FőképJegyárak: Földszint: 1900 Ft /Lelátó: 2900 Ft

december 8., kedd
ZöldTúra Zokni-bérlet: „Mesebeli léleKzet”
Házigazda: a Gondolkodj Egészségesen! Program

Helyszín: Teátrum
Időpont: 9.00–12.00

A GE! Program témáit drámajátékok, illetve Gőbel Orsolya „varázsjátékai” segítségével dolgozzuk fel. Ezek tényleges és képzeletbeli mozgásra épülő fantáziatevékenységek, amelyek segítik a gyermekeket abban, hogy megélhessék saját érzéseiket, és megtapasztalhassák másokéit a mozdulatokban, az érintésben, a beszélgetésekben, a csoportos játékokban, illetve az összetartozás élményét a maguk alkotta sokszínűségben.

9.00–11.00 „Mesebeli léleKzet”
„Mesebeli léleKzetünkben” már a karácsonyi ünnepkörre készülünk – lélekben. Varázserővel bíró tündérekké vagy könnyű hópelyhekké változunk képzeletben. Varázsolni is megpróbálunk majd együtt! Persze a varázshótól vagy a varázslevegőtől mindenki rögtön jobban és vidámabban érzi majd magát! Drámajátékok, illetve varázsjátékok segítségével dolgozzuk fel a GE! Program gyermeklélek, társaságban és kultúra témaköreit.

11.00–12.00 Langaléta Garabonciások – Vándormuzsikus, avagy a régi világ hangszereinek meséi

A játékok mellett a következő programelemekkel várjuk még a kicsiket:
– Cellux-csoport – kreatív műhely az újrahasznosítás jegyében
– Fejlesztő játékok
– Mesebeli zenei foglalkozás Róka Szabolcs énekmondó vezetésével

A bérlet ára: 1800 Ft | Bérleten kívüli jegyár: 600 Ft

december 9., szerda
Szakurama Kai: Szumida-gava
hagyományos japán nó-színház

Időpont: 20.00
Helyszín: Teátrum

Igazi eseménynek számít a magyar közönség számára, ha egy hagyományos nó-játékot láthat. Ez a zenei kísérettel előadott színjátékforma a 14. században nyerte el mai formáját és kifejezetten a művelt rétegek műfaja volt. A 17. századtól szerepét fokozatosan átvette a kabuki. Jellegzetessége, hogy alig használ díszletet és kellékeket, illetve, hogy kizárólag férfi színészek játsszák a szerepeket (beleértve a női szerepeket is). A nó főszereplője a site, aki a darab folyamán álarcban megjelenve eljárja csodálatos táncát. A darab második főszereplője a vaki, kettejük párbeszéde a darab csúcspontja. A nót japán operának is szokás nevezni, mert zenekari kísérettel, a kórus éneklésével adják elő a darabokat, melyekben az egyénített alakok helyett mindig típusokat látunk viszont (idős ember, fiatal lány stb.) Mozdulataik kifinomultak, az arcjáték helyett az állandóan ismétlődő  testmozdulatok fejezik ki az érzelmeket.

A 15. században – a Muromacsi-korszak idején – keletkezett Szumida-gava egy anya tragikus történetét meséli el, aki eltűnt fia keresésére indul Kiotóból. A történet az anya és a Szumida-folyó révésze közötti párbeszédből bontakozik ki.

Egy, a Szumida folyón átkelő vándor tesz említést a révésznek a folyóparton közelgő bomlott elméjű asszonyról, aki elrabolt fiát keresi. A révész megvárja a nőt, hogy átvigye a túlsó partra. Útközben a vándor megkérdezi, hogy miért gyülekeznek emberek a folyóparton. A révész elmondja, hogy egy tizenegy éves fiú gyászszertartására készülődnek, aki egy évvel korábban halt meg, miután korábban erőszakkal elvitték otthonából. Hallván ezt, az asszony keservesen sírva fakad – és a fia hangját véli hallani. Imádkozni kezd, később váratlanul megjelenik előtte a fia. Kinyújtja a kezét felé, de a látomás szertefoszlik, majd a hajnal közeledtével mindörökre eltűnik.

A Szumida-gava az egyik legrégebbről fennmaradt, de ezzel együtt igen népszerű és ismert japán nó-játék, amelyet más hagyományos dramatikus formákra is átültettek, így kabuki és ningjó-dzsóruri (bábjáték) változatai is ismertek. Benjamin Britten – a 20. század egyik legnagyobb hatású brit zeneszerzője – látta a darabot (1956 során Japánban tett látogatása idején), amely olyan erős hatással volt rá, hogy templomi parabolát is írt belőle, Curlew River címmel.

A főszerepet játszó Szakurama Udzsin 21. generációs leszármazottja annak a zenész-színész családnak, amely dokumentálhatóan a 16. századtól működött a Hoszokava szamuráj-kláncsalád udvari szolgálatában.

Előadók: Szakurama Udzsin – site, az anya | Mori Cunejosi – vaki, a révész
Zenészek: Okura Gendzsiró – kisdob | Kamei Hirotada – nagydob | Macuda Hirojuki – fuvola
Támogató: Japán Alapítvány
Külön köszönet: Dr. Vihar Judit

Jegyár: 2000/2500 Ft

december 12., szombat
Gyermekprogram – Szalóki Ági: Gingalló – lemezbemutató

Helyszín: Teátrum
Időpont: 10.00–17.00

Advent harmadik hétvégéjén népek különböző szokásait megelevenítő előadással és kézműves foglalkozásokkal várjuk a családokat. Négy órától Szalóki Ági új gyereklemezének, a Gingallónak lemezbemutató koncertjét élvezhetik egy soha máskor nem hallható, látható előadáson.

10.00–11.00 Lépegető – Tündértáncház

10.00–16.00 Baba Bú-Jó – Játszóház kicsiknek
A játék, a játszani tudás velünk született képesség, amelyet a mai világban gyorsan elfelejtünk, pedig egész életünk során szükségünk van rá. Az értékes játék tanulható és tanítható.
A Baba Bú-Jó-ban szülők és gyerekek játszanak együtt, olyan játékokat, amelyeket akár otthon is tudnak folytatni közösen.

10.00–16.00 Csiribiri kézműves műhely
Bábkészítés papírból és textilből, selyemfestés, betlehemkészítés termésekből

11.00–12.00 Évkerék Társulat: Népek karácsonya
Koncert és ünnepi játék különféle népek karácsonyi szokásaiból

12.00–13.00 Kuruttyoló békakirály – hangszerbemutató
Fehér Károly – Ethnosound

13.00–14.00 Mesekör: Az ördög három aranyhajszála – zenés-táncos feldolgozás

16.00–17.00 Szalóki Ági: Gingalló
Lemezbemutató koncert – gyermekeknek
A tavalyi: A vágy muzsikál című Karády-album után Szalóki Ági ismét gyereklemezt, vagy ahogyan ő fogalmaz: „családi lemezt” készített. Az új album címét ezúttal Tamkó Sirató Károlytól kölcsönözte az énekesnő.
A Gingalló című albumon – ahogy azt Ágitól már megszokhatta a közönség –  népdalfeldolgozások és énekelt versek kaptak helyet, ezúttal József Attila, Tamkó Sirató Károly, Weöres Sándor és az erdélyi származású fiatal költőnő, Szabó T. Anna versei. A lemezen Cserhalmi György mesél.
A lemezbemutató koncert 60 perces interaktív zenés foglalkozás, zenei képességfejlesztő játékokkal, énekkel, tánccal. Ágit kvartettjét – ezúttal – a lemezen közreműködő muzsikusok is kiegészítik.

A zenekar tagjai:  Lamm Dávid – gitár | Kovács Zoltán – nagybőgő | Dés András – ütőhangszerek
A  lemezen közreműködik: Fekete Kovács Kornél – szárnykürt | Juhász Gábor – gitár | Szalai Péter – tabla | Szokolai Dongó Balázs – furulya

Jegyárak: Gyerekjegy: 600 Ft | Felnőttjegy: 800 Ft | Családi jegy: 2000 Ft

december 12., szombat
Balázs Elemér Group: Memories című albumának bemutató koncertje

Időpont: 20.00
Helyszín: Teátrum

„Emlékek. Szépek és szomorúak. Öröm és bánat kíséri életünket.
Jó vagy rossz emlék, emlékezni kell. Emlékezünk a múltra, élünk a jelenben és tervezzük a jövőt.
Múlt nélkül nincs jövő.”

A Balázs Elemér Groupot 2000-ben alapította Balázs Elemér, a nemzetközileg is széles körben elismert és keresett jazz-dobos.
A zenekar – amelynek tagjai a magyar jazz élvonalához tartoznak – megalakulása óta jelentős hazai eredményeket ért el (pl.: Fonogram-díj, 2005), továbbá nagy sikerrel szerepelt több tekintélyes európai jazzfesztiválon is.
A Group kiemelkedően egyéni hangzásvilágot alakított ki – ennek legfőbb jellemzői a dallamközpontúság és a különleges ritmika, amelyeket a férfi- és női hang érdekes kontrasztja tesz még színesebbé.
Muzsikájuk rendkívül változatos, ami abból fakad, hogy szívesen kalandoznak a különböző stílusok világában (etno vagy régi zene), és a legkülönbözőbb kultúrákból merítenek inspirációt.

A Balázs Elemér Group – az öt nagy sikerű CD után – egy újabb albumot jelentet meg Memories címmel (X-Produkció), kiadásában.

A zenekar tagjai: Balázs Elemér – dob | Czibere József – ütőhangszerek | Balázs József – keyboard | Lamm Dávid – gitár | Soós Márton – nagybőgő | Hajdu Klára – ének | Winand Gábor –ének

Jegyár: 3000 Ft

december 15., kedd
Nefelejcs-bérlet

Helyszín: Teátrum
Időpont: 9.30–13.30

9.30–11.00 „Zöld-nap”
Körülnézünk a környezetünkben, és megvizsgáljuk, mit is tehet egy gyermek annak védelméért.
Ezen a napon:
– zöldségszobrot gyártunk
– újrahasznosítjuk a papírt
– hulladékokból használati tárgyakat készítünk

11.00–12.00 Alma koncert
A koncert során az – egyedi stílusú etnozenét játszó – együttes improvizatív módon kezeli a táncos-zenés együttlétet: a gyermekek aktív részesei és formálói lehetnek a sok vidámsággal fűszerezett műsornak.
Sikerük kulcsa a gyermeklelket megérintő őszinteségben, a „nevető-” és „táncizmokat” egyaránt megmozgató képességükben rejlik. Dalaik olyan ismert költők verseit veszik alapul, mint Gazdag Erzsi, Kányádi Sándor, Romhányi József, Weöres Sándor vagy éppen Zelk Zoltán.
Szeretettel várunk minden dalolni, kacagni és táncolni vágyó gyermeket, valamint gyermeklelkű felnőttet!

12.00–13.30 „Zöld-nap”
Körülnézünk a környezetünkben, és megvizsgáljuk, mit is tehet egy gyermek annak védelméért.
Ezen a napon:
– zöldségszobrot gyártunk
– újrahasznosítjuk a papírt
– hulladékokból használati tárgyakat készítünk

december 19., szombat

Karácsonyi ünnep

Helyszín: Teátrum
Időpont: 10.00–17.00

Készülj velünk a Karácsonyra! Mézeskalácsot sütünk, karácsonyi üdvözlőlapokat készítünk, tűzzománcozunk. A karácsonyi hangulatról az Alma zenekar gondoskodik.

10.00–11.00 Lépegető – Élőzenés tündértáncház

10.00–16.00 Baba Bú-Jó – Játszóház kicsiknek
A játék, a játszani tudás velünk született képesség, amelyet a mai világban gyorsan elfelejtünk, pedig egész életünk során szükségünk van rá. Az értékes játék tanulható és tanítható.
A Baba Bú-Jó-ban szülők és gyerekek játszanak együtt, olyan játékokat, amelyeket akár otthon is tudnak folytatni közösen.

10.00–16.00 Csiribiri kézműves műhely
Mézeskalácssütés, karácsonyi üdvözlőlapok készítése, tűzzománc

10.00–16.00 Mesés társasjátékok

11.00–12.00 Bölöni Réka és Társulata bemutatja: Tündérbál
A „Csoki koncertek a Haydn Év 2009” keretében.
A tündér: Kacagó Katalin születésnapját ünnepli. Meghívta az óriást: Erős Pistát, a törpéket: Sándort, Józsefet és Benedeket, de még a boszorkányt is: Morgó Margót. Milyen lesz a tündérbál? Majd kiderül!
A mesevilág klasszikus figurái J. Haydn remekeinek kíséretében jelennek meg. A mesejáték létrehozásakor az elsődleges szempont a kicsinyek figyelemfelkeltése és komolyzenéhez való szoktatása volt.
Szereplők: Bölöni Réka | Petus B. Júlia | Bölöni Melinda | Májer Anna
Írta: Bölöni Réka
Közreműködik: Color Quartet
További információ: www.haydn-2009.hu, www.klassz.org
Partner: Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Iroda

13.00–14.00 Mesekör: Az ördög három aranyhajszála – dramatikus feldolgozás

16.00–17.00 Alma-klub
Vendég: Benk Angéla és Szabó Gábor – néptáncos pár: néptáncról néptáncot gyermekeknek

Jegyárak: Gyerekjegy: 600 Ft | Felnőttjegy: 800 Ft | Családi jegy: 2000 Ft

december 20., vasárnap
Bolyki Brothers: Power - Karácsonyi lemezbemutató koncert

Helyszín: Teátrum
Időpont: 20.00

Az ebben az évben Prima-díjjal kitüntetett a cappella együttes idén is várja karácsonyi koncertre hűséges régi és leendő új rajongóit. A műsoron – a nagy BB-klasszikus számok mellett – a 2009-ben elkészített, és karácsonyra a boltokba kerülő Power című album dalai hallhatóak.
Többek között olyan különlegességek is, mint a Paganini-féle Moto Perpetuo – a hegedűvirtuóz ifj. Lendvai Csócsi Józseffel, vagy a 23. zsoltár Bársony Bálinttal, illetve vadonatúj karácsonyi dalok!
A Bolyki Brothers humoros és tartalmas muzsikáját egy nemzetközi zsűri első díjjal jutalmazta, azon megtisztelő elismerés mellett, miszerint az együttes saját kategóriát jelent az a cappella világában. Műsorukat Európa, USA és Kína nagy színpadairól élvezi, és érti a közönség.
A Bolyki Brothers tagjai: Bolyki András – bariton | Havas Lajos – tenor | Bolyki László – basszus | Bolyki Balázs – kontratenor
www.bolyki.hu

Jegyár: 4900 Ft

december 22., kedd
Karácsonyi koncert - Ferenczi György és a Rackajam, Bognár Szilvia és zenekara

Helyszín: Teátrum
Időpont: 20.00

Bognár Szilvia népdalénekest számtalan együttes előadójaként, vendégeként hallhattuk már – az Anima Sound Systemtől kezdve a Sebő együttesen és a Makámon át a Szájról szájra produkcióig: hogy csak a legjelentősebbeket említsük. Saját világzenei formációját a hazai jazz, népzenei, illetve világzenei produkciók neves előadóiból hívta életre 2006-ban. Két eddigi albumuk (Ének őrzi az időt; Semmicske énekek) után idén, a Gryllus Kiadó karácsonyi sorozatában jelenik meg Harang csendül című kislemezük. A népdalfeldolgozások mellé ezúttal Ady Endre és Rainer Maria Rilke megkapó költeményei kerültek.
A koncerten e három album legszebb dalai csendülnek majd fel: magyar népdalok és versek – karöltve a csuvasok rokondicsérő költészetével, a cseremiszek finom, könnyedén táncos dallamaival, továbbá a bolgárok hegyek között hasító, messze hangzó énekével.
Szereplők: Bognár Szilvia – ének | Bede Péter – szaxofon | Gerzson János – oud, gitár | Gyulai Csaba – ütőhangszerek | Pál István „Szalonna” – hegedű | Rácz Krisztián – gitár | Thurnay Balázs – bolgár kaval, furulya
Zeneszerző: Kovács Zoltán – nagybőgő, basszusgitár

A fúziós zenét játszó Rackajam 2005-től dolgozik együtt Ferenczi György virtuóz szájharmonikás énekessel, hegedűssel. A Csárdafunk című lemez után a csapat újabb fontos állomása a csakhamar aranylemezzé lett Ferenczi-Petőfi album (Hangzó Helikon) volt – ahogy Lackfi János mondaná –, a maga dübörögő, irgalmatlan, megalkuvást nem ismerő bluesos-rockos, kőkemény Sándorával. A lemez erdélyi bemutatója alkalmával készült a Petőfilm, Bordos Anikó rendezésében, majd folytatásképpen – 2007-ben – a Milyen lárma?! című album.
Valamennyiből válogatva – saját nóták mellett – Petőfi Sándor, Radnóti Miklós, Weöres Sándor verseire írott dalokat is élvezhet majd a hallgatóság.
Ferenczi György – ének, szájharmonika, hegedű | Apáti Ádám – szájzongora, ének | Pintér Zsolt – mandolin, ének | Kormos Levente – gitár, ének | Jankó Miklós – cajon, ének | Bizják Gábor – kürt, ének | Bársony Bálint – szaxofon, ének

Jegyár: 2500/3000 Ft

december 26., szombat
Keringő Est – Vienna Strauss Orchestra Edvin Marton vezényletével

Időpont: 20.30
Helyszín: Teátrum

Első ízben jön Magyarországra az eredeti Vienna Strauss Orchestra, amely Edvin Marton vezényletével kétfelvonásos koncertet ad több helyszínen – Magyarországon. December 26-án –Budapesten – a Millenáris Teátrum ad otthont a produkciónak. Az előadás első felvonásában felcsendülnek Mozart legismertebb művei, míg a másodikban a legnépszerűbb Strauss-keringők hallhatóak.
2009 decemberétől 2010 december végéig az együttes koncertmestere Edvin Marton, aki ezt a lehetőséget nem csupán az általa használt Stradivari-hegedűnek, hanem kiemelkedő hegedűjátékának is köszönheti. Összesen több mint 60 koncertet adnak majd az elkövetkezendő egy évben – számos országban: Európában és a tengerentúlon is. A látványos koncerten fellép a Blau Donau balett is, még érdekesebbé téve az estet.

Jegyár: 10 900 Ft /12 900 Ft / 15 900 Ft

december 27., vasárnap
VERS+ZENE=ÉLET
Verséneklő koncert

Helyszín: Teátrum
Időpont: 19.00

Temetni a verset? Azt próbálja meg valaki! Hiszen dübörög – jobban, mint valaha! Pörgetik-forgatják, pengetik, éneklik rockerek és népzenészek, DJ-k és rapperek, popbandák és alternatív zenekarok. 
Sivít és robban és becsapódik a vers, mint egy háborús filmben a lövedékek, mi pedig ámulva kalandozunk a vele párhuzamos világok Mátrix-rendszerében. Ezen az estén a zene diadalmasan kipattan a költészetből, amely az őskortól fogva benne bujkál. Fiatal bandák és virtuóz veteránok tűzijátéka tölti be az estét!
Közreműködnek:
Balogh Kálmán
Bársony Bálint és a Juhász Attila Jazz Quartet
Bognár Szilvia és Zenekara
Both Miklós és a Napra Zenekar
Deák téri Evangélikus Gimnázium kórusa – karnagy: Bence Gábor
Colorstar
Csík Zenekar
Ferenczi György és a Rackajam
Frenk
Heaven Street Seven
Kaláka
Kosbor
Lovasi András
Lackfi János
Máté Gábor
Misztrál
Palya  Bea
Pannonia All Stars Ska Orchestra
Quimby
Republic
Sebestyén Márta
Szalóki Ági
Vujicsics – Söndörgő

Jegyár: 3000/3500 Ft

december 28., hétfő
Szilveszteri mulatság

Helyszín: Teátrum
Időpont: 10.00–17.00

Szilveszterezz a Millenárison! Lesz „buli”: tánc, zene, koccintás, játékok, ügyességi verseny, kézműveskedés – szilveszteri maskurát, koktélt és szerencsesütit készítünk. Az újévet pedig a  Kaláka együttessel várjuk együtt.

10.00–11.00 Lépegető – Tündértáncház

10.00–16.00 Baba Bú-Jó – Játszóház kicsiknek
A játék, a játszani tudás velünk született képesség, amelyet a mai világban gyorsan elfelejtünk, pedig egész életünk során szükségünk van rá. Az értékes játék tanulható és tanítható.
A Baba Bú-Jó-ban szülők és gyerekek játszanak együtt, olyan játékokat, amelyeket akár otthon is tudnak folytatni közösen.

10.00–16.00 Csiribiri kézműves műhely
Szilveszteri maskurák gyártása papírból, textilből. Koktélkészítés, újévi szerencsesüti-sütés

12.00 „Éjféli koccintás”

12.00–16.00 Bulis drámajátékok mindenkinek
Táncolás újságpapíron, ügyességi versenyek, boszorkányos játékok
A bulit vezeti: Apró Színház

16.00–17.00 A Kaláka együttes koncertje
A Kaláka komoly jubileumot, fennállásának negyvenedik évfordulóját ünnepelte 2009-ben. Az év egyik utolsó koncertje is ennek jegyében telik: elhangzanak olyan dalok, amelyeket a Millenáris mostani gyermekközönségének nagyszülei is talán már fiatalkorukból ismernek. De lesznek itt legújabb szerzemények is: népdalok Gryllus Vilmos 4. Daloskönyvéből és a Kaláka–Kányádi gyerekalbum új dalai.

Jegyárak: Gyerekjegy: 600 Ft | Felnőttjegy: 800 Ft | Családi jegy: 2000 Ft

december 30., szerda
Csík Zenekar Előszilveszter - Óévbúcsúztató mulatság a Csík Zenekarral és vendégeivel

Helyszín: Teátrum
Időpont: 19.00

Sok éve kedves hagyomány a Csík zenekar életében, hogy az év utolsó előtti napján Óévbúcsúztató mulatságot tart. Ez egyfajta ünnep, ami a munkával eltelt év eredményeit, sikereit, a közönség szeretetét üdvözli. Ezért mindig olyan mulatságot rendezünk, olyan vendégművészeket hívunk, ami nemcsak a közönségnek, hanem a zenekarnak is ajándék. Az idei alkalommal is neves vendégeink lesznek, úgymint Presser GáborDresch Mihály, Kiss Tibor, a Dűvő Zenekar, a Hot Club of Hungary és természetesen a kedves közönség, aki velünk együtt mulatva búcsúztatja az Óévet.
Az együttes tagjai: Barcza Zsolt – cimbalom, harmonika | Bartók József – bőgő | Csík János – hegedű, ének | Kunos Tamás – brácsa | Majorosi Marianna – ének | Makó Péter – fúvós | Szabó Attila – gitár, hegedű
Vendégek: Presser Gábor | Dresch Mihály | Dűvő Zenekar | Hot Club of Hungary
Házigazda: Gulyás László

Jegyár: 4000/4500 Ft

minden kedden- december 22-ig
Ringató-bérlet
Vedd ölbe, ringasd, énekelj!
Kisgyermekkori zenei nevelés

Helyszín: Teátrum Hajó
Időpont: 9.30, 10.15 és 11.00

Szeretettel várunk a Ringatóra minden olyan anyukát, apukát, nagyszülőt, aki szívesen énekel és játszik együtt a kicsikkel – oldott, vidám légkörben. Jöjjön el, aki maga is úgy érzi: fontos az, hogy a művészet eszközeivel neveljünk, aki szívesen énekel, bővíti dalkincsét, vagy éppen önmaga bátortalan az éneklésben és segítségre – vagy az énekléssel kapcsolatban kialakult gátlásainak feloldására – vágyik egy közösségben!

5 alkalomra szóló bérlet: 3000 Ft | Alkalmankénti jegyár: 700 Ft | Kombinált jegy, amellyel az aznapi gyermekbérletes előadást is meg lehet tekinteni: 1000 Ft | 3 év alatt ingyenes

november 28. – december 19.
Adventi játékgyűjtési akció
Segíts, hogy segíthessünk!

Helyszín: C épület aula
Nyitva: hétfő-péntek: 9.00–17.00, vasárnap: 10.00–18.00
Szombatonként gyermekprogramok alkalmával: 10.00–17.00 a Teátrumban

Adventi játékgyűjtési akciót szervezünk Advent négy hétvégéjén keresztül – november 28-tól december 19-ig – a megyei gyermekotthonokban, illetve nevelőszülőknél élő gyermekek támogatására. Segíts, hogy segíthessünk!
A kezdeményezés célja, hogy megajándékozzuk azokat a rászoruló gyermekeket és családokat, akiknek egyébként nem kerülne ajándék a karácsonyfa alá.
Hogyha sok otthon a felesleges játékod, és akad olyan is, amelyiknek semmi hasznát sem veszed, hozd el a Millenárisra! A helyszínre érkező adományokat eljuttatjuk a rászorulóknak.
A gyűjtést és a beérkezett ajándékok szétosztását a Millenáris koordinálja.

december 31.
Pesti-Est Szilveszter
Teátrum


Kiállítás
december 6.-ig

 „… hogy a fal adja a másikat!”
Csoportos kiállítás a Dessin Design szervezésében.
Helyszín: Teátrum – Piros-Fekete Galéria
Kurátor: Gábor Judit – Dessin Design
A kiállítás létrejöttében közreműködött: Molnár Judit – Instore, Outdoor Media & Promotions Manager
Megtekinthető: hétfő kivételével naponta 11.00 és 19.00 óra között

Kiállító művészek: Albert Ádám | Babinszky Csilla | Csikós Péter | Csordás Zoltán | Gábor Imre | Hidvégi Éva | Július Gyula | Kentaur | Lévay Jenő | Orlai Balázs | Rácmolnár Sándor | Szabics Ágnes

12 művész, 12 tér, 1 technika. A „…hogy a fal adja a másikat!”  című kiállításon a más-más művészi határterületről érkező alkotók ugyanazt a feladatot kapták: tervezzenek egy adott tér falára egyedi falmatricákat. Az így létrejött művek sajátossága a térrel való egység, ahol a mű nem falra akasztott, hanem falra ragasztott kép, az interieur szerves része. A művek egyediségét nem csupán a különleges terek határozzák meg: az alkotók egyéni látásmódjukkal, saját vizuális területükről hozott művészeti nyelvvel, tizenkét teljesen különböző stílusban oldották meg a feladatot.
A kiállítás azt az örök vágyat próbálja meg újraéleszteni, hogyan lehet használni, alkalmazni, bevinni, kivinni, megmutatni a művészetet.
Installáció: Dessin Design
A kiállítás megtekintése díjtalan!
Szervező: Dessin Design
Főtámogató: ILM
Támogatók: Pesti est, Reddot, Corbis, Inspirál.hu

december 10. – január 31.
Mozgás ’09
Művészet a tudomány határán

Helyszín: Pixel Galéria
Megtekinthető: szerda-péntek: 9.00–17.00, szombat-vasárnap: 10.00-18.00
Megnyitó: december 10.
Kinetikus művészeti kiállítássorozat a Millenárison a RadaR – Európai Kortárs Művészetért Egyesület közreműködésével. A rendezvény célja a mai tudományos, technikai és ipari eredmények, technológiák és eszközök teremtő, művészi felhasználásának bemutatása és szerepeltetése a vizuális kultúrában.

2010. január 31-ig
CSI: Az interaktív kiállítás
Legyél te is helyszínelő!

Helyszín: G épület – Fogadó
Nyitva tartás: A kiállítás december 24-én kívül mindennap nyitva tart reggel 10 órától este 20 óráig.           
A kiállításra való belépés mindennap 19.15 óráig lehetséges.
Te vagy a nyomozó:
Vizsgáld meg a tényeket, és találj rá a válaszokra!
A CSI: Az interaktív kiállítás minden érzékszervre hat, és betekintést nyújt a bűnügyi helyszínelés világába. Úgy alkották meg, hogy a nagyközönséget megismertesse a törvényszéki nyomozás folyamatával, eljárásaival és technológiáival. A kiállításon a látogatók „valódi tetthelyen” helyszínelhetnek, videofelvételek segítségével működhetnek együtt a népszerű tévéműsorban szereplő kedvenc karaktereikkel, valamint igazi törvényszéki szakértőkkel.
A kiállítás célja:
• a kritikai gondolkodás fejlesztése a törvényszéki nyomozás, a tudományos vizsgálódás és a technológia segítségével;
• a törvényszéki tudományok legfrissebb fejleményeinek megismertetése a nagyközönséggel.

Jegyárak:
Hétköznap (10.00–15.00) Hétköznap (15.00–20.00) Hétvége
Teljes ár: 1900 / 2500 / 3500
Kedvezményes: 1500 / 1900 / 2500
Csoport: 1250 / 1500 / 2500
A kiállítást 12 éves kornál idősebb látogatók számára állították össze!

A világ érdekes!
Csodák Palotája

Helyszín: D épület
Haladóknak
Decemberi nyitva tartás:
December 19. szombat Munkanap 10.00–18.00
December 20. vasárnap   10.00–18.00
December 21. hétfő téli szünet 10.00–18.00
December 22. kedd téli szünet 10.00–18.00
December 23. szerda téli szünet 10.00–18.00
December 24. csütörtök Karácsony ZÁRVA
December 25. péntek Karácsony ZÁRVA
December 26. szombat Karácsony ZÁRVA
December 27. vasárnap téli szünet 10.00–18.00
December 28. hétfő téli szünet 10.00–18.00
December 29. kedd téli szünet 10.00–18.00
December 30. szerda téli szünet 10.00–18.00
December 31. csütörtök Szilveszter ZÁRVA
Január 1. péntek   ZÁRVA
A világ érdekes! Látványos, szórakoztató, közérthető és átélhető módon mutatjuk be a természet törvényeit, a fizika csodálatos és meghökkentő világát – nem csak gyerekeknek.
Interaktív tudományos kiállításunk feledhetetlen élményt nyújt az egész családnak.

Közlekedés földön, sínen, levegőben.
Meglepő élményekben lesz részük a hozzánk látogatóknak:
Hogyan lehet felemelni egy kézzel a mi autónkat? Mitől lehet interaktív egy terepasztal? Lehet „simán” gurulni egy olyan járgánnyal, amelynek egyetlen kereke sem kerek? Ki lesz a nyertes a helyben álló gokartok versenyében? Sikerül végigmenni a pályán a legújabb generációs autó-szimulátorral?
És aki igazán bátor, kerekezhet a monociklin, vagy átsétálhat az önmaga által épített hídon.
Az Öveges teremben folytatódnak az izgalmas, látványos fizikai kísérletek, amelyekkel látogatóink elmélyíthetik a kiállításon szerzett ismereteket. 

Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
10.00-10.30 Elektromosság Hőtan Elektromosság Hőtan Mechanika  
11.00-11.30: Fizika show
12.30: Töltődj fel!
13.00-13.30: Fizika show
14.30: Töltődj fel!
15.00: Bűvészbemutató
16.30: Töltődj fel!
17.00-17.30: Fizika show

11.30-11.45 
Töltődj fel! – interaktív bemutató a földszinten 
12.00-12.30 Mechanika 
Mechanika Hőtan Elektromosság Elektromosság 

13.30-13.45 
Töltődj fel! – interaktív bemutató a földszinten 
14.00-14.30 Hőtan Elektromosság Mechanika Mechanika  Hőtan 

15.30-15.45 
Töltődj fel! – interaktív bemutató a földszinten 
16.00-16.30 Fizika show Fizika show Fizika show Fizika show Fizika show 
A változtatás jogát fenntartjuk.

Előadóink a hónapban: Berze Noémi | Berzi Zoltán | Kiss Csaba | Korán Péter | Kovács Norbert | Pataki Attila | Zsiros Róbert László

Részletes információk a honlapunkon: www.csodakpalotaja.hu

Felnőttjegy: 1350 Ft
Családi jegy: 3800 Ft
Csoportos felnőttjegy: 1250 Ft
Gyermek- és ifjúsági jegy: 1100 Ft
Iskolai csoportos jegy: 880 Ft
65 év alatti nyugdíjas: 1100 Ft

december 30., szerda
Hagyományosan rendhagyó évzáró a Csodák Palotájában

11.00 Kaláka koncert
12.30 Töltődj fel! Hajmeresztő elektromos bemutató
13.00 Szilveszteri készülődések fizikus módra
14.30 Töltődj fel! Hajmeresztő elektromos bemutató
15.00 Szilveszteri bűvölő – Molnár Gergely bűvésszel
16.30 Show-szóró – show-ról show-ra fizika
17.30 Töltődj fel! Hajmeresztő elektromos bemutató

A Csodák Palotájába váltott belépőjegyekkel megtekinthetők az előadások!

Jövő Iskolája
Jövő Iskolája foglalkozások
A Jövő Iskolája foglalkozásain ingyenesen vehetnek részt a ZöldPont – élhető város a Millenárison című kiállítást látogató általános és középiskolás csoportok!
Húsz különböző foglalkozás közül előzetes bejelentkezéssel lehet választani. A kooperatív csoportmunkában, a drámapedagógia eszköztárával feldolgozott kilencvenperces cselekedtető foglalkozásokon az élményt jelentő játékos tanulásra, a gondolkodás és a kreativitás fejlesztésére helyezzük a hangsúlyt. A NAT-nak megfelelő célokat és műveltségi területeket dolgozzuk fel az alábbi tantárgyak keretében: biológia, földrajz, magyar nyelv és irodalom, technika, informatika, vizuális nevelés – a legkorszerűbb digitális technikák alkalmazásával.
Klikkelj a www.millenaris.hu/jovoiskolaja címre, nyisd meg a Foglalkozások címsort, válassz a NAT műveltségi területeinek megfelelő, a kerettanterv követelményeihez maximálisan igazodó foglalkozást!

december 5–6.
Adventi Bolhapiac a Millenárison

Helyszín: Park
Időpont: 12.00–18.00

Idén már második alkalommal rendezzük meg az adventi bolhapiacot.
4-6 fős kreatív, alkotó csapatok jelentkezését várjuk! Társuljatok – hozzátok létre saját vállalkozásotokat egy alkalomra, vagy akár hosszú távra is!
Saját készítésű tárgyaidat, megunt játékaidat, könyveidet értékesítheted, vagy elcserélheted az adventi bolhapiacon!
December 5-én a 10-14 éves korosztály termékei, december 6-án pedig a 14-18 éves korosztály árui kerülnek terítékre!
Részletek a www.millenaris.hu honlapon.

december 5., 6., 12., 13., 19., 20. szombat–vasárnap
Adventi készülődés

Helyszín: B épület – Jövő Háza Kiállítás
Időpont: 12.00–17.00

A Jövő Háza Kiállításon hétvégenként családi játszóház – adventi hangulatban!
Az adventi készülődések során a várakozás pillanatait együtt, tevékenyen élhetjük meg.
A legértékesebb ajándékok azok, amelyeket saját kezűleg készítünk el szüleinknek, barátainknak. Miközben fúrunk, faragunk, ragasztunk és hajtogatunk, megismerkedhetünk a digitális művészetekkel: filmet vagy hangjátékot rögzítünk, napról napra közelebb kerülünk az ünnephez.
Elfelejtjük a hétköznapok rohanását, a különórák és leckeírások fárasztó pillanatait.
Díszbe öltöztetjük a szívünket, s így tekintünk vissza az elmúlt évünkre. Megtanuljuk, hogyan ünnepeljünk, és felkutatjuk, mitől válik egy-egy pillanat ünnepivé. Az irodalom, zene és filmek segítségével régi idők karácsonyaiba kapunk bepillantást. Színes kultúrtörténeti utazáson veszünk részt.

Részvételi díj: 3000 Ft/nap/fő (háromszori étkezéssel)

május 15. – december 30.
ZöldPont – élhető város a Millenárison

Helyszín: B épület – Jövő Háza Kiállítás
Nyitva tartás: szerda-péntek: 9.00–17.00, szombat-vasárnap: 10.00–18.00
Interaktív, tudományos, környezettudatos kiállítás a Millenáris B csarnokában
Minden, amit a környezetvédelemről és az ökoszemléletről tudni szeretnél!
Indiana Jones, MegaJenga, szélerőmű, mobil meteorológiai mérőállomás, és sok érdekes további játék, valamint tartalom a Jövő Háza Kiállításon! Játék, élmény, tudomány és ajándék minden látogatónak!

Jegyárak:
Felnőttjegy: 1200 Ft
Családi jegy (nagycsaládos igazolvánnyal vagy max. 6 fő, ebből 2 felnőtt): 3400 Ft
Csoportos felnőttjegy (min. 4 fő): 1100 Ft
Gyermek- és ifjúsági jegy (diákigazolvánnyal): 1000 Ft
Iskolai csoportos jegy (előzetes bejelentkezéssel 15 fő felett): 800 Ft
65 év alatti nyugdíjas (nyugdíjas igazolvánnyal): 1000 Ft

december 17., 10.00
Hajnal – Ismeretterjesztő mesejáték a szelektív hulladékgyűjtésről
Helyszín: Cafe Future

A Hajnal című ismeretterjesztő színdarab a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsíti a legkisebbek körében – az ÖKO-Pannon Kht. oktatóprogramjának keretében. Az interaktív színdarabot a Maskara Társulat négy hivatásos, fiatal színésze adja elő, akik 60 perc alatt többször cserélnek jelmezt és szerepet. A darab főszereplője Hajnalka, aki ÖKO Panna és ÖKO Palkó segítségével keresi a választ arra, hogyan menthetők meg környezetünk értékei. A végső megoldás többek között a szelektív hulladékgyűjtésben rejlik.

december 13., vasárnap
AZ EMBERI JOGOK VILÁGNAPJA

Biztosan tudod, hogy mit ünnepeltek 1948. december 6-án a világban! Arról hallottál már, hogy négy nappal később fogadta el és adta ki az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szervezete) az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát? Ezért lett ez a nap az Emberi Jogok Világnapja.
De vajon melyek azok az emberi jogok? Egyáltalán, mi az ENSZ? És mi az, hogy nyilatkozat?
Ezekre és más kapcsolódó kérdésekre kereshetjük együtt a válaszokat, amennyiben részt veszel a Jövő Háza Kiállításon megrendezésre kerülő családi játszónapon. Utánanézünk az alapvető emberi jogoknak. Logókat (szimbólumokat) tervezünk az egyes jogokhoz, annak érdekében, hogy minél könnyebben megjegyezhetők legyenek. Készítünk egy kisfilmet, amelyben elmondhatod, melyik jog számodra a legfontosabb, és miért. Megismerkedünk a diákönkormányzatok működési elveivel, feladataival, hatókörével. Kipróbálhatod magad – egy tanítás nélküli iskolanap programjának megtervezésében – mint diákönkormányzati vezető!
A játék során a digitális formában készült anyagokat (a kisfilmeket és a logót) közös filmmé vágjuk össze, amelyet később ismerőseidnek is megmutathatsz az interneten!

Forrás és további információ: www.millenaris.hu