FőképAzt hiszem, kis országunk elég rendesen el van látva haditechnikával foglalkozó könyvekkel. Szép számban jelentek már meg gyűjteményes kötetek, amelyek sorába szépen illeszkedik Robert Jackson műve is.

Azt hiszem, a 101 híres tank leginkább azzal keltheti fel az olvasó/érdeklődő figyelmét, hogy viszonylag rövid bevezető után tér a lényegre és fog nem több és nem kevesebb, mint százegy darab harckocsi ismertetésébe.

Mint az az alcímből is kitűnik, Robert Jackson az első világégéssel indít, hiszen ez a háború volt az, amely a tankok megszületését eredményezte. Innen követhetjük nyomon „törzsfejlődésüket” egészen a napjainkban szolgálatot ellátó harckocsikig.

Fontos kiemelni a szolgálatot ellátót, mivel a 101 híres tank a ténylegesen használt típusokra fókuszál, nem tér ki a különféle kísérleti darabokra. (Ennek kicsit ellentmondani látszik, hogy találunk a kötetben olyan harckocsit, amelyből alig pár száz darabot gyártottak.)

Mivel a kötet célja ezeknek a konkrét daraboknak a bemutatása, ne is várjuk különösebben mélyenszántó magyarázatot, hogy technikai vonalon mi és miért alakult ki, fejlődött ezeknél a fegyvereknél.
Amit kapunk, az technikai összefoglaló az adott tank fizikai paramétereiről, illetve egy rövidebb leírás az „életútról” és a felszereltségről.

Amit én, mint az átlagnál kissé járatosabb a témában sajnos nem tudok szó nélkül hagyni, az pár apró pontatlanság.
A legelső valószínűleg egy egyszerű elírás lehet, nevezetesen a Vickers Light Tank esetében 6 fős személyzetet említ a technikai leírás, utána a részletesebb ismertetés kettő illetve három főt jelöl meg, mint kezelőszemélyzet.

Egy második rosszpontot is ki kell sajnos osztanom, ami kicsit rontja az összképet. Pár modernebb tanknál a páncélméret hiányzik, annak titkosságára való hivatkozással. Mikor ezekhez a típusokhoz elértem, kicsit csodálkoztam, aztán lekaptam a polcról George Forty: Tankok világenciklopédiája című, pár évvel korábban megjelent könyvét. Érdekes módon ebben jónéhány hiányzó adatot megtaláltam.

Mindezek mellett úgy vélem, Robert Jackson könyve nagyon is alkalmas arra, hogy felkeltse bárki érdeklődését a tankok világa iránt és bevezesse a járatlan vagy kevéssé járatos olvasót ezeknek az acélszörnyeknek a rejtett világába.
Minden szempontból „könnyedebb” olvasmány, mint a fent említett Tankok világenciklopédiája.