FőképKell egy kis kikapcsolódás. Vélhetően ez is motiválja világszerte azokat a rajongókat, akik úgy vélik, a szórakoztató irodalom egyik csúcsa az angol származású Wodehouse életműve. Méghozzá félelmetes mennyiségben.

Talán csak a ponyva/krimi egyik tisztes iparosa, Edgar Wallace tudott hasonló darabszámot megírni életében (Meg Simenon és Nemere, szóval igazából sokan).
 

A szerzőről annyit illik tudni, hogy több mint hetven éven keresztül vetette papírra emlékezetes alakjainak hétköznapjait. Leginkább a húszas évek vidéki hangulatában érezte jól magát, valamilyen módon szinte minden írásában feltűnik ez a környezet.
 

A másik jellegzetes vonása műveinek, hogy nincs bennük erőszak, s nem kapunk választ a világ fontos kérdéseire sem. Inkább egy kis teázás, vagy a rokonok/családtagok viselt dolgai kerülnek a középpontba, s ily módon vidítják fel az olvasót.

Ezen kívül minden könyvében van pár feledhetetlen párbeszéd, ami már-már az emberi minimalizmus határát súrolja. Én mindenesetre sokat nevettem rajtuk.
 

A címben említett doki néni fiatal, amerikai és céltudatos. Ezen kívül tehetséges golfjátékos és szép. Ebben az összeállításban eléggé egyedi jelenségnek számít a festői tengerparti városka, Bingley-on-Sea nyaralói között.
 

A golf révén ismerkedik meg Sir Hugoval, akinek tehetsége az eltelt évek dacára sem tudott kibontakozni, ellenben a vágy továbbra is ott él benne a mesteri rövid ütések után. Sally szívesen vállalja az idős férfi okítását, úgyhogy elbúcsúznak és mindenki megy a dolgára. A hősnőt tehát már megismertük.
 

Hősünk éppen azon gondolkodik, hogyan tudná felbontani jegyességét egy másik hősnővel, aki kevésbé hős, inkább nő, s ezt gyakran ki is nyilvánítja. Korábbi férjével éppen csókolózik, amikor Bill (a hős) belép a szobájába.

Rövid ámde baráti beszélgetés után Lotti (a nem hősnő) elájul. Az aggódó férfiak orvosokat ráncigálnak segítségül, akik közül az egyik Sally, a másik pedig Sir Hugo, Bill bácsikája.
 

A továbbiakban megcsodálhatjuk az orvosi konzílium szakmai titkait, az udvarlás körmönfont módozatait és a női szív különös hangulatait. Végezetül pedig…
 

…mivel elvetemült Wodehouse rajongó vagyok, minden sorát élveztem a könyvnek, és röpke másfél óra alatt felhörpöltem a tartalmát. Környezetem kénytelen volt végigszenvedni az általam kiragadott párbeszédek báját, én pedig feltöltődtem egy időre. Könnyed, szellemes, angol.
 

A szerző életrajza