Főkép

Go west! – szólt annak idején a jelmondat, és hatására kisebb népvándorlás kezdődött az államokban. Pár évtized alatt majd négyszázezer ember fogta magát, és családostól elindult nyugatra, az ígéret földjére.

Természetesen a végállomásnál nem Kánaán várt a telepesekre, miként a hónapokig tartó utazás sem számított hétvégi kirándulásnak. Rossz nyelvek akkoriban úgy tartották, hogy vezető helyett elég csak az útmenti sírokat követni és máris Oregonban, Kaliforniában, vagy Texasban találja magát az ember.
 
Erről a kollektív élményről rengeteg könyvet írtak, miként számos film is megörökítette az új hazába szekerező karavánok viszontagságait.
 
A megemlékezések sorából természetesen nem maradhatott ki Lucky Luke sem, aki az 1964-ben megjelent, sorrendben 24. kalandjában önhibáján kívül egy telepeskaraván élén találja magát.
 
A szerzőpáros ezúttal is kiéli magát: egymás után ismerjük meg az alkalmi közösség mulatságos tagjait, kezdve a címlapon is látható mogorva öszvérhajcsárral, aki nyomdafestéket nem tűrő mondataival terelgeti négylábúit, és kommentálja a körötte zajló eseményeket. De hasonlóan megkapó egyéniség a francia fodrász, vagy a vásott kiskölyök, akinek az esze állandóan a csínytevésen jár, miközben komoly színészi képességekkel is rendelkezik.
 
Rajtuk kívül van még egy őrült feltaláló, egy életvidám hullaszállító, két aranyásó – s persze egy rakat farmerjelölt, erkölcsös feleségekkel.
 
A szabvány nehézségeken kívül – folyók, sivatag, hegyek, indiánok és változékony időjárás – számos, fehérek okozta problémát is le kell gyűrnie a karavánnak. Hál istennek a szerelmi szál elmaradt, helyette számtalan sziporka késztet nevetésre. Nekem legjobban az aranyásók palacsintája tetszett, no meg a halottas kocsival kapcsolatos beszólások.
 
Kimondottan ügyes, ahogyan Morris és Goscinny megtartja a távolságot Lucky és a telepesek között. Bár vezeti őket, nem szól bele a napi ügyekbe, egyfajta kívülállóként, szemlélőként van jelen. Igazi westernhős, aki a semmiből érkezik és miután elvégezte feladatát, a semmibe távozik.