Főkép Első ránézésre Antoinette Montague külsejének jelentős megváltozását nem számítva úgy tűnik, minden maradt a régiben (legalábbis a 2006-os állapothoz képest), hiszen nemrégiben megjelent új albumán ugyanazokkal a muzsikusokkal játszik, akik Pretty Blues című debütáló albumán is kísérték.
 
Sőt, még a koncepció sem változott, hiszen most is jól bejáratott – Marvin Gaye, Jerome Kern, Oscar Hammerstein II, Duke Ellington, Dave Brubeck és társaik tollából származó – örökzöldek kerültek a terítékre.
 
Ami egy kicsit meglepő volt számomra, ezzel a „fogással” ugyanis döntően két esetben szoktak élni az előadók: a bemutatkozó albumnál figyelemfelkeltés céljából, illetve akkor, ha egy egészen új olvasatát tudják felmutatni egy jól ismert dalnak.
 
De az új Montague lemez kapcsán egyik említett „vezérelv” sem állja meg a helyét, szóval nagyon várok már tőle egy olyan korongot, amelyen kifejezetten neki írt dalok vannak.
 
A fenti kifogás ellenére kifejezetten tetszett az énekesnő új albuma. Már 2006-ban megjegyeztem magamnak hamisítatlan, több zenei stílusban (jazz, blues, soul, r&b) is jól teljesítő hangját, ami talán csak néhány árnyalattal haloványabb, az „ötcsillagosra” értékelt hangoktól.
 
A lemez többszöri meghallgatása után is azt mondhatom, hogy ehhez a hanghoz tökéletesen illeszkedő 13 dalt sikerült összeválogatni.
Bár a dalokat az énekesnő és az együttes zongoristája, Mulgrew Miller újrahangszerelte, a változás mégsem olyan mérvű, hogy az mérföldkövet jelentene az egyes kompozíciók történetében.
 
A régi-új repertoárból két dal tetszett a legjobban: a kicsit a múlt század ’30-as ’40-es éveiben játszódó amerikai filmek hangulatát felidéző „I’d Rather Have A Memory Than A Dream” és az egyszerű zongora kísérettel előadott dalocska, a „Summer Song”.
A két dal a szépségén túl főleg annak bizonyítéka, hogy az énekesnő a hozzáállás tekintetében nem tesz különbséget a fajsúlyosabb és a könnyedebb darabok között, mind a kettőt hallatlan precizitással adja elő.
 
Aki csak „tesztelni” szeretné az énekesnő hangját, annak tesztdarabként érdemes az említett két számot választania.
 
Mindent egybevetve egy igényesen szórakoztató album került így év elején a piacra, és vélhetően számos hazai lemezgyűjtő kollekciójába.
 
Előadó:
Antoinette Montague – ének
 
Közreműködők:
Bill Easley – szaxofon, fuvola, klarinét
Mulgrew Miller – zongora
Peter Washington – nagybőgő
Kenny Washington – dobok
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Behind The Smile
2. I Hadn’t Anyone Till You
3. Give Your Mama One Smile
4. Ever Since The One I Love’s Been Gone
5. What’s Going On
6. The Song Is You
7. I’d Rather Have A Memory Than A Dream
8. Last In Meditation
9. Get Ready
10. Summer Song
11. Somewhere In The Night
12. Meet Me At No Special Place
13. 23rd Psalm
 
Diszkográfia:
Pretty Blues (2006)
Behind The Smile (2010)