmi kezdeményezésnek, a német-magyar irodalmi fesztiválnak, a Leibach Alapítvánnyal és a budapesti Goethe Intézettel együttműködésben. Budapestre jön Arnold Stadler, Tillman Rammstedt és Moritz Rinke, ők Esterházy Péterrel, Kiss Noémivel és Dragomán Györggyel együtt tartanak felolvasást, s beszélgetnek Dalos György moderálásával.

Érdekes magyar sajátosság, hogy minden esztendő tavaszán alig másfél-két hónapos különbséggel két nagyléptékű vásár, könyves rendezvény szerveződhet. Mivel 80 éve június elején a kortárs magyar irodalom Európában páratlan hagyományú seregszemléje, az Ünnepi Könyvhét a magyar kortárs és klasszikus magyar irodalomra és a gyermekeknek szóló művekre koncentrálhat, a könyvfesztivál a teljes magyar könyviparról ad átfogó keresztmetszetet, s a hazánkba látogató külföldi kiállítók termésének tükrében évről évre felmérhető, a magyar kiadók kínálata, könyveik megformálása lépést tart-e a nemzetközi élvonallal.

A könyvfesztivál jelentős kulturális esemény, több mint 300 program közül választhatnak az érdeklődők, de ez a négy nap egyúttal a magyar könyvpiac, pontosabban a magyar anyanyelvű könyvpiac legnagyobb szakmai fóruma is. Idén különösen aktuális témák megbeszélésére, megvitatására nyílik lehetőség. Szakmai fórumon értékeljük a könyvkiadás és könyvkereskedelem helyzetét, a válság következményeit. Először ad otthont a fesztivál a hamisítások elleni, szellemitulajdon-védelmi állami testület nagyon fontos konferenciájának, amely a felsőoktatási és tudományos könyvek illegális másolása elleni közös fellépés lehetőségeit elemzi. Láthatóan 2010 tavaszára érett meg a piaci helyzet arra, hogy az elektronikus könyv, a digitális könyv, az e-book, azaz a könyvolvasók üzleti lehetőségeiről szakmai összejövetelt tartsanak, fejlesztéseket ismertessenek. Idén is sok programmal jelentkezik a kb. 2000 szakembert megszólító Könyvtáros Klub, amelynek keretében a magyar könyvkultúra legnagyobb léptékű támogatási rendszeréről, a Márai-programról, a könyvtári szolgáltatások fejlesztéséről, a magyar és az egyetemes kultúra örökségéről és -védelméről, s mindenekelőtt a könyvfesztivál örökzöld témájáról, az olvasáskultúra fejlesztéséről, az olvasóvá nevelésről lesz szó.

Amióta a Budapest Kongresszusi Központból átköltöztünk a Millenárisra, a park egyik főbejáratánál álló épületben, a Fogadóban talált otthonra a gyermek és ifjúsági könyveket megjelentető kiadók csoportja. Az elmúlt két évben az általuk szervezett rendkívül sokszínű, gyermekeknek szóló programok, író-olvasó találkozók, irodalmi vetélkedők, kézműves műhelyek, játszóházak, mesepályázatok, bábelőadások és koncertek mágnesként vonzották a fiatalokat, a kisgyermekes családokat. Idén is nagyon sok program várja az érdeklődőket, nem csupán a Fogadóban, hanem a Millenáris nagy szabadtéri színpadán is.

Ugyancsak a Fogadó ad otthont több, hagyományos tárlatnak, idén is bemutatkoznak a Magyar Művészkönyvalkotók Társaságának legjobb alkotói éppúgy, mint a legjobb magyar könyvillusztrátorok.

A XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál gyakorlatilag belakja a Millenáris Park minden épületét, s a park közepén is könyvpavilonok állnak majd. Az elmúlt években azzal tettük magunk és látogatóink számára is otthonossá a teret, hogy a Jövő Háza és a Csodák Palotája épületeiben, valamint a Fogadóban az irodalmi és szakmai programoknak helyet adó termeket a könyvszakma jeleseiről neveztük el. Így a  magyar nyomdászat alapítójáról, Hess Andrásról, tipográfiai hagyományaink megalapozójáról, Kner Imréről, a könyvhét atyjáról, Supka Gézáról, a magyar irodalom két legendásan szeretett és tisztelt írójáról, Szabó Magdáról és Lázár Ervinről, az Európa Könyvkiadó emblematikus igazgatója előtt tisztelegve Osztovits Leventéről, s a magyar irodalom mindmáig legnagyobb nemzetközi sikerét arató Márai Sándorról neveztünk el termet. Ezekben a Könyvfesztivál nyitvatartásának három és fél napja alatt több mint 300 rendezvényt szervezünk, amelyről nemcsak nyomtatásban, a www.bookfestival.hu honlapon, de együttműködő partnereink, így a litera.hu honlapján, a Népszabadságnak, a Heti Válasznak, az Élet és Irodalomnak, valamint a magyar Lettre International-nak ebből az alkalomból megjelenő különszámaiban, s reményeink szerint minden írott és elektronikus orgánumban tájékoztatjuk a könyvbarátokat. A Könyvfesztiválra kitelepült stúdiót üzemeltetve a közszolgálati Magyar Rádió sok órás helyszíni tudósítást ad, s akik az interneten szeretnek tájékozódni, azoknak a Könyvfesztivál internetes kávézóját ajánlhatjuk.

Hagyományosan a könyvfesztivál biztosít méltó helyszínt a könyvkultúra több jelentős szakmai elismerésének az átadásához. Április 23-án az IBBY, a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa Magyar Tagozata ismerteti az Év Gyermekkönyve díj jutalmazottjait, s vasárnap, 25-én a Könyvfesztivált szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése immár tizedik alkalommal díjazza tagjai titkos szavazatai alapján az Év Kiadóját, s új kiírásban az Év kereskedője díj jogutódját, az Év Vidéki és az Év Fővárosi Könyvesboltja nyerteseit. Az oktatást leghatékonyabban szolgáló könyvet, valamint CD-t, illetve hangoskönyvet elismerő Budai Díjat a II. kerület polgármestere, dr. Láng Zsolt ajánlotta fel. A könyvfesztiválon szavazhatnak a látogatók a több mint fél évszázados Szép Magyar Könyv Verseny közönségdíjára, ezt az elismerést a júniusi Ünnepi Könyvhét nyitónapján vehetik át az alkotók.

Több jubileum megünneplésére is a könyvfesztivált találták legjobb alkalomnak; így itt emlékeznek meg a Miskolci Egyetemi Könyvtár 275 éves alapításáról, a Móra Kiadó 60 éves születésnapjáról, s új sorozatának bemutatásával a Habsburg Történeti Intézet is 10 éves fennállásáról.

Amiként az első, úgy a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál is a magyar irodalom legjobbjai előtt tisztelgő Születésnapi Irodalmi Szalonnal zárul. Az idén kerek születésnapjukat ünneplő jeles alkotóink közül az alábbiakat hívtuk meg a Tarján Tamás vezette baráti összejövetelre: Nemeskürty István, Csoóri Sándor, Dobos László, Réz Pál, Sándor Iván, Salamon Pál, Ungvári Tamás, Taxner-Tóth Ernő, Ferdinandy György, Berkovits György, Fábián László, Gerold László, Nyerges András, Tamás Menyhért, Szörényi László, Rakovszky Zsuzsa, Esterházy Péter, Kulcsár Szabó Ernő, Szávai Géza, Vámos Miklós.

Végezetül két fontosnak tartott, praktikus információ: a könyvfesztivál látogatóinak óhaját meghallgatva meghosszabbítjuk a nyitvatartást, csütörtökön, pénteken és vasárnap este 7 óráig, szombaton 8 óráig várjuk az érdeklődőket. A belépő ára teljes összegben levásárolható minden magyar standnál.

Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése
Fesztiváliroda


Forrás: http://www.bookfestival.hu/