Főkép A kicsi gyermekek túl hosszúra nőtt körmöcskéinek vagy hajtincseinek ollóval történő megkurtítása bizony komoly erőpróba mindkét fél számára, hiszen az apróságok saját testük elleni komoly támadásként képesek megélni a jó szándékú beavatkozást, és sokszor még a bilibe/wc-be kakilást is veszteségélmény kíséri.
 
A megpróbáltatások nagycsoport és első osztály tájékán a tejfogak elvesztésével folytatódnak, ennek feldolgozására pedig a nyiladozó értelem nyújtotta fogékonyságot kihasználva kiváló lehetőséget biztosít ez a könyvecske.
 
A lábjegyzet szerint egy prevencióval foglalkozó pedagógus és egy fogorvos együttműködésének szüleménye, vagyis szakszerűségre és gyermekek számára könnyű emészthetőségre egyaránt számíthatunk.
Az előbbit a kiadó néhány szavas tanúsítványa támasztja alá, míg az utóbbit itthon teszteltük.
 
A társadalmi életet élő fogmanócskákat ábrázoló jópofa rajzocskák, valamint a hajtogatós könyvekre jellemző forgatható, kihajtható, húzgálható alkatrészek garantáltan felkeltik az érdeklődését és szemléletesen bővítik a szájüreghez kapcsolódó anatómiai igényű ismereteit azoknak a lurkóknak is, akiket a szövegezés esetleg kevésbé köt le.
 
A játékos külső ellenére ugyanis bőségesen és pontosan kapjuk a fogakra vonatkozó ismereteket ? a felépítésük, az elhelyezkedésük és ápolásuk, a fogváltás miértje és mikéntje egyformán helyet kapott az oldalakon.
Olyan részletességgel, hogy bevallom, bár annak idején vizsgáztam funkcionális anatómiából, így is tanultam pár új dolgot.
 
Semmi meseszerű fognyűvő manócskás mellébeszélés, sztorizgatás. A fogtündér is csak a néprajzi ismereteket bővítő kitekintésben bukkan fel, melyből megtudhatjuk, hogy a világ különböző országaiban mi lesz a helyüket elhagyott fogacskák sorsa.
 
A rengeteg képnek és nyitogatható ábrának köszönhetően már zsengébb oviskorban nyugodtan levehetjük a polcról ezt a kötetet, aztán az életkorral, a gyermek befogadóképességéhez igazodva növekedhet a felolvasott szöveg mennyisége.
 
A célkorosztály rövid véleménye: 6 éves lányom szerint a legjobb a nagy fiúfejből zsinóron kihúzható fog, ami könyvjelzőként is használható, és a fogak kibújásának sorrendjét szemléltető forgatós kerék.
Már alig várja, hogy végre neki is mozogni kezdjenek a fogai, és elkezdhesse gyűjteni őket a könyv mellé járó, aranyos, fog alakú fémdobozkába.
 
Én viszont a természet szörnyű pazarlásának érzem, hogy a féltve őrzött, hibátlan kis gyöngysor pár éven belül mind egy szálig kipotyog, hogy az utána sorjázó fogsorra aztán jóval hosszabb időn és strapán keresztül kelljen vigyázni.