Főkép






Brendan Perry
egy igazi multiinstrumetalista művész, aki korábban a legendás Dead Can Dance nevű együttes alapító tagja volt. Bár a kéttagú formáció a 90-es évek végén feloszlott, felbecsülhetetlen zenei örökségük immár örökérvényű klasszikusnak számít. A duó kezdetben egyfajta alternatív rockzenét játszott, majd későbbi lemezein a világzene felé nyitottak, majd azon is túlmerészkedtek, míg végül stílusuk teljesen egyedivé és beskatulyázhatatlanná nem vált. Korongjaikon vendégzenészek sokaságának segítségével különleges hangszereket szólaltattak meg, letűnt korokat és távoli világokat idéztek meg dalaikon keresztül és ellenállhatatlan atmoszférát teremtettek. Mindketten énekeltek is a saját egyéniségükhöz leginkább passzoló számokban: míg Lisa Gerrard kötetlenül, csupán a zene által kiváltott érzelmeit tolmácsolta, Brendan Perry sokkal inkább megzenésített verseket, vagy népdalszerű szerzeményeket adott elő.

A Dead Can Dance feloszlása után a tagok szólókarrierbe kezdtek, ám amíg Lisa Gerrard rendkívül termékeny volt szólólemezeivel és filmzenealbumokon való közreműködésével, Brendan Perry mindössze egyetlen anyagot jelentett meg. A zseniális Eye of the Hunter egy visszafogott, csendes, akusztikus, elmélkedős zenei utazás, amin Perry saját kiváló dalain kívül egy Jeff Buckley dal feldolgozása is hallható.

A zenéléstől, vagyis a széles közönségtől ezek után hosszabb időre visszavonuló, vagy legalábbis csak háttérben tevékenykedő mester idén végre visszatér a nagy közönség elé egy vadonatúj lemezzel: az Ark címre keresztelt anyag az előzetes hírek szerint némileg eltérő stílusú lesz az utolsó stúdióalbumhoz képest, ami ismerve korábbi együttese életútját egyáltalán nem meglepő.

Brendan Perry ezen túl világ körüli turnéra is indul, aminek keretein belül hazánkban is fellép, méghozzá március 30-án a Diesel Klubban. Az új lemez dalain kívül bizonyára régi Dead Can Dance-klasszikusok is felcsendülnek ezen az estén és valószínűleg nem mindennapi zenei élménnyel gazdagodhatnak az eseményre látogatók.

Brendan Perry (ex-Dead Can Dance) koncert
2010. 03. 30., 20:00
Diesel Club
Belépő: 6 900 Ft