Főkép Anne Rice könyve, valamint a belőle forgatott film óta tudjuk, mennyire megváltoztatja az ember életét, ha vámpírrá válik. Képzeljük el ugyanezt a problémát tinédzserként: se szerelem, se felnőttkor, se semmi. Nem valami vonzó lehetőség.
 
Egy amerikai kisvárosban (hol máshol) él tizenhat éves hősünk (Darren Shan), akiről bevezetésként csak két dolog derül ki: egyrészt vonzódik a pókokhoz, másrészt ő az ügyeletes jófiú, aki igyekszik mindenkinek kedvére tenni.
Steve barátja ezt kihasználva rendre valami zűrös ügybe keveri, aminek többnyire Darren issza meg a levét.
 
Ez eddig nem túl izgalmas. A változás akkor következik be, amikor különös előjelek után elmennek a Rémségek Cirkuszába, ami egyetlen előadást tart városkájukban.
A műsorban valóban ijesztő szörnyek lépnek fel (farkasember, kétgyomrú ember, stb.), de a csúcspontot Mr. Crepsley és hatalmas méretű idomított pókja jelenti. Darren belezúg a pókba, Steve pedig vámpírként azonosítja az előadót.
 
Ettől kezdve semmi sem olyan, mint régen, s kezdetét veszi a legújabb tinédzser-vámpírtörténet…
 
Mit is felejtettem még el? Ja igen, van még egy kis szerelmi szál, egy kis lelkizés, némi gonoszság, titokzatos idegen (Mr. Tiny) – és utalás a folytatásra.
No meg a 12-es besorolást, ami garantálja, hogy a rémségek és borzalmak a lehető legdiszkrétebb formában legyenek jelen a vásznon, elvégre ifjúsági filmről van szó.
 
De ugorjunk vissza egy kicsit az időben. Amikor Darren Shan (az író) utoljára nálunk járt, szóba került, hogy filmre viszik a számára világhírt hozó „Vámpír könyvek”-et. Persze minden részletre kíváncsiak voltunk, de nem tudott túl sokat, fura szereplőkről, szerelmi szálról és más furcsaságokról beszélt.
 
Aztán annak rendje és módja szerint el is felejtettem az egészet, csak akkor jutott az eszembe pár mondta, amikor kijöttem a moziból. Igazat szólt.
 
Most már értem, miért mondta azt, hogy eladta ugyan a filmjogokat, de a többihez nincs köze. A forgatókönyvet mások írták meg, s amennyire ez megítélhető, csak a sorozat az első három kötetét használták fel alapként.
 
Ahová innen eljutunk, az nagyjából megfelel az átlag amerikai moziba járó elvárásainak – és ennyi. Hetven millió dollár ára izgalom kerül elénk, ami manapság már nem is olyan sok, de legalább jó pár trükk-felvételre futotta belőle.
Legjobban a suhanás tetszett, a vámpírok felgyorsult helyváltoztatása – ez valóban látványos.
 
A szörnyek között van, ami jó (Evra) és van, ami kevésbé tetszett (a farkasember mondjuk), valamint a záró giga-mega pofozkodáson még dolgozhattak volna egy kicsit. Ja meg a törpéken is (így olyan, mintha valaki kreatív ötletelés helyett Gollamfigurával érkezett volna a stúdióba).
 
Szóval nem egy nagy pukkanás, egyszeri szórakozás, amiből legfeljebb Salma Hayek szőrős arca (szegénykém szakállas nőt játszik), pár humoros beszólás és egy méretes pók marad meg az ember memóriájában.
A szereplők közül a Mr. Tallt alakító Ken Watanabe tetszett, a többiek olyan jó közepesek, s szokás szerint a rosszfiú (Josh Hutcherson) sokkal hitelesebb, mint a lelkiző főhős (Chris Massoglia).
 
Az igazi gondok akkor kezdődnek, ha a moziba betérő előzetesen olvasta a könyveket. Aki nem ismeri a történetet, az itt hagyja abba az olvasást, s így nem értesül semmiről sem idő előtt, ugyanis most tartalmat tárgyaló rész következik.
 
A megítélésem szerint legdurvább átalakítás (természetesen az ízig-vérig angol sztori amerikanizálását leszámítva) Mr. Tiny szerepe.
A sorozat szellemiségéhez szerintem annyira nem illik ez a dagadt figura, hogy szinte már fáj, s azt sem tartom jó ötletnek, hogy ennyit beszél, s ott van szinte minden fontosabb jelentben.
 
Nem értem továbbá, hogy miért kellett Darren barátját (Steve) előtérbe helyezni, mivel így a történet idő előtt az ő párharcuk felé tolódott el, alig maradt idő, hogy Darren megismerkedjen képességeivel (a valóságban ugye ez évekig tartott – és még mindig csak a félvámpírságról beszélünk!).
 
Logikailag furának tartom, hogy miközben viszonylag hamar értesülünk egy, a vérszipolyok által megölt vámpír haláláról, a végén úgy állítódik be, mintha a bekövetkező háború, Shan és mestere lelkén száradna.
 
A szerelmi szállal sem vagyok kibékülve, de nem folytatom. Aki a sorozat hangulatát keresi a moziban, szerintem csalódni fog.
 
Mivel a film bemutatója október 22-én lesz szerte a világon, legkorábban egy hónap múlva tudjuk meg, lesz-e második rész vagy sem.