Főkép
A svéd melodikus death metal alapítóiként számon tartott Dark Tranquillity most másodjára jelentet meg koncertfelvételt. A dupla CD-s kiadvány mellett természetesen DVD formátumban is kiadták ezt az anyagot.

Azt hiszem, a rajongók most már igazán elégedettek lehetnek, hiszen a csapat nagyon kitett magáért: az utóbbi időben mind korai demóikat, ritkaság számba menő dalaikból válogatott lemezüket is elérhetővé tették, második DVD-s kiadványukkal pedig talán nem is maradt fehér folt a banda munkásságával kapcsolatban.

Ahogy azt már máshol is kifejtettem, igazából én sohasem rajongtam a koncertlemezekért, mivel vagy a sterilizált stúdióhangzást, vagy pedig a valóban élő műsort kultiválom - és ez a válogatás sem győzött meg.

Korábban több alkalommal is volt szerencsém látni élőben az együttest, és ennek tudatában azt kell mondanom, hogy ez a koncertfelvétel nem éppen a legelőnyösebb oldalát mutatja meg a zenekar lehengerlő élő produkciójának.

Tény, hogy a hangszeresek elég jól szólnak és természetesen halálpontosan játszanak, ám Mikael Stanne éneke valamilyen oknál fogva sokat ront a végeredményen.
Nem tudom, hogy benne volt-e a hiba és nem volt csúcsformában az adott estén, vagy a keverésnél rontottak-e el valamit, de az amúgy kifejező károgó hörgése itt teljesen máshogy szól.

Egyébként is nagyon úgy tűnik, hogy a hangzással nem babráltak sokat, mert az is igaz, hogy magát a koncerthangulatot jól visszaadja az anyag: minden természetesen szól és a közönség is legalább olyan hangos, mintha magunk is köztük lennénk.
A CD önmagában azonban inkább csak sejteti, ám nem képes visszaadni a tavaly Halloweenkor rögzített milánói buli lüktetését.

Maga a setlist egyébként a zenekar szinte teljes életművét felöleli, így egy elég jó kis válogatás ez a legjobb dalaikból. Érdekesség, hogy elővettek pár olyan dalt is, amit általában nem lehet hallani tőlük koncerten, de legalábbis nem így.

Elhangzik például az „Insanity’s Crescendo”, valamint a „The Mundane and The Magic” is, amiben a gótikus metal egyik alapbandája, a Theatre of Tragedy újdonsült énekesnője, Nell Sigland énekli (természetesen hibátlanul) a női vokálos részeket.

A DVD-s verzió minden bizonnyal sokkal nagyobb értékkel rendelkezik és nyilván még többet tud megmutatni a Dark Tranquillity zenéjének erejéből és atmoszférájából, így a rendkívül tetszetős borítóval ellátott dupla CD-s kiadványt csak az együttes leghűségesebb rajongóinak ajánlanám.

Az együttes tagjai:
Mikael Stanne – ének
Niklas Sundin – gitár
Martin Henriksson – gitár
Anders Jivarp – dobok
Michael Nicklasson – basszusgitár
Martin Brändström – elektronika

Közreműködött:
Nell Sigland – ének
 
A lemezen elhangzó számok listája:
CD1:
1. Intro
2. The Treason Wall
3. The New Build
4. Focus Shift
5. The Lesser Faith
6. The Wonders At Your Feet
7. Lost To Apathy
8. FreeCard
9. Inside The Particle Storm
10. Nothing To No One
11. Edenspring

CD2:
1. Insanity`s Crescendo
2. Lethe
3. Dreamlore Degenerate
4. Misery`s Crown
5. ThereIn
6. My Negation
7. Yesterworld / Punish My Heaven
8. The Mundane And The Magic
9. Final Resistance
10. Terminus (Where Death Is Most Alive) 

Diszkográfia:
Skydancer (1993)
The Gallery (1995)
Zodijackyl Light (1996) VHS
The Mind’s I (1997)
World Domination (1998)
Projector (1999)
Haven (2000)
Skydancer/Of Chaos and Eternal Night (2000) újrakiadás
Damage Done (2002)
Live Damage (2003) koncert
Exposures - In Retrospect and Denial (2004) válogatás
Character (2005)
Fiction (2007)
Yesterworlds (2009) válogatás
Where Death is Almost Alive (2009) koncert