FőképTalán maga az elnevezés lehet az oka, hogy mifelénk a bécsi klasszicizmust elsősorban osztrák, esetleg német zeneszerzők nevéhez kapcsoljuk. Ám Mozart, Haydn, Beethoven és Schubert kor- és stílustársai között (amennyiben lehet bármilyen életpályát egyetlen stílushoz kapcsolni) mindenféle nemzet gyermeke fellelhető, nem utolsó sorban a tragikus sorsú cseh komponista, Jakub Jan Ryba.
 
Ryba nevét valószínűleg azért is ismerik kevesen, mert műveinek jelentős részét hazáján kívül szinte egyáltalán nem adják elő, egyetlen nemzetközileg is ismert alkotása, a Cseh karácsonyi mise pedig oly mértékű nyitottságot és különleges ráhangoltságot igényel, amihez hasonló legfeljebb egy egészen szűk, a rajongásig a klasszikus muzsika – vagy tágabb értelemben a régi zene – elkötelezettjének tekinthető közönséget feltételez.
 
Nem mintha a szóban forgó mű rendkívüli összetettségével vagy elvontságával próbálná lenyűgözni azokat, akik rászánják magukat a végighallgatására.
Áttetsző szerkezete, tetszetős dallamai, általában véve szokatlan tisztasága valamiképp a „Jézuskához” kapcsolható, gyermekien ártatlan szellemű karácsonyokat hívja elő emlékezetünkből. Egy olyan korszakot, amikor még nem az ajándékok, hanem a szeretet bősége állt az ünnep középpontjában.
 
E – véleményem szerint – a mainál sokkalta nemesebb, kevésbé eltorzult karácsonyi atmoszféra megteremtéséhez sokban hozzájárulnak a Capella Regia Musicalis zenészei, akik korhű hangszereken, némiképp barokkos ízzel finomítják-módosítják a felfogásban nem is annyira távoli klasszicista hangzásvilágot.

Minden hang tökéletesen kidolgozott, a muzsikusok még a legfenségesebb pillanatokban sem ragadtatják túlzásokra magukat, minden a helyén, a leginkább sokatmondón szólal meg.
 
És az amúgy is hibátlannak mondható felvételre Magdalena Kožena mezzoszopránja teszi fel a koronát. Koženáéhoz hasonlóan érzelemgazdag előadást, finoman megformált hangokat, sosem hivalkodó, mégis megragadó ornamentikát ritkát hallani még a régizenés előadóktól is.

„Hazai terepen” pedig mintha még a tőle megszokottnál is pazarabbul tündökölne, és ebben segítségére vannak énekes honfitársai, akik hallhatóan ugyancsak kiválóságai a műfajnak.
S talán az is emeli még a felvétel fényét, hogy Kožena egy különösen felhőtlen korszakban, egyre felfelé ívelő karrierje elején készítette el ezt a kétségtelenül remek felvételt.
 
Valódi ékkő ez a lemez, ami romlatlanságával és csodát idéző magasztosságával még meghittebbé, még ünnepélyesebbé teheti bármely régizene-kedvelő karácsonyát.
 
Előadók:
Magdalena Kožená – mezzoszoprán
GabrielaEibenová – szoprán
Jaroslav Březina – tenor
Michael Pospíšil – basszus
 
Capella Regia Musicalis
Robert Hugo – karmester
 
A lemezen elhangzó művek listája:
Pastorely
1. Rozmilý slavíčku
2. Libou písničku
3. Jak milé, rozkošné
 
Česká mše Vánoční
4. Kyrie
5. Gloria
6. Graduale
7. Credo
8. Offertorium
9. Sanctus
10. Benedictus
11. Agnus dei
12. Finale