Főkép


 
 
Nehéz elfogultság nélkül írni a P. Mobilról, és a belőle sarjadt, a régi tagjaiból alakult zenekarokról, a Tunyogi Rock Bandről, a Rock Bandről és a Mobilmániáról, mivel számtalan személyes, „mobilos” élményem van (Pusztavacs, Fekete Bárány koncert, Elektromos Temetés, a fradipályás koncert, a ’96 karácsonya utáni koncert), és persze mindegyikhez kötődik valamilyen emlékem – de ezzel nagyjából mindenki így van, aki elmúlt mondjuk… 25, vagy 30, vagy 35.
 
A Mobil az előző rendszerben sokáig elnyomott zenekarnak számított, aztán változott a rendszer, és változtak az emberek is. Valahol ennek is köszönhető, hogy az egykori legénységből létrejött a Tunyogi Rock Band, amely 2004-ben, Tunyó betegsége miatt Rock Bandre változtatta a nevét.
 
A Rock Band gyakorlatilag azóta is létezik, de 2008-ban beindult egy másik projekt, a Mobilmánia, amelyben a Rock Band tagjai mellett (akik között ott van például egy általam nagyon nagyra tartott zenész, a Jesse James Bandája egykori szólógitárosa, Kozma Tamás is) a magyar rockzene olyan legendás alakjai lépnek színpadra, mint Vikidál Gyula, vagy Rudán Joe, vagy Kékesi László, a Bajnok, a Mobil egykori basszusgitárosa.
 
Vikidált, amióta az István a király legelső verziójában elénekelte Koppány szerepét, még azoknak sem kell bemutatni ebben a hazában, akik egyébként nem foglalkoznak a rockkal, ami pedig Rudán Joe-t illeti: ő volt az énekese például a Zep dalokat játszó, Coda nevű zenekarnak, és jó darabig részt vett a Radics Béla emlékére beindított projektekben is.
 
Ha felemeljük a most megjelent CD+DVD kiadványt, gyakorlatilag a magyar rockzene történelmének egy jelentős szeletét tartjuk a kezünkben.
Ha végigtekintünk a közreműködők névsorán, biztosak lehetünk benne, hogy minőségi hard rockot fogunk kapni. Ezek az emberek nem kispályások, ők nem vesznek részt bármiben, és ha külön-külön, a pályafutásuk során esetleg el is kalandoztak a rocktól, együtt nem nyúlnak bele akármilyen műfajba.
 
A másik biztosíték a minőségre: a tracklist. Szerintem nincs olyan ember ebben az országban, aki legalább egyet ne ismerne a CD-re vagy a DVD-re felkerült dalok közül.
 
Ha egy kicsit is ismerjük annak a koncertnek a hátterét, amelynek anyaga felkerült a DVD-re, még inkább megerősödik bennünk az az érzés, hogy ez valami nagyon nagy esemény dokumentuma.
 
Zeffer András (ahogy azt a 2008-ban megjelent, Őssejt és rock and roll című könyvében is leírta) 2006-ban nagyon, NAGYON közel került a halálhoz. Súlyos stádiumban lévő, akut leukémiát diagnosztizáltak nála.
Valamivel több, mint egy évvel azután, hogy fény derült a betegségére, Zefi már ismét a színpadon állt, majd 2009. április 30-án a Petőfi Csarnokban sor került arra a koncertre, amelyen ezek a felvételek készültek. Nagyon úgy nézett ki, hogy a Mobilmánia projekt megállíthatatlan, de aztán újabb tragédia következett: meghalt Tunyó…
 
A dal Tunyó nélkül nem maradt ugyanaz, de a zenekar játszott tovább, hiszen: „The show must go on… and on… and on…” A csapat a most megjelent kiadványon – mint minden koncertjén – emléket állít Tunyónak, valamilyen formában mindig megemlékezik a jóbarátról, aki már nincs itt.
 
A DVD-re felkerült 27 dal közül az első hatot a Rock Band játssza, itt Zefi a szólóénekes, aztán beindul a Mobilmánia-rész: a régi, mobilos „Metálmániá”-t Zefi énekli, de aztán beáll a hangszere mögé, és eljátszik egy hatalmas, hard rockos orgonaszólót. A gitárosok (Vámos Zsolt és Kozma Tamás) kiváló partnernek bizonyulnak.
 
És elhangzik az utolsó sor („…hangfalba temessetek…”), és elkezdődik a „Rocktóber” – tudjátok: „Kövéren és kopaszon, a hangerőt már nem bírom, de ha már eljöttetek, egy kicsit még ilyen leszek…”
Ezt még Zefi énekli, de az „…elkopik a bőrnadrág, a hosszú hajat levágják…” résznél már Vikidál Gyula és Rudán Joe is színpadon áll – a hideg meg futkos az ember hátán, ahogy ez a három legendás rocker egymásnak dobálgatja a szöveget...
 
Jönnek sorban a régi és újabb dalok, aztán a „Honfoglalás I.” után jön egy „Harci dob-show” című dobszóló, pontosabban: dob-kvartett, mert egyszerre játszik Döme Dezső, Herpai Sándor, Németh Gábor és Pálmai Zoltán.
Szedjük össze, milyen zenekarokban doboltak ők négyen! Piramis, V Moto-Rock, Bikini, HBB, Mobil… Meg a többi, ami hirtelen nem is jut eszembe.
 
És jönnek a Mobil-klasszikusok: a „Honfoglalás V”, a hajsza, a gálya, a „Főnix éjszakája”, „Tűzimádó”…
Aztán jön a „…rossz voltál, jó lettél…”, vagyis a „Menj tovább”. Ezt a DVD nézőinek/hallgatóinak Tunyó adja elő: a korábbi koncerteken készült anyagokból vágták össze úgy a számot, hogy ő is itt legyen közöttünk.
 
Azután pokolba tart a vonat, mert ez a mánia, de mi tudjuk, hogy a száznyolcvan kilométer távolságban lévő Miskolc felé tartunk, ahol talán még ma is két forint egy dal; utána pedig elszívjuk az utolsó cigarettánkat, és… véget ér a rockünnep.
 
Aki nem tudja elképzelni, hogy most, 2009-ben mit jelentenek ezek a dalok, egyáltalán kiknek szólnak, nézze meg a közönségről készült vágóképeket.
Az arcok többségéről már réges-régen eltűntek a kamaszkori pattanások; ezeknek az embereknek a bőréről már leolvasztották a hamvasságot a ráncok, de a szemükben, a tekintetükön látszik, hogy valahol a lelkük mélyén, valahol mélyen belül, a rájuk rakódott év-rétegek alatt még most is él bennük az a fiatal lázadó, aki annak idején a Mobil koncertjeire járt.
 
Nosztalgia? Lehetséges. De talán mégsem. Ahogy a legendás zenészek/énekesek és a náluk jóval fiatalabb közreműködők összhangját látjuk, egyértelművé válik, hogy a régi üzentnek van „némi” valóságtartama: a rock valóban örök, és valóban elpusztíthatatlan.
 
Az anyag, az előadás tökéletes. Csak egyetlen hibát találtam az egészben: nekem valahogy hiányzik a lemezről az „Örökmozgó lettem” („…ott álltam az úton, és nem tudtam hová, merre menjek…”), meg talán az, hogy „…gyere állj elém, és lőj rám…”, meg az, hogy „…asszonyt akarok…”, meg a „…kihalóban vagyok…”, meg a „…varjú vagy, nagyon kár, hogy varjú vagy…”, meg… Meg a Mobil, a TRB, és az RB összes többi dala…
 
Az együttes tagjai:
Vikidál Gyula – ének
Rudán Joe – ének
Kékesi „Bajnok” László – basszusgitár, ének
Zeffer Andár – billentyűs hangszerek, ének
Vámos Zsolt – gitár
Kozma Tamás – gitár
Borbély Zsolt – dob
Lőrincz Viktor – basszusgitár
Mészáros Péter – billentyűs hangszerek
 
Közreműködők:
Tunyogi Bernadett – ének
Exho Quartett – vonósok
Döme Dezső – dob
Herpai Sándor – dob
Németh Gábor – dob
Pálmai Zoltán – dob
 
A lemezen elhangzó számok listája:
CD
1. Metálmánia
2. Rocktóber
3. Nem változol semmit
4. Honfoglalás I.
5. Honfoglalás V.
6. Főnix éjszakája
7. Tűzimádó
8. Menj tovább
9. Pokolba tartó vonat
10. Ez a mánia
11. Miskolc
12. Kétforintos dal
13. Utolsó cigaretta
 
DVD
(Rock Band)
1. Túl bolond
2. Öregesen
3. Születtem, szerettem
4. Kötéltánc
5. Fél 4 lesz…
6. A tegnap itt hagyott
(Mobilmánia)
7. Metálmánia
8. Rocktóber
9. Még ne búcsúzz el
10. Tűz a folyón
11. Nem változol semmit
12. Mint jó napokban
13. Regina sír
14. Láttam a démont
15. Honfoglalás I.
16. Harci dob-show
17. Honfoglalás V.
18. Főnix éjszakája
19. Tűzimádó
20. Messziről jövünk
21. Menj tovább
22. Velünk leszel mindig
23. Pokolba tartó vonat
24. Ez a mánia
25. Miskolc
26. Kétforintos dal
27. Utolsó cigaretta
 
Diszkográfia:
(Rock Band és Mobilmánia)
Születtem, szerettem (2004)
The Rock Band (2005)
Koncert DVD (2005)
Unplugged (2006)
Egy legenda visszatér DVD (2007)
Ez a mánia (2008)