Főkép

Póda Erzsébet neve egyaránt csenghet ismerősen a mesék és a női témák kedvelőinek. Éveken keresztül jelentek meg cikkei az Új Nő hasábjain, majd létrehozta saját webmagazinját, a netBarátnőt, melynek legjobb cikkei, jegyzetei tavaly jelentek meg könyv formájában.
 
Jelenleg a Katedra című folyóirat szerkesztője és a Pátria Rádió munkatársa. 1999-ben adta ki első mesekönyvét, a Hétmesés könyvet, mellyel viszonylag nagy sikereket ért el, három nyelven is.
Idén látott napvilágot második mesekönyve, a Pilicke meséi. Ennek kapcsán kérdeztük a sokoldalú alkotónőt.
 
ekultura.hu Honnan jött a mese szeretete?
 
Póda Erzsébet Amióta csak emlékeim vannak, mindig is szerettem a meséket. Úgy emlékszem, anyukám már a tudatra ébredésem hajnalán is olvasott nekem. Minden este, meg akkor, ha beteg voltam.
Állítólag nagyon hamar megtanultam beszélni, egyévesen már összefüggő mondatokban kommunikáltam, másfél évesen sámlira állva szavaltam, így szórakoztattam a rokonságot.
 
A nagymamám is mesélt nekem, de ő valós, vagy félig igaz, félig mesés történeteket. Egész gyermekkorom tele van mesés elemekkel, a fantáziám egyfolytában dolgozott, olyan dolgokat láttam, amiket más nem.
Imádtam sötétedés után, a székre térdelve az ablakba könyökölni, onnan nézni az esti világot. Akkor láttam a legtöbb érdekességet odakint… Szerintem álomszép gyerekkorom volt.   
 
ekultura.hu Miért éppen egy manót választott második mesekönyve főszereplőjéül?
 
Póda Erzsébet Erre nem tudom a választ. Nem hiszem, hogy tudatos volt. Gyerekkoromban sokszor vágytam arra, amikor valami miatt szomorú voltam, hogy jöjjön valami kis lény, manó vagy kobold, aki majd megsegít, megnevettet, elfeledteti a bánatomat, vagy megmondja, éppen mit kell tennem.
Meg aztán a manóknak csodálatos képességeik is vannak, és ez tetszik nekem.
 
ekultura.hu Mennyire ír tudatosan, ütemszerűen? Vannak pontos vázlatai, vagy inkább a gondolatfolyam-szerű írást részesíti előnyben?
 
Póda Erzsébet Soha nem dolgozom vázlatok segítségével – az mindig az iskolai feladatokra emlékeztet, akkor használtuk, hogy könnyebben menjen a fogalmazás. És ütemszerűen sem.
 
Először megszületik a fejemben egy ötlet. Na, ezt kell nyakon csípnem, mert nagyon sokszor megesett már velem, hogy azt gondoltam, ezt biztosan megjegyzem, erre másnapra már elfelejtettem.
Ezeket az ötleteket inkább már felírom egy kis cetlire. Csupán az dühítő számomra, ha a kis papírdarabok szőrén-szálán eltűnnek…
 
Ha időm engedi, megírom a mesét, aztán elraktározom a számítógépembe. Szóval, hogy tisztességesen válaszoljak a kérdésre: a gondolatfolyam-szerű írást szeretem. Megvan az ötlet, leülök a gép elé, és írok.
Azt hiszem, ilyenkor más-állapotba kerülök. Addig írok, míg van mit. Ha a „csatorna” bezárul, az anyagot elmentem, és akkor térek csak vissza hozzá, ha megint késztetést érzek.   
 
ekultura.hu 1999-ben jelent meg az Ön első könyve, mely nem várt sikereket ért el (három nyelven, 13 ezer példányban fogyott el). Miért kellett eltelnie tíz évnek a Hétmesés könyv és a Pilicke meséi között?
 
Póda Erzsébet Nem tudom, ez sikernek számít-e. Nem kértek fel, hogy írjak egy másik könyvet, de mivel „benne voltam” a meseírásban, két kisgyermekem volt akkor, hát elkészítettem.
De a kiadót nem érdekelte. Ígérgettek, hitegettek, de évekig nem történt semmi. Aztán külföldi kiadókat is megszólítottam, azokat se érdekelte, pedig egy New York-i magyar származású írónő angolra is lefordította.
 
A kézirat szépen lassan egyre mélyebbre került a „fiókomban”. Végül találkoztam valakivel, akinek megtetszett a mese, és mivel kiadói kapcsolatai vannak, felajánlotta, hogy a könyvet kiadják. 
 
ekultura.hu Van kedvenc mesélője?
 
Póda Erzsébet Természetesen van: Benedek Elek és Beatrix Potter. Benedek Elek azért, mert a Világszép nádszálkisasszony című gyűjteménye volt a második könyv, amit életemben elolvastam, és annyira tetszett, hogy saját magam olvashatom, hogy szinte filmszerűen láttam magam előtt a történeteket.
 
Nemkülönben történt ez Beatrix Potter esetében sem. Az ő meséit azonban a televízióban láttam először, „film- és rajzfilm egyben” változatban.
A zene, a képek, a hangulat láttán úgy éreztem, mintha a történetek az enyéim lennének, mintha valamikor ez már velem is megtörtént volna, tehát ez a mesevilág áll a legközelebb hozzám.
 
ekultura.hu Mi az, ami a legerősebb inspirációt adja Önnek?
 
Póda Erzsébet Attól függ, miről van szó. Ha meséről, akkor mindenképpen a természet közelsége. Egy erdei séta után millió ötlet kering a fejemben… Gondolom, azért, mert ott laknak a tündérek meg a manók…
Az összes többi inspirációt az emberek lélekemelően pozitív vagy megmagyarázhatatlanul negatív cselekedetei adják.
 
ekultura.hu Mennyire volt tudatos az a nagyszerű húzás, hogy a Pilicke meséinek összesen három narrátort írt meg?
 
Póda Erzsébet Nem tudom, hogy ez tudatos volt-e. Amikor a meséket kitaláltam, valamiképpen össze kellett fűznöm azokat. Törtem a fejem, miként lehetne megoldani, de semmi sem jutott eszembe.
 
Aztán egy őszi napon csipkebogyót szedtünk a gyerekeimmel (akkor még kisiskolások voltak), és azon fantáziáltunk, a bokorban biztosan bent ül a bogyó-manó, akinek nem tetszik, hogy leszedjük az ő „tulajdonát”.
Bizonyára azért növesztett a bokor tüskéket, hogy elmenjen a kedvünk a szürettől. Miközben tehát szedtük a csipkét, jókat nevettünk a fantáziálásunkon, párbeszédeket találtunk ki, és akkor lecsaptam az ötletre.
 
ekultura.hu Ön szerint mely korosztályt tudja leginkább megszólítani a Pilicke meséi?
 
Póda Erzsébet Szerintem az óvodásokat és a kisiskolásokat. Nemrég voltam egy író-olvasó találkozón egy óvodában. Fantasztikus élmény volt! A gyerekek olyan rajongással vettek körül, hogy a könnyem kicsordult.
Elkészítették nekem Pilickét színes pamutszálból, apró gyöngyökből, kiskosárba fektették, őszi avar- és csipkebogyóágyra, és most itt van a cserépkályhánk padkáján.
 
ekultura.hu Készül már a folytatás? Mit várhatunk Öntől legközelebb?
 
Póda Erzsébet Néhány mese már készen van, de érdekes helyzet adódott. A mesekönyv illusztrátora, Bálint Mariann jött az ötlettel, hogy fordítsunk a dolgon: ő elkészíti a rajzokat, és én írjam meg hozzájuk a meséket.
Jelenleg ezen dolgozom, bár sajnos nagyon kevés időm van mostanában…
 
ekultura.hu Nem tervezi esetleg más prózai műfajokban is kipróbálni magát?
 
Póda Erzsébet Novellákat, elbeszéléseket már régóta írok. Itt vannak a fiókomban. Jó lenne megmutatni valakinek, hogy véleményezze, de nincs hozzá bátorságom. Így egyelőre csak ide, az egyre bővülő fiókomba gyűjtöm őket magamnak.
 
ekultura.hu Mit csinál egy meseírónő, ha épp nem ír?
 
Póda Erzsébet Internetes magazint és pedagógiai folyóiratot szerkeszt, rádiós női magazint készít, riportalanyokat keres, polgári társulást vezet, projekteket agyal ki és ír meg gender témában, pályázatokra jelentkezik, azt képzeli, hogy jobbá lehet tenni a világot, aztán a sok kudarc miatt időnként elkeseredik…
 
Kamasz gyerekeket nevel, nevetve-sírva, háztartást vezet, foglalkozik a rá maradt kutyával, nyáron a kertet ápolja, barátokkal találkozik. Filmet néz, zenét hallgat és olvas is, ha ideje engedi.