Főkép Magic. Mágia, varázslat. Igen, ez az. Bruce 2007-ben ismét összeállt a teljes E Street Banddel, és összehoztak egy olyan rock albumot, amire már nagyon szüksége volt a rajongóknak.
 
Az előző albuma, a Seeger Sessions a maga nemében remek alkotás lett, de tekintve, hogy tisztelgés Pete Seeger előtt, valamilyen szinten csak iparosmunka. De a Magic-ben ismét teljes pompában tündöklik a csapat és a Főnök is.
 
Nézzük a fontosabb dalokat. A „Radio Nowhere” az a dal, amire sok kritikus azt mondta, hogy „Igen, ez kellett már, ez a rock!”. Igen, nagyon kellett már egy ilyen, igazi, tökös rock and roll dal.
A szöveggel nem kell foglalkozni, mert bizony van benne pár kínrím, de az alapüzenet azért átjön: Bruce zenét akar, színes, mindenfelől áradó zenét, ami sosem ugyanolyan, mert az emberek is mind különbözőek.
Énekel az emberek elidegenedéséről, és az egész dalból süt a szándék, hogy ezt megakadályozza, újra egyesítse az egyéneket a hallgatóságban.
 
A „You’ll Be Comin’ Down” azért vicces, mert engem az „A part alatt” című magyar népdalra emlékeztet, már ami az elejét illeti. A szám maga egy kissé negédes, de mégis hallgatható, mi több, énekelhető ritmust vesz fel.
 
A „Gypsy Biker” a testvéri szeretet témáját eleveníti fel, a szöveg itt sokkal összetettebb, Springsteen korai korszakát idézi. Remek a gitár, tetszetős a harmonika nyitása, ami aztán végig ott marad, Bruce hangjában pedig különös szenvedély cseng.
 
A „Girls In Their Summer Clothes” egy bizsergető nyári hangulatú dal, mint ahogy az már a címéből is kiderül. Nem mentes a melankóliától, de mégis benne van a jersey-i hangulat, amit már megszokhattunk Bruce-tól.
 
Az album címadó dala, a „Magic” Bruce az amerikai társadalom felé tanúsított kiábrándultságát hivatott megjeleníteni. Illúzió, szemfényvesztés foglaltatott benne a dalban, melankolikus szomorúságba csomagolva.
Csak úgy süt belőle az illúzióvesztettség. Az album egyik legfontosabb dala, mert talán az egész korong üzenetét adja át.
 
„Last to Die”. Az elején rögtön a hegedű adja meg a szenvedélyes alaphangot, amit aztán a dob és Bruce éneke visz tovább.
A dalt John Kerry későbbi amerikai szenátor 1971-es, a Szenátus előtt tett vallomása inspirálta, melyben feltette a kérdést, hogy ki lesz az utolsó, akinek meg kell majd halnia az Államok vietnámi „hibájáért”.
A dalban az elbeszélőt a harcokban megölt emberek lelkei kísértik, ám ezt nem feltétlenül kell Vietnámhoz kötni, lehet bármelyik háború részese a dalban szereplő férfi.
 
A „Long Walk Home” is az Amerika Egyesült Államokkal szemben elkövetett tisztességtelenségeket állítja pellengérre.
A szöveg maga gyönyörű, főleg az a rész, ahol a szereplő az apjától idéz, aki az Államok zászlaját kőbe vésett törvényként értelmezi. Ezen törvények határozzák meg, hogy kik ők, mit tesznek, és mit nem, és ezeket a törvényeket érzi Bruce sérültnek.
 
Az album utolsó dala a „Terry’s Song”, ami tisztelgés a 2007 júliusában elhunyt Terry Magovernelőtt, aki Bruce mellett dolgozott, mint asszisztens.
 
Összegzés terén a dolgom egyszerű: az album remek. Majdnem tökéletes. A dalok összhangban vannak mind zeneileg, mind szövegileg, és nem hiányzik az igazi, vagány rock sem.
Megkockáztatom, hogy jobb, mint a későbbi Working on a Dream, és csak kicsivel marad el a The Rising-tól. Rockkedvelőknek kötelező darab.
 
Az együttes tagjai:
Bruce Springsteen – ének, gitár, harmonika
Patti Scialfa – vokál
Nils Lofgren – gitár, vokál
Steven Van Zandt – ritmusgitár, vokál
Garry Tallent – basszusgitár
Clarence Clemons – szaxofon, vokál
Soozie Tyrell – hegedű, vokál, akusztikus gitár
Charles Giordano – orgona
Roy Bittan – zongora
Max Weinberg – dobok
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Radio Nowhere
2. You’ll Be Comin’ Down
3. Livin’ In The Future
4. Your Own Worst Enemy
5. Gypsy Biker
6. Girls In Their Summer Clothes
7. I’ll Work For Your Love
8. Magic
9. Last To Die
10. Long Walk Home
11. Devil’s Arcade
12. Terry’s Song
 
Diszkográfia:
Greetings from Asbury Park, N.J. (1973)
The Wild, The Innocent & The E.Street Shuffle (1973)
Born to Run (1975)
Darkness on the Edge of Town (1978)
The River (1980)
Nebraska (1982)
Born in the U.S.A. (1984)
Tunnel of Love (1988)
Human Touch (1992)
Lucky Town (1992)
The Ghost of Tom Joad (1995)
The Rising (2002)
We Shall Overcome - The Seeger Sessions (2006)
Live in Dublin (2007) DVD
Magic (2007)
Working on a Dream (2009)
London Calling: Live in Hyde Park (2010) DVD
The Promise (2010)
Wrecking Ball (2012)