Főkép Aki nem találkozott még a Leonardo Pavkovic menedzselése alatt álló MoonJune Records kiadványaival, az az első kontaktust borítékolhatóan kisebb sokként fogja megélni. Ezzel azt hiszem elárultam, hogy a lemezcég albumai koránt sem a könnyen befogadható produkciók csoportjába tartoznak.
 
Bár minden előadójuk más és más színt képvisel (ha, úgy tetszik másként nehéz…), valamennyien a progresszív rock, a jazz-rock és az avantgard területére eső földeket művelik.
 
A közelmúltban új színnel gazdagodott a MoonJune lemez-palettája, ugyanis a kiadó gondozásában jelent meg a seattle-i székhelyű kvintett, a gitáros Dennis Rea vezetése alatt álló Moraine bemutatkozó albuma, a Manifest Density.
 
Azt hiszem, találni sem lehetne jobb jelzőt arra, ahogyan a zenekar az általa képviselt stílust önmaga címkézi: „heavy chamber music” – mondják.
Furcsa keverék zene az övék, amelyen érződik, hogy a csapat tagjai nagy valószínűséggel sokat hallgatták a hajdani nagyok, például a Mahavishnu Orchestra és a King Crimson lemezeit.
 
A bő 50 percnyi játékidejű repertoárban 11 szerzemény kapott helyet, melyeket többségükben a zenekarvezető, Dennis Rea jegyzi. Gyakorlatilag a csapat dobosán (Jay Jaskot) kívül minden muzsikus képviselteti magát – szerzői minőségben – legalább 1-2 mű erejéig a lemezen.
 
Az album többszöri meghallgatása után azt kell, hogy mondjam, nagyon logikusan épített repertoárral van dolgom. Ugyanis a nagyobb tudati rákészülést igénylő számok előtt és után mindig akad egy-két könnyebben emészthető tétel.
 
Például a kicsit űr-rockos „Save The Yuppie Breeding Grounds” és a jazzes „Nacho Sunset” közé ékelődik az erősen kortárs alapokon nyugvó „Ephebus Amoebus”, a világzenés „Manifest Density”, a keleties hangzású „Disillusioned Avatar” pedig a közöttük elhelyezkedő „Uncle Tang’s Cabinet of Dr. Caligari”-ban megtestesülő, határtalannak tűnő feszültséget hívatott oldani.
 
Számomra kicsit meglepő módon ebben a repertoárban még a lírának is jutott hely. Bár a „Revenge Grandmother” esetén sem a hagyományos értelemben vett romantikázásról van szó, inkább azt mondanám, hogy ez a szám egy romantikus mama és egy avantgard papa gyermeke… Az albumot a jazz-rockba hajló „Middlebräu” zárja.
 
Hiába a sok innováció, a számos egyedi zenei megoldás, mégsem tudtam közelebbi barátságot kialakítani a Moraine által képviselt zenei világgal.
Ez minden bizonnyal azért van, mert a lemez elvont tételei nagyon azok, és hiába vannak a „kompenzációs” művek, azok sem képesek begyógyítani az előbbiek által ejtett „lelki sebeket”.
 
Az együttes tagjai:
Dennis Rea – gitár
Ruth Davidson – cselló
Alicia Allen – hegedű
Kevin Millard – basszusgitár
Jay Jaskot – dobok
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Save The Yuppie Breeding Grounds
2. Ephebus Amoebus
3. Nacho Sunset
4. $9 Pay-Per-View Lifetime Tv Movie
5. Manifest Density
6. Uncle Tang’s Cabinet of Dr Calgari
7. Disillusioned Avatar
8. Kuru
9. Revenge Grandmother
10. Staggerin’
11. Midlebrau
 
Diszkográfia:
Manifest Density (2009)