FőképA 90-es évek eleje aktívan működő zenekar ugyan kevésbé ismert szélesebb körben, munkásságuk értéke mégis megkérdőjelezhetetlen. Míg korábban a kritikusok a Pink Floyd zenei örökségét továbbvivő együttesről beszéltek, mára már őket nevezhetjük befolyásoló tényezőnek, hiszen sok ismert és kevésbé népszerű alakulat kísérletezik a legendás PT-hangzással.

A banda lelke és motorja Steven Wilson énekes-gitáros-dalszerző, aki a zenei világ megteremtéséért egy személyben felelős. A különböző projektekben, számtalan más zenekarban besegítő és producerként is tevékenykedő Wilson ebben a formációban kezdetben pszichedelikus rockot játszott, majd ezen elemeket továbbfejlesztve, mégis megtartva fokozatosan a progresszív rock, az utóbbi lemezeken pedig a metal felé közeledett és közben más irányzatokból is merített.

A Porcupine Tree nagysága abban rejlik, hogy bár elsőre felismerhető, egyéni stílussal rendelkezik, mégis folyamatosan, lemezről lemezre változik, emellett pedig úgy tud progresszív lenni, hogy zenéjén keresztül nem a zenészek virtuozitását hangsúlyozza, sokkal inkább hangulatokat, atmoszférát teremt. A különleges zenét Wilson érzelmekkel teli énekhangja koronázza meg, amellyel az emóciók mellett bölcs gondolatokat is közvetít. A koncerten az együttes vadonatúj, The Incident címre keresztelt lemezét mutatja be, de emellett bizonyára előkerülnek régi klasszikusok is a korábbi lemezekről.

A főzenekar előtt a hasonló stílusban tevékenykedő francia Demians melegíti be a közönséget. Az együttes egy igen erős és kimunkált debütlemezzel jelentkezett tavaly Building an Empire címmel és fel is lépett már hazánkban az Anathema vendégeként.

Jegyár:
elővételben 8500 Ft
aznap: 8900 Ft