Főkép Miközben a tévé képernyőjén Horatio Caine egyre ráncosabb fejjel kergeti a gyilkosokat, addig a könyvekben kortalan hősként teszi ugyanezt. Másik eltérés, hogy itt talán kevesebb a frappáns reklám előtti beszólás – de ez legyen a legnagyobb probléma a CSI: Miami regényekkel kapcsolatban.
 
A tévéfilm-sorozat időrendjét figyelembe véve valahol az ötödik-hatodik évadban járunk, hiszen Alexx még ott van a boncteremben, de Natalia Boa Vista már helyszínel, Marisol pedig halott (ez utóbbi ugyebár a negyedik évad utolsó előtti részében történt).
 
Amikor a könyvsorozat 2005-ben magyarul is elindul, még fura volt, hogy olyan CSI ügyekről olvasok, amelyek NEM kerülnek képernyőre.
Bár időnként úgy éreztem, egyes történetek vannak annyira jók és látványosak, hogy a rajongók szeme elé kerüljenek – mivel azonban a producerek ezt másként gondolják, erre úgy tűnik, feleslegesen várok.
 
Például a mostani Vágd és fuss! című kötet (megjegyzem a címválasztás  nem egészen világos számomra) egyszerre három gyilkossággal indít, amelyek alaposan próbára teszik a helyszínelőket.
 
Mert hiába a csúcsmodern felszerelés, ha a gyanúsítottak össze-vissza hazudoznak, lehetséges tettesekből pedig a szükségesnél jóval több van.
Ilyenkor nincs más hátra, elő a jól bevált rendőrmódszerrel: mindenkit kikérdeznek, s minden állítást ellenőriznek. Ahol a kettő nem egyezik, ott újra elő a kérdésekkel, illetve még egyszer előveszik a bizonyítékokat.
 
Mondjuk egy hőlégballon és egy naphal(!) nem túl beszédes kimúltában, ráadásul méretük miatt nemcsak a helyet foglalják, hanem a szokásosnál több idő, illetve a kéttonnás hal esetében szakértelem is szükséges a vizsgálódáshoz.
 
A végkifejlet azért egy pillanatig sem lehet kétséges a sorozat kedvelői számára, hiszen eddig nem volt példa megoldatlan ügyre, ezért igazából csak az oda vezető út kacskaringói jelentenek izgalmakat.
 
Számomra az igazi pluszt – mármint a tévésorozathoz képest – Horatio gondolatai jelentik, mert ezek közelebb hozzák az embert, márpedig az ő személyisége az, amiért figyelem a sorozatot.
Donn Cortez pedig a tőle megszokott módon teszi kellemessé az együtt töltött időt, ezért aztán garantált az egy-két napos szórakozás.