Főkép

Az idei ősz és tél az új utakat évtizedek óta kereső és feltáró, a műfajt átformálni szándékozó jazzművészek jegyében zajlik majd. Minden hónap egy-egy hétfőjén az avantgárd és a multikulturális sokszínűség felé kacsingató stílusok fontos meghatározói lépnek színpadra egy-egy egyedülálló, csak a Müpában hallható produkcióval.

Szeptemberben Grencsó István szaxofonművész nyitja a négyrészes sort, aki az afro-amerikai avantgárd hangszeres zene egyik legelkötelezettebb hazai követője és továbbgondolója. Zenei skálája a szabad improvizációtól a hazai filmzene adaptálásán át egészen a városi popműfajokig, a rapig és a DJ-kultúráig terjednek.

Októberben a billentyűs és zongorista Nagy János mutatja be nagyszabású zenekarának legújabb felállását. A Free Style Chamber Orchestra több fontos szakmai és közönségdíj birtokosa, amely az elmúlt években a szimfonikus kamarazenekari megszólalás és az improvizáció egymásra hangolásának egészen új lehetőségeit csillantotta meg.

A Hétfő esti jazz novemberi fókuszában megjelenő Dresch Mihály szorul a legkevesebb bemutatásra a hazai közönség előtt. Osztatlan és töretlen sikerén hatalmasat lendítettek utóbbi sorlemezei, amelyeket a kritikusok méltán ítéltek addigi stílusa kiteljesedésének, fordulásnak a lírai esztétikum felé. Dresch a magyar jazz egyik Európa-szerte meghatározó, jelképszerű művészévé érett.

Decemberben pedig Dresch Mihály egyik leghitelesebb szellemi és zenei tanítványa, a már saját jogon is autentikus stílussal bíró Tóth Viktor zárja a Müpa hétfő esti jazzsorozatának idei évét. Tóth Viktor nemrég készítette el második olyan lemezét, amelyen a doboknál a világhírű Hamid Drake közreműködik. Az amerikai dobos, „az ütőhangszer Buddhája” elképesztő nyugalommal, hanyag eleganciával fantasztikus szuggesztivitásra, impulzív játékra és energikus teljesítményre képes.

HÉTFŐ ESTI JAZZ
Művészetek Palotája - Fesztivál Színház

Grencsó Real Time Music Kollektiv Plus
2009. szeptember 28. hétfő 19.30

Nagy János Trió és az új Free Style Chamber Orchestra
2009. október 19. hétfő 19.30

Dresch Quartet
2009. november 9. hétfő 19.30

Tóth Viktor Tercett
2009. december 14. hétfő 19.30

Forrás: MÜPA