FőképKorábban nem hallottam Ken MacLeod művéről, azt meg végképp nem is tudtam, hogy a Sötét Fény egy sorozat része, ráadásul annak is a második darabja.

A leírás alapján azonban is érdekes és vonzó volt a történet, amiben emberek és értelmes dinoszauruszok élnek együtt, szétszórva az univerzumban és épp az isteneket keresik, hogy választ kapjanak az élet értelmét firtató kérdéseikre.
Talán nem ez az első ilyen témával foglalkozó mű, én mégis kíváncsi voltam, mi kerekedik ki belőle.

A könyv végére érve azonban némileg csalódott vagyok, aminek egyik fő oka nem maga a könyv, hanem az a tény, hogy nem ismerem az előzményeket.
Bár a történet ennek ellenére is kerek egész, és nem mondhatnám, hogy számomra érthetetlen előzményekre utal vissza, de például hiányoltam a szereplők bemutatását, akik így idegenek maradtak, vagy például azt sem tudtam elképzelni, milyen is egy szaurusz.

A dinoszauruszokat én azoknak az óriási, kevésbé értelmesnek tűnő lényeknek ismertem, aminek szerintem az emberek többsége, és ez megzavart egy kissé.
Persze tudom, hogy ezzel nem a könyvet minősítem és talán mindezt megtudhattam volna a sorozatnyitó műből is, de olvasás közben azért feltűnt, hogy nem csak az én készülékemben van a hiba.

Korábban elképzelhetetlennek tartottam, hogy az eredeti mű ismeretének hiányában kifogásoljam a magyar fordítást, de ezúttal több helyen is olyan hibákkal találkoztam, amik megzavartak és egy kicsit el is rontották az élményt.
A helyzetet súlyosbította, hogy maga a szerző is mintha belebonyolódott volna a leírásaiba, valamint hogy a történet szempontjából lényegtelen dolgok bemutatására túl nagy hangsúlyt fektetett, míg más fontos eseményeket túl gyorsan lezavart.

Mindezek ellenére a történet nem okozott csalódást, mert tulajdonképpen valami ilyesmire számítottam. Az alap elgondolás eléggé egyedi, ahogy a kivitelezése sem mondható  szokványosnak.

Mivel a könyv csak egy szelete egy nagy egésznek, így nem tudhatom, hogy korábban, vagy a későbbiek folyamán bírnak-e nagyobb jelentőséggel azok az történések, amelyek itt kiemelt szerephez jutottak.
Ilyen például a regényben megjelenő politizálás, aminek fontosságát ugyan nem, inkább csak mértékét kérdőjelezném meg, de például a főszereplő kozmonauták motivációja sem volt kellőképp megmagyarázva.

Összességében a regény tudományos fantasztikuma jól kidolgozott és bőven tartogat meglepetéseket, fordulatokat és átgondolt magyarázatokat, ami miatt érdemes elolvasni.

A kötet itt is megvásárolható