Főkép Sárkányokról, varázslókról és tündérekről, sőt törpékről szóló nagy alakú, színes, így-úgy kihajtós-felfedezős könyvekből jó sok kapható, de valamiért az olyan apróbb és csúf varázsnépekről, mint a manók, koboldok, vagy épp goblinok, nem könnyen találunk efféle kiadványt.
Ezt a fájó hiányt hivatott pótolni az ausztrál Danny Willis jelen könyve, mely az utóbbiakról szól, bár mondhatjuk, hogy ami a magyar folklórban a manó, az az angolszászban sokszor a goblin.
 
Willis azonban nem a népmesei, mitológiai, netán tolkieni goblinokról írt és rajzolt könyvet, ő egy teljesen új világot talált ki valóban rusnya, ám szerethető figuráinak, Grymm távoli birodalmát.
Ezen a földön a goblinoknál is csúnyább teremtmények is élnek, s közülük legádázabb ellenségeik, a trollok.
 
A keretsztori szerint utóbbiak mármeg a Földet szeretnék meghódítani, ezért előbbiek a borítón látható díszes triót küldik el hozzánk, hogy felvértezzenek minket mindenféle információval (no meg egy tasak maagiasóval) a közelgő veszély ellen.
Ám a könyv mégsem regény, sokkal inkább szemkápráztató leírása és lefestése a goblinok világának.
 
Aki hozzám hasonlóan szereti az olyan könyveket, amikben az egyes oldalak titkos részleteket, így-úgy kihajtható lapfüleket meg hasonlókat rejtenek, az odáig lesz ezért a nagyméretű és varázslatos látványvilágú kötetért.
Valóban minden részletre kiterjedően bemutatja a Grymm Birodalmat, a goblinok hétköznapjairól, öltözködéséről épp úgy szól, mint maagiájuk alapjairól, történelmükről, sőt, az egyik városuk térképét is megtaláljuk benne.
 
Willis nem csak mint illusztrátor, de mint író is igen gazdag fantáziáról és humorról tesz tanúbizonyságot. Utánanéztem a neten, hogy írt-e ezen a világon játszódó regényeket is, de sajnos nem, pedig ilyen kidolgozott és jól felépített háttér még a fantasy műfajban is párját ritkítja.
 
A varázslatos, mitikus illetve fantasztikus lényekért rajongó gyerekeknek tudom a leginkább ajánlani ezt a könyvet, de klasszikus fantasy világokban játszódó szerepjátékokkal foglalkozó emberek is élvezettel forgathatják.