Főkép Peter F. Hamilton 1993 óta jelentet meg regényeket és kisregényeket, novellái pedig már korábban is olvashatóak voltak a Fear és az Interzone magazinokban, illetve két antológiában. Első tíz regénye kétmilliónál is több példányban kelt el, és a kiadója szerint ő minden idők legolvasottabb brit sci-fi szerzője.
 
A földre hullt sárkány főszereplője a telepesvilágok egyikén született Lawrence Newton, aki gyerekkorától kezdve új világok felfedezéséről álmodozik.
Azonban, lévén apja a konzorcium helyi igazgatótanácsának tagja, rá is hasonló jövő vár, amiért az idősebbik Newton szó szerint bármit hajlandó megtenni. Amikor Lawrence világa összetörik, a fiú úgy dönt, saját kezébe veszi a jövőjét.
 
A Földre utazik és űrhajóskiképzésen vesz részt, majd őrmesteri rangig viszi egy óriáscég magánhadseregében.
Bejár számos hétköznapi és egzotikus világot, mígnem az egyiken olyasmit talál, illetve vél találni, aminek segítségével kikerülhet a céges katonaság kötelékéből. Minthogy a cégnél nem látja biztosítottnak jövőjét, és mivel társai hasonlóképpen gondolják, csapatával megpróbálja megszerezni a kincset.
 
Ennyit szabad elárulni anélkül, hogy belebonyolódnánk a részletekbe, vagy elárulnánk néhány jelentősebb elemet is a történetből. Ami egyébiránt igen lassan bontakozik ki. Egyedül ezt nehezményeztem.
 
A hátsó borítón lévő szöveg egyébként csak a második kötet második felével van komolyabb köszönőviszonyban, legalábbis így tűnik, amíg oda nem ér az ember. Hozzáteszem, a fülszöveget a külföldi olvasók sem tartják telitalálatnak, így a félreinformálás nem a magyar kiadó lelkén szárad.
 
Nem tetszik a borító sem, mert hiába Chris McGrath csodálatos tehetsége, ha a két képből csak annyi jön le, hogy ezekben a könyvekben katonafélék vannak, és a másodikban valószínűleg többet harcolnak, mint az elsőben.
Persze, a történet egészen másról szól, a katonás-harcias vonulat inkább szükségszerű, mintsem lényegi elem.
 
E kitérőt befejezve és türelmesen tovább olvasva kiderül, hogy az addig tölteléknek hitt fejezetek egy része nem is annyira töltelék. Sajnos a kisebb része, de legalább a többi is igen élvezetes. A szerző jól megírt és alaposan átgondolt világképet tár elénk, ami agilis játékossá teszi művét a sci-fi mezőnyben.