FőképAz októberi estet Nagy János kisebbik formációja, a Nagy János Trió kezdi, amely a zenekarvezető szerzeményeit szólaltatja meg. A zenekar muzsikáját a három hangszer, a zongora, a dob és a bőgő magas színvonalú kommunikációja, különleges játéka teszi egyedülállóvá.
Az est második részében a zongorista nagyobbik együttese, a 2008-ban zenekari létszámcsökkentésen átesett, de még így is tizenöt tagú Free Style Chamber Orchestra hangjai töltik be a Fesztivál Színházat.

Az idén fennállásának ötödik évfordulóját ünneplő Free Style Chamber Orchestra a jazzrock és a klasszikus hangzás fúzióján működő kamaraegyüttes, melyben a crossover hangzás érdekében – Nagy János szavaival élve – a zenészek nem kényszerülnek kompromisszumra. A nevében is rejlő szabadság a színpadról is vissza-visszaköszön, a tizenöt tag közös célja a határok és klisék nélküli élvezetes, színvonalas zenélés, ötvözve az európai kortárs improvizatív zenekultúra és a szimfonikus megszólalás jegyeit. A zenekar így sajátos hangvételben viszi tovább a Bartók-hagyományt, a kamaraszimfonikus hangzást improvizációkkal és magyar népzenei alapokkal kapcsolja össze.

A két zenekar közötti „kapocs”, Nagy János a Zeneművészeti Főiskolán szerzett diplomát 1994-ben jazz-zongoraszakon, majd’ egy évtizeddel később pedig a zeneszerzés-hangszerelés szakot is elvégezte. Számos formációban közreműködött, ezekkel számos hazai és nemzetközi díjat nyert, de saját formációjával, a Free Style Chamber Orchestrával is elismerést aratott: a zenekar 2006-ban az első budapesti Fringe Fesztivál szakmai fődíjasa lett.

Az októberi koncert apropója az együttes ötéves jubileuma, melyre az állandó vendégen, a tekerőlanton játszó Szerényi Bélán kívül két kiváló művész, Gereben Zita (ének) és Istvánfi Balázs (duda) is elfogadta a meghívást. Közreműködésükkel a zenekar több új kompozíció ősbemutatójával is készül, illetve Istvánfi Balázs darabjainak átiratai is ez alkalommal csendülnek föl először – jazzélményt ígérve, minden tekintetben.

HÉTFŐ ESTI JAZZ
A Nagy János Trió és az új Free Style Chamber Orchestra

2009. október 19., hétfő 19.30
Művészetek Palotája
Fesztivál Színház

Nagy János – zongora
Szappanos György – basszusgitár
Banai Szilárd – dob
Csonka Gábor – hegedű
Frankie Lato – hegedű
Kalmus Boglárka – hegedű
Kézdy Luca – hegedű
Haraszti Krisztina – brácsa
Kertész Endre – cselló
Kalmus Felicián – cselló
Berdisz Tamás – dob,
Pálhegyi Máté – fuvola
Zsemlye Sándor – szaxofon
Blaskó Mihály – fagott

Vendég:
Gereben Zita – ének
Istvánfi Balázs – duda
Szerényi Béla – tekerőlant

Jegyárak: 1500, 2900, 3600 Ft

Forrás: MÜPA